Horatiu Bruno Berdila, urmarit penal pentru cumparare de influenta in dosarul DNA in care mai sunt urmariti penal si Vasile Blaga si Gheorghe Stefan ('Pinalti') este in prezent advisor la firma Business Consulting Contractor, dupa ce timp de 6 ani, pana in ianuarie 2015 a condus Romsys, unul dintre cei mai mari integratori IT locali, care in luna martie 2016 a intrat in insolventa, potrivit ZF. Horatiu Berdila a mai fost arestat preventiv 30 de zile in acest an, intr-un alt dosar in care procurorii au descoperit ca ar fi prejudiciat statul cu 4 milioane de euro, potrivit Libertatea.

Horatiu BerdilaFoto: LinkedIn
  • "Romsys, o firma abonata la contracte IT de milioane de euro cu statul, "a intrat in insolventa cu doua saptamani in urma. Si nu doar atat. Cel care a condus compania, pana anul trecut, are mari probleme cu legea dupa ce procurorii au descoperit ca a prejudiciat statul cu 4 milioane de euro. Bruno Horatiu Berdila a fost arestat preventiv 30 de zile dupa ce 'in perioada 2011-2012, in calitate de administrator de drept al SC Romsys SRL, a inregistrat, in documentele financiar-contabile si in documentele justificative fiscale, operatiuni nereale, de achizitii de bunuri (solutii IT, consultanta pentru securizarea sistemelor informatice si licente informatice) de pe teritoriul national, de la societati comerciale de tip fantoma, controlate tot de el, in acest fel sustragandu-se de la plata TVA-ului', au explicat anchetatorii in motivarea retinerii.  Toate aceste motive nu au pus nici un obstacol insa in castigarea licitatiilor cu statul roman", scria Libertatea in data de 7 aprilie 2016.

Intr-un articol din 3 februarie 2015, Wall-Street.ro scria ca Horatiu Berdila a parasit dupa sase ani Romsys, unde ocupa pozitia de CEO, una dintre companiile vizate saptamana trecuta de o serie de perchezitii intr-un dosar de spalare de bani si evaziune fiscala.

Politistii au facut in data de 1 februarie 2015, 146 de perchezitii in Bucuresti si 11 judete, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spalare de bani si evaziune in domeniile IT si constructii, cu un prejudiciu de 30 milioane de euro, surse judiciare declarand ca printre firmele perchezitionate sunt Erbasu, UTI si Strabag dar si Romsys.

Inainte de a deveni CEO al Romsys, Berdila a fost directorul comercial al Ascenta, divizia de servicii si consultanta IT a grupului Softwin, controlat de omul de afaceri Florin Talpes, potrivit ZF.

Datele de pe LinkedIn arata ca Horatiu Berdila este din ianuarie 2015 si pana in prezent Advisor la firma Business Consulting Contractor (firma numita anterior Riz Software Consultancy - furnizor de solutii software potrivit Wall-Street.ro).

Horatiu Berdila a ocupat pozitii de varf in cadrul Softwin in perioada 2004-2008, iar anterior a fost Direct Sales Manager in cadrul POSTelecom (iunie 2002-octombrie 2004), Area Sales Manager (martie 1999-febaruarie 2000) si Regional indirect sales manager (februarie 2000-iunie 2002) in cadrul Orange Romania. La inceputul carierei sale a fost broker la Romfin (august 1995-martie 1999).

  • De ce a dispus DNA urmarirea penala impotriva lui Vasile Blaga, Gheorghe Stefan si Horatiu Berdila

DNA Ploiesti a dispus inceperea urmaririi penale fata de Vasile Blaga, acesta fiind acuzat ca, in perioada cand era secretar general PDL si senator a facut trafic de influenta pentru care a primit 700.000 de euro, inclusiv 500.000 euro de la Gheorghe Stefan, fostul primar din Piatra Neamt. Dosarul priveste modul in care ar fi fost finantat PDL, unde Blaga era secretar general, in 2009.

  • UPDATE 12.39 Elena Udrea a venit si ea miercuri in jurul orei zece la DNA Ploiesti, declarand, inainte de intrarea in sediul institutiei, ca inceperea urmaririi penale fata de Vasile Blaga "e destul de neasteptata avand in vedere ca pana acum nu l-a intrebat nimeni nimic”. “Avand in vedere ca eu sunt intrebata de doi ani de zile de campania electorala, pot fi intrebati si cei care au condus campania electorala”, a adaugat Udrea.

Potrivit DNA, intre Blaga si Stefan a existat o intelegere pentru obtinerea de bani pentru partid prin numirea de persoane agreate in conducerea de institutii si companii de stat care sa atribuie contracte firmelor dispuse sa cotizeze la PDL.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

"La nivelul anului 2009, in cadrul formatiunii politice aflate la guvernare a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa 'cotizeze' pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte.

In acest sens, suspectul Stefan Gheorghe, in calitate de vicepresedinte al partidului aflat la guvernare, si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana.

Respectiva persoana fusese agreata de suspectii Stefan Gheorghe si Blaga Vasile si a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate.

In perioada 2011 - 2012, suspectul Stefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei se urmarea obtinerea de bani pentru partid.

Concret,prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala - prin licitatii trucate - cu firma suspectului Berdila Horatiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, in perioada 2011 - 2012, suspectul Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa, ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de Berdila Horatiu Bruno o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT.

In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb, a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 - 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare."