​Programul GovItHub, initiat in 2016 de Guvernul Ciolos, a castigat luna trecuta premiul "Best Innovation through Legislation in CEE" la festivalul internațional Webit, unul dintre cele mai importante evenimente din zona IT din Europa, reunind lideri de top din mediul privat, decidenti europeni şi startup-uri de succes, alături de peste 5000 de participanți. Premiul reprezinta o recunoastere a celor mai eficiente decizii politice care au stimulat inovațiile, mediul de afaceri si economia digitala.

GovItHub, premiat la nivel internationalFoto: Webit Festival

GovITHub a fost un program initiat si implementat anul trecut de Guvernul Ciolos cu dorinta de a realiza cu costuri minime proiecte nationale de digitalizare care altfel ar fi costat milioane de euro.

Operational din 3 octombrie 2016, programul guvernamental GovITHub a reunit voluntari si bursieri, specialisti din domeniul IT, cu scopul comun de a imbunatati infrastructura informatica a institutiilor publice respectand principiile de Open Source, Mobile Ready, Cloud Enabled, Security & Privacy.

Bursierii GovItHub si-au dat demisia la inceputul acestui an, imediat ce Guvernul Grindeanu, instalat deja de