Legea cash-back, publicata in Monitorul Oficial: Ce amenzi risca magazinele care nu vor permite plata cu cardul si cat cash ar putea retrage de la POS-uri detinatorii de carduri

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 14 noiembrie 2016, 14:01 Economie | Telecom


Carduri bancare
Foto: AGERPRES
 documente
(14 Nov 2016) PDF, 117KB
Comerciantii cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro vor fi obligati de la 1 ianuarie 2017 sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit, ceea ce inseamna ca vor fi obligati sa aiba cel putin un POS disponibil in fiecare magazin, potrivit asa numei legi cash-back care a fost publicata luni in Monitorul Oficial. In caz contrar, acestia risca amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei. Fara a fi obligati, comerciantii ar putea permite detinatorilor de carduri sa retraga maxim 200 de lei in numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.

Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, asa numita lege cash-back, a fost publicata luni in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta a fost adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Iohannis.

Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2017, 'persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei vor avea obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit'.

Aceasta inseamna ca acesti comercianti vor trebui sa aiba cel putin un POS disponibil in fiecare magazin, in caz contrar in lege fiind prevazute amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei.

(Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor ce vor incepe la 1 ianuarie 2017)

In acelasi timp, si 'operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit'.

Institutiile publice care nu vor accepta incasarea de impozite, taxe amenzi etc..prin intermediul cardurilor risca amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.

 • Comerciantii ar putea permite detinatorilor de carduri sa retraga pana la maxim 200 lei cash de la POS-uri

Spre deosebire de forma initiala a legii, comerciantii nu vor fi obligati sa acorde bani cash direct de la POS-uri, in combinatie cu plata bunurilor cumparate, detinatorilor de carduri, insa serviciul poate fi lansat de magazine in parteneriat cu institutiile emitente si acceptante de carduri.

In acest sens, in lege se precizeaza urmatoarele:

"(4) Institutiile emitente si acceptante de carduri intreprind toate masurile necesare, de implementare a sistemului de acordare de avansuri in numerar la terminalele de plata, odata cu achizitia de bunuri si/sau servicii, pentru utilizatorii de carduri.

(5) Persoanele juridice prevazute la alin. (1) si (3) ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar, potrivit prezentei ordonante de urgenta. Acestea afiseaza la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului.

(6) Avansul prevazut la alin. (5) se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.

(7) In cazul in care suma existenta in casa, la dispozitia comerciantilor acceptanti de carduri, prevazuti la alin.(5), nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila.


 • Pentru mai multe detalii vezi documentul atasat cu forma legii promulgata de Presedintie.

Aceasta lege va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, Ministerul Finantelor, cu consultarea BNR, va modifica in mod corespunzator Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Citeste si:

Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor ce vor incepe la 1 ianuarie 2017

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28584 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  .... (Luni, 14 noiembrie 2016, 14:18)

  sictireanu [utilizator]

  Haha, sa vad fosilele de la Posta cum vor opera POS-urile si cat le va lua sa faca o plata.
 • +13 (15 voturi)    
  deci pana la urma nu cash-back-ul e esential (Luni, 14 noiembrie 2016, 14:26)

  AliKimiku [utilizator]

  Ci faptul ca institutiile statului vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. + comerciantii cu cifra oarecare de afaceri.
  • -3 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 noiembrie 2016, 18:37)

   [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

   • +6 (10 voturi)    
    necredinciosule (Luni, 14 noiembrie 2016, 22:46)

    BogdanMihalache1 [anonim] i-a raspuns lui

    Probabil ca nu crezi nici in facturi. Legea e foarte buna pentru consumator si foarte rea pentru economia la negru.
    • -1 (7 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 noiembrie 2016, 8:24)

     [anonim] i-a raspuns lui BogdanMihalache1

     • +3 (5 voturi)    
      prea tarziu (Marţi, 15 noiembrie 2016, 12:19)

      rz_ [utilizator] i-a raspuns lui

      Cum să nu aibă băncile de-a face cu economia la negru? Orice tranzacţie are o urmă, e cvasi-imposibil să ştergi urmele banilor în circuitul bancar. Pe când în numerar banii circulă din buzunar în buzunar şi din valiză în valiză. Dacă prin absurd s-ar elimina bancnotele, comercianţii ar avea toate tranzacţiile înregistrate, fiind infinit mai greu să faci evaziune. Dar aproape că ţi-aş da dreptate, în acel moment statul sau băncile ar avea acces la absolut tot ce cumperi. Acum mai poţi lua o gumă de mestecat sau un bilet de autobuz fără să poată cineva controla asta.
 • +5 (15 voturi)    
  Platim painea cu card-ul? (Luni, 14 noiembrie 2016, 14:45)

  aladdin [utilizator]

