Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, asa numita lege cash-back, a fost publicata luni in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta a fost adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Iohannis.
Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2017, 'persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei vor avea obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit'.
Aceasta inseamna ca acesti comercianti vor trebui sa aiba cel putin un POS disponibil in fiecare magazin, in caz contrar in lege fiind prevazute amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei.
(Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor ce vor incepe la 1 ianuarie 2017)
In acelasi timp, si 'operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit'.
Institutiile publice care nu vor accepta incasarea de impozite, taxe amenzi etc..prin intermediul cardurilor risca amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.
- Comerciantii ar putea permite detinatorilor de carduri sa retraga pana la maxim 200 lei cash de la POS-uri
Spre deosebire de forma initiala a legii, comerciantii nu vor fi obligati sa acorde bani cash direct de la POS-uri, in combinatie cu plata bunurilor cumparate, detinatorilor de carduri, insa serviciul poate fi lansat de magazine in parteneriat cu institutiile emitente si acceptante de carduri.
In acest sens, in lege se precizeaza urmatoarele:
"(4) Institutiile emitente si acceptante de carduri intreprind toate masurile necesare, de implementare a sistemului de acordare de avansuri in numerar la terminalele de plata, odata cu achizitia de bunuri si/sau servicii, pentru utilizatorii de carduri.
(5) Persoanele juridice prevazute la alin. (1) si (3) ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar, potrivit prezentei ordonante de urgenta. Acestea afiseaza la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului.
(6) Avansul prevazut la alin. (5) se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.
(7) In cazul in care suma existenta in casa, la dispozitia comerciantilor acceptanti de carduri, prevazuti la alin.(5), nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila.
- Pentru mai multe detalii vezi documentul atasat cu forma legii promulgata de Presedintie.
Aceasta lege va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, Ministerul Finantelor, cu consultarea BNR, va modifica in mod corespunzator Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Citeste si:
Legea trebuia sa-mi dea voie, nu sa ma oblige!
NU VOTATI PNL, PSD, UDMR! Ei au facut acest abuz!
Ce au afacerile private numite banci cu economia la negru? Din cate am vazut cele mai astronomice sume de bani furate de la buget sunt depozitate PRIN banci in paradisuri fiscale! Daca vrei sa faci evaziune fiscala semnificativa o faci prin banci, nu altfel! Prin urmare intreb inca o data ce sa bifez? Idiot util?
comisioane se percep la retragerile de numerar de la atm-uri
Asadar Bogdan presupune ca esti atat de prost incat nu simti ca dai cu 3% mai mult deoarece nu scrie explicit pe bon ca pretul include si parazitarea camatarului ! Si prin urmare esti indemnat sa "nu-ti faci nici o grija si sa platesti asa".
NU RESPECTATI ACEASTA LEGE! STATUL NU ARE DREPTUL SA SE ATINGA DE PROPRIETAEA PRIVATA! Legea este neconstitutionala!
Cei carora va e frica sa incalcati poruncile cleptocratilor care fac astfel de legi la ordinul camatarilor, macat puneti comisionul bancii pentru tranzactie plus pentru cont in pretul fiecarui produs si scrieti explicit: LA PLATA CU CASH AVETI DISCOUNT 2-4-6% in functie de impactul (farade)legii date de cleptocrati PNL, PSD, UDMR la ordinul bancii!
bancile ofera pos si instruire gratis. sau majoritatea bancilor
Va recomand sa incalcati legea! Este un abuz!
A, ca exista dobitoci in lumea asta care considera sarlatanii de camatari ca fiind "siguri", ca au fost siguri impotriva logicii pana acum, e treaba celor care lucreaza cu ei!
Dar eu ca privat, am dreptul sa gandesc, am dreptul sa refuz sa colaborez cu unul pe care il consider hot, e dreptul meu prin constitutie sa fac ce vreau cu proprietatea mea!
Nu poate veni un jeg de cleptocrat care a furat tara 27 de ani sa ma OBLIGE sa imi joc proprietatea mea la camatari!
E dreptul meu sa-mi protejez proprietatea!
