Autoritatile romane au gasit solutia la problemele cu numarul unic de urgenta 112
Memorandumul prezinta un Plan de actiuni pentru implementarea solutiilor care sa duca la operationalizarea completa a acestui serviciu, conform normelor europene. "Este vorba despre operationalizarea sistemului de localizare a celor care apeleaza numarul 112 de pe telefoanele mobile", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
Planul de actiuni va fi trimis Comisiei Europene. In luna februarie se va aproba si o Ordonanta de Urgenta prin care se va reglementa modul de solutionare a problemelor semnalate de Comisie, a mai afirmat Camelia Spataru.
Pentru operationalizarea sistemului, va fi modificata infrastructura STS
Infrastructura Serviciului de Telecomunicatii Speciale, unele proceduri de soft ale aplicatiei 112 si legatura Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) la reteaua Romtelecom vor fi modificate pentru ca pozitia apelantilor la 112 sa fie identificata cât mai precis.
Aceasta a fost concluzia la care a ajuns miercuri comisia formata din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), ai Romtelecom si ai operatorilor de telefonie mobila.
"Modificarile tehnice necesare implementarii acestei solutii vor afecta exclusiv infrastructura de comunicatii a STS si unele proceduri soft ale aplicatiei 112 precum si legatura Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) la reteaua Romtelecom. Operatiunea implica realizarea de catre STS a unei interconectari cu sistemul de semnalizare SS7 al Romtelecom, prin care informatia de semnalizare si localizare sa fie preluata de la operatorii mobili si sa fie transmisa mai departe la fiecare punct judetean de acces la SNUAU", se arata in comunicatul de presa.
Potrivit legislatiei in vigoare, rutarea apelurilor catre SNUAU de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice se realizeaza prin reteaua publica operata de Romtelecom. Ca urmare a existentei unor incompatibilitati de natura tehnica privind transferul informatiilor referitoare la locatia apelantului dintre operatorii mobili si Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU), localizarea apelurilor provenite din retele mobile este limitata la transmiterea informatiei de localizare a apelantului la nivel de judet si rutarea apelului, pe baza acestei informatii, direct catre punctul de acces la sistemul SNUAU aferent acelui judet.
Ministrul Comunicatiilor Karoly Borbely a argumentat, in cadrul sedintei de guvern, necesitatea de a definitiva cadrul legislativ pentru a permite finantarea unei solutii tehnice care sa permita transferul informatiilor referitoare la localizarea apelantului intre operatorii de telefonie mobila si STS. Termenele prevazute in Memorandum depind de aprobarea Ordonantei de Urgenta mentionate si nu vor depasi opt luni de la asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea solutiei.
La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei (procedura de infringement), pe motiv ca sistemul 112 nu permite localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta. Romania avea la dispozitie doua luni pentru a trimite un raspuns satisfacator pe aceasta tema catre Bruxelles, pentru ca altfel lucrurile se apropie de Curtea Europeana de Justitie. Procedura de infringement are in genere trei faze, ultima fiind aducerea cazului in fata Curtii Europene de Justitie.
Iuliu Winkler, ministrul de atunci al Comunicatiilor a declarat ca Romania este in afara oricarui pericol de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie in cazul problemelor de functionare a sistemului 112. Winkler sustinea ca este nevoie de investitii pentru rezolvarea problemelor tehnice.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
- nimeni nu controleaza marii operatori mobili, care sunt stat in stat;
- firma UTI trebuie sa mai ciupeasca si ea un pic din banul public.
1. Pe SS7 poti transmite informatii despre celula din care a sunat apelantul. Adica tu-mi spui mie ca e bine ca STS-ul sa faca conversia de la ID-ul celulei la coordonate geografice? nu cumva este treaba operatorilor sa foloseasca aplicatii dedicate (si securizate) sa faca acest lucru?
2. STS-ul nu are nici un motiv sa se interconecteze cu alti operatori via SS7 din momenet ce nu este operator de telefonie.
3. "Operatorii ficsi si mobili nu au nici o vina, ei sunt cat se poate de standard"... din pacate nu exista un standard inca. Tot ce avem este o recomandare ETSI din 2003 in care se sugereaza folosirea protocolului MLP pentru sistemele de urgenta (Mobile Location Protocol) care presupune implementarea unor echipamente la Operatorii Nevinovati.
Recomandarea aici: http://www.etsi.org/etsisite/website/document/aboutetsi/ec_recommendations/2003%20558%20ec.pdf
In rest e plina lumea de experti ;)
Asa ca inainte de a acuza operatorii privind colaborarea cu STS-ul vedeti si punctul comun dintre ei (tranzit via romtelecom).
Nu e asa greu sa faci interconectari SS7 cu fiecare operator mobil (aici e grava problema de localizare ...)
caci nu avem decat 5 operatori mobili pe piata in momentul de fata.
Vis a vis de ce spunea cineva mai sus ...ca STS nu ar fi operator....in cazul de faza ESTE....numerotatia de 112...fiind echivalenta cu numerotatia oricarui operator...iar apelurile catre 112 au finalitate in reteaua STS....deci ...