  Cifra de afaceri de 10.000 euro anual inseamna o medie de 27.40 euro pe zi, adica cca. 123 lei. Pai si chioscul de paine (sau de ziare) vinde de valoarea asta intr-o zi. Vor fi obligati sa aiba POS? Si sa accepte plata unei paini cu cardul?!? Nu cumva comisionul bancii depaseste profitul obtinut din vanzarea unei paini?
  • -4 (14 voturi)    
   re (Luni, 14 noiembrie 2016, 15:26)

   Bogdan_123458 [anonim] i-a raspuns lui aladdin

   pentru platile efectuate la comercianti in Romania cu orice tip de card emis de o institutie de credit autohtona, clientii nu platesc nici un comision.
   comisioane se percep la retragerile de numerar de la atm-uri
   • +4 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 noiembrie 2016, 15:58)

    [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_123458

   • 0 (0 voturi)    
    comision card pentru comercianti (Marţi, 15 noiembrie 2016, 8:54)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_123458

    pentru debit comerciantul plateste 2%, pentru credit 3% - e posibil sa fie si niste costuri fixe: chirie POS, mentenanta, timp cu scolarizarea vanzatorilor (vorbim de timp pierdut ca vorbim de toate satele izolate - unde tre' sa le explici ca pentru card, tre' sa scoti si bon, nu sa scrii pe caiet)
   • 0 (0 voturi)    
    cresteri posibile de preturi (Marţi, 15 noiembrie 2016, 8:57)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_123458

    ca urmare a costului mai ridicat al cardurilor decat pentru procesarea cash-ului va fi inclus de comerciant in pretul marfii
  • +3 (5 voturi)    
   scaderea comisioanelor (Luni, 14 noiembrie 2016, 19:28)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

   Ar fi trebuit specificat simultan si scaderea comisioanelor comerciantilor catre banci la un 0.2-0.5% cat e in Vest. Prin legea asta si statul isi stabileste singur taxe suplimentare catre banci, avand in vedere ca le aduce clienti fortat - deci era fair la pachet cu reducerea comisioanelor. Desi e preferabil sa poti plati cu cardul, totusi mici comercianti sunt obligati sa suporte niste costuri, cu abonamentul la banca, cu mentenanta, cu pregatirea angajatilor, comisioane la fiecare plata.
   • +1 (1 vot)    
    re (Marţi, 15 noiembrie 2016, 11:14)

    Bogdan_123458 [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

    legea 70/2015 - Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.

    bancile ofera pos si instruire gratis. sau majoritatea bancilor
  • 0 (0 voturi)    
   consecinţa cea mai bună (pentru consumatori) (Marţi, 15 noiembrie 2016, 12:22)

   rz_ [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

   De fapt sunt 2 consecinţe interesante: taxiurile vor trebui să aibă POS (cum au în toate ţările civilizate) dar cred că şi curierii vor trebui să aibă. Distribuitor sau producător de POS-uri să fii acum!
 • -4 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 noiembrie 2016, 15:20)

  [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   Gresit (Luni, 14 noiembrie 2016, 15:50)

   mipa2020 [utilizator] i-a raspuns lui

   "comercianti vor trebui sa aiba cel putin un POS disponibil in fiecare magazin". Legea nu-l obliga sa accepte tranzactia pe POS. Il obliga doar sa detina un astfel de echipament.
  • +3 (9 voturi)    
   cardul este moneda emisa de banci ? (Luni, 14 noiembrie 2016, 16:45)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui

   Deci nu au acoperire in cont ? Cred ca bateti campii sau nu stiti ce spuneti.
   • -1 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 noiembrie 2016, 18:31)

    [anonim] i-a raspuns lui CNBC

    • -1 (1 vot)    
     bai bula ... (Marţi, 15 noiembrie 2016, 12:35)

     dagenia [utilizator] i-a raspuns lui

     ... tu inainte sa deschizi gura te-ai documentat putin? stii ce e aia lichiditate bancara, solvabilitate, indicatori financiari? tier 1 si tier 2 capital?

     nu, esti doar un neinstruit care nu stie nimic despre sectorul bancar, care nu poate sa caute singur informatiile (la pariu ca ai facut doar liceul si ai luat bac-ul pe spaga) pentru ca nici nu stie cu ce se manaca sistemul financiar, in general.