Ma duc sa-mi cumpar Monitorul Oficial si o sa ma sterg la fund cu legea lor. O sa o ignor! Ca tu crezi in carduri si ca bancile iti vor da mereu banii inapoi, e problema ta, nu am nimic cu tine, dar nu ma obliga pe mine sa-mi pierd proprietatea doar pentru ca tu ai impresia ca plasticul ala este sigur!
nu, esti doar un neinstruit care nu stie nimic despre sectorul bancar, care nu poate sa caute singur informatiile (la pariu ca ai facut doar liceul si ai luat bac-ul pe spaga) pentru ca nici nu stie cu ce se manaca sistemul financiar, in general.
tier-ul e pe "exposure" - pe creditele NEACOPERITE (la care valoarea garatiilor a scazut fata de momentul evaluarii, sub un anumit procent considerat sigur; deci avem credite supra-garantate si credite sub-garantate; la alea sub-garantate, BNR primeste raportarea lunara de la bancile comerciale privind riscul; si le forteaza sa-si majoreze capitalul, in mod corespunzator!
asa ca, panicardule, ciocul mic si joc de glezne, ca esti varza!
Statul cel mult imi poate permite sa iau si banii creati din nimic de banci! Nu ma poate obliga!
Patroane, hai sa-ti vand un pont, in momentul in care ti-ai infiintat un SRL automat ai acceptat niste conditii. Una dintre ele este sa respecti legislatia in vigoare.
Legea a trecut, a fost publicata in monitorul oficial, deci tu trebuie sa o respecti.
Gata baieti, se duc vremurile in care incasezi banii cu sacosa si faci ce vrei cu ei.
A plati cu banii jos nu este ceva gresit si nu afecteaza pe nimeni, am uitat, nu-ti ia banca comision, deci banca "pierde" .
Daca vrei sa cari si tu banii cu sacosa fa-ti o firma .
Nu am POS pentru ca nu am punct de vanzare.
In strainatate toata lumea are POS. Deal with it.
Cum ar fi ca de maine sa nu-ti mai poti vinde masina sau locuinta decat printr-o agentie imobiliara ? Statul nu poate sa intervina cu forta intre doua entitati private, este impotriva naturii, asta nu mai este democratie .
Si apropos, in Germania cash-ui e rege! Deal with it!
Banii cash sunt singurii bani emisi de stat si bani legali.
Banii creati din nimic sau din datorie ai bancii sunt un produs bancar. Eu nu am incredere in el si am dreptul sa nu il folosesc.
Maine o sa vina cleptocratia sa nbe spuna sa acceptam si margele la schimb!
Cine vrea sa le accepte, problema lui , sa le accepte, cine nu, are dreptul sa nu se foloseasca de camatari si sa lucreze doar cu cash! Este dreptul lui sau sa fie banii emisi de stat declarati ilegali!
Inchide buticul si du-te in tarile calde. Prin calde ma refer la arabi, pentru ca in lumea civilizata poti plati la POS ORIUNDE.
De cand a fi civilizat inseamna sa pierzi comisioane? PSD si PNL sa-si oblige parlamentarii sa nu mai fure ca borfasii nu sa vina la mine pe batataura sa ma oblige sa dau bani camatarilor!
NU VOTATI PNL, PSD, UDMR!
Vedem si noi cam ce a ajuns statul roman in raport cu cetateanul platitor de taxe si impozite . Ca de obicei din asta pierd tot firmele mici, acuma pe langa faptul ca am destule pe cap si asa o sa mai fac si drumuri pe la banca si o sa platesc si comisioane daca asa zice legea .
Totusi nu este o liegalitate ? DNA-ul ce zice ? O sa fac o sesizare .
Vezi mai sus ca a desenat cineva unde va "ajunge" comisionul bancilor.
Cine nu isi pretuieste libertatea nu o merita . Banca este o afacere privata, am platit fara nici o zi de intarziere credite de peste 80.000 de lei dar pentru ca am ales eu sa fiu clientul bancii .
Diferenta dintre o afacere si o escrocherie este ca intr-o afacere ambele parti au de castigat .
Filonul anti... s-a mai intarit cu un om .
Sub nici un pretext statul nu ma poate obliga sa devin clientul unei banci daca eu nu vreau sau nu consider ca afacerea mea ar avea ceva de castigat .
Daca vreau imi fac pagina web, daca nu vreau nu imi fac, e acelasi lucru, eu iau decizii la mine in firma si nu statul . Statul sa se ocupe de marea coruptie si sa rezolve dosarul din 89 .