     tier-ul e pe "exposure" - pe creditele NEACOPERITE (la care valoarea garatiilor a scazut fata de momentul evaluarii, sub un anumit procent considerat sigur; deci avem credite supra-garantate si credite sub-garantate; la alea sub-garantate, BNR primeste raportarea lunara de la bancile comerciale privind riscul; si le forteaza sa-si majoreze capitalul, in mod corespunzator!

     asa ca, panicardule, ciocul mic si joc de glezne, ca esti varza!
     • +1 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 noiembrie 2016, 13:51)

      [anonim] i-a raspuns lui dagenia

      • -1 (1 vot)    
       Mda (Marţi, 15 noiembrie 2016, 14:10)

       TheD [utilizator] i-a raspuns lui

       Asta cu "e afacerea mea si fac ce vreau" au zis-o si cei care nu vroiau sa se renunte la fumat in localurile lor. Si ghici ce.

       Patroane, hai sa-ti vand un pont, in momentul in care ti-ai infiintat un SRL automat ai acceptat niste conditii. Una dintre ele este sa respecti legislatia in vigoare.
       Legea a trecut, a fost publicata in monitorul oficial, deci tu trebuie sa o respecti.

       Gata baieti, se duc vremurile in care incasezi banii cu sacosa si faci ce vrei cu ei.
       • +1 (1 vot)    
        Fumatul este un lucru ingrozitor (Marţi, 15 noiembrie 2016, 14:21)

        Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui TheD

        Dreptul la sanatate este protejat prin Constitutie . Si dreptul la proprietate la fel . Amice, eu nu ma pot duce la nici o banca din tara sa-i servesc ceva cu forta .
        A plati cu banii jos nu este ceva gresit si nu afecteaza pe nimeni, am uitat, nu-ti ia banca comision, deci banca "pierde" .
        Daca vrei sa cari si tu banii cu sacosa fa-ti o firma .
        • -1 (1 vot)    
         2 (Marţi, 15 noiembrie 2016, 14:39)

         TheD [utilizator] i-a raspuns lui Marius_23

         Am doua firme. Banii se incaseaza exclusiv prin banca.
         Nu am POS pentru ca nu am punct de vanzare.

         In strainatate toata lumea are POS. Deal with it.
         • -1 (1 vot)    
          Pe mine nu ma intereseaza ce are lumea in alte tar (Marţi, 15 noiembrie 2016, 14:52)

          Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui TheD

          Bancile pot sa faca cati bani poftesc, dar functionand pe o piata libera unde cererea si oferta fac legea .
          Cum ar fi ca de maine sa nu-ti mai poti vinde masina sau locuinta decat printr-o agentie imobiliara ? Statul nu poate sa intervina cu forta intre doua entitati private, este impotriva naturii, asta nu mai este democratie .
         • 0 (0 voturi)    
          O mica corectie (Marţi, 15 noiembrie 2016, 15:02)

          Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui TheD

          Ai spre vanzare o masina sau o locuinta si de maine statul o sa te oblige sa accepti si intermediari . Sau o sa te oblige sa-ti faci un magazin online . Daca o sa am pierderi datorate faptului ca nu am POS o sa-mi instalez eu singur unul dar din moment ce nimeni nu-mi solicita plata cu cardul doar eu am de pierdut .
         • 0 (0 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 noiembrie 2016, 15:38)

          [anonim] i-a raspuns lui TheD

       • 0 (0 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 noiembrie 2016, 15:10)

        [anonim] i-a raspuns lui TheD

     • +1 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 noiembrie 2016, 14:00)

      [anonim] i-a raspuns lui dagenia

      • -2 (2 voturi)    
       csf (Marţi, 15 noiembrie 2016, 14:40)

       TheD [utilizator] i-a raspuns lui

       CSF NCSF
       Inchide buticul si du-te in tarile calde. Prin calde ma refer la arabi, pentru ca in lumea civilizata poti plati la POS ORIUNDE.
       • +1 (1 vot)    
        Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 noiembrie 2016, 15:01)

        [anonim] i-a raspuns lui TheD

      • 0 (0 voturi)    
       serios? (Vineri, 18 noiembrie 2016, 16:28)

       tudor1234 [utilizator] i-a raspuns lui

       Te-ai documentat sau doar ai scos afirmatia din burta? Sunt tari/zone unde nunumai ca este obligatoriu sa accepti plata cu cardul dar sunt zone unde doar cu cardui AI VOIE sa platesti din cauza evaziunii fiscale.
 • -1 (13 voturi)    
  Abuz de putere clar (Luni, 14 noiembrie 2016, 16:32)

  Marius_23 [utilizator]

  Pe proprietate privata tu esti obligat prin lege sa devii intermediarul bancilor .
  Vedem si noi cam ce a ajuns statul roman in raport cu cetateanul platitor de taxe si impozite . Ca de obicei din asta pierd tot firmele mici, acuma pe langa faptul ca am destule pe cap si asa o sa mai fac si drumuri pe la banca si o sa platesc si comisioane daca asa zice legea .
  Totusi nu este o liegalitate ? DNA-ul ce zice ? O sa fac o sesizare .
  • 0 (14 voturi)    
   sunteti liber sa faceti sesizari (Luni, 14 noiembrie 2016, 16:44)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Marius_23

   Sau va este teama de dubla contabilitatea care poate disparea si impozitarea reala a firmei ce va apartine ? Cati dintre noi nu am fost in ipostaza de a avea bani pe card dar nu puteam platii pentru ca acel comerciant/restaurant/bar nu accepta carduri ? Atata timp cat iti iei salariul pe card, consider ca este de bun simt sa-l poti cheltuii tot de pe card, nu sa faci coada la ATM.
   • 0 (10 voturi)    
    Sa-ti fie rusine ! (Luni, 14 noiembrie 2016, 16:55)

    Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    Pe cand o lege care sa-mi dea clienti si mie moka ? Am facut deja sesizarea !
   • -1 (7 voturi)    
    Mda... (Luni, 14 noiembrie 2016, 17:01)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    Poate mai bine foloseai cardul pentru a platiiiii niste lectii de romana.

    Vezi mai sus ca a desenat cineva unde va "ajunge" comisionul bancilor.
    • +2 (2 voturi)    
     Imi spunea mie un politician acum cativa ani (Marţi, 15 noiembrie 2016, 11:39)

     Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Ca fiecare popor are conducerea pe care o merita . Am fost extrem de revoltat dar pe masura ce a trecut timpul am constatat ce gandire au multi oameni, apoi mi-am dat seama ca pur si simplu diferenta dintre mine si el a constat doar in experienta de viata, eu eram la inceput de drum si eram naiv .
     Cine nu isi pretuieste libertatea nu o merita . Banca este o afacere privata, am platit fara nici o zi de intarziere credite de peste 80.000 de lei dar pentru ca am ales eu sa fiu clientul bancii .
     Diferenta dintre o afacere si o escrocherie este ca intr-o afacere ambele parti au de castigat .
     Filonul anti... s-a mai intarit cu un om .
  • -2 (2 voturi)    
   s-a inventat ... (Marţi, 15 noiembrie 2016, 12:38)

   dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Marius_23

   ... tokenul pentru internet banking ... da' greu cu tehnologia, ca ne scoate din zona gri/neagra a economiei.
   • +2 (2 voturi)    
    Este vorba de libertatea mea ca si privat (Marţi, 15 noiembrie 2016, 12:51)

    Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

    Daca eu consider ca afacerea mea ar avea ceva de castigat din asta ma duc frumos la banca discut chestiunea si imi instalez un POS sau cum se cheama .
    Sub nici un pretext statul nu ma poate obliga sa devin clientul unei banci daca eu nu vreau sau nu consider ca afacerea mea ar avea ceva de castigat .
    Daca vreau imi fac pagina web, daca nu vreau nu imi fac, e acelasi lucru, eu iau decizii la mine in firma si nu statul . Statul sa se ocupe de marea coruptie si sa rezolve dosarul din 89 .
 • +4 (12 voturi)    
  Da... (Luni, 14 noiembrie 2016, 20:55)

  xerxes2001 [utilizator]

  In sfarsit intram in normalitate. Avand in vedere ca salariile se incaseaza pe card, e normal ca sa poti plati urinde si cu cardul. Cam asta e practica si prin lumea civilizata
  • +3 (3 voturi)    
   Daca banca nu iti percepe comision (Marţi, 15 noiembrie 2016, 13:06)

   Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui xerxes2001

   Nu esti civilizat .
  • +1 (1 vot)    
   Ti-am dat plus pentru naivitate (Marţi, 15 noiembrie 2016, 14:22)

   Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui xerxes2001

   +
 • 0 (2 voturi)    
  Loteria (Marţi, 15 noiembrie 2016, 10:15)

  microbistu' [utilizator]

  In Agentiile Loto vor aparea POS-uri?
 • 0 (0 voturi)    
  @ bujla panicard intarziat (Marţi, 15 noiembrie 2016, 12:37)

  dagenia [utilizator]

  http://www.business24.ro/banci/stiri-banci/bancile-romanesti-dau-lectii-celor-din-europa-la-capitalizare-si-la-reducerea-activelor-1534018


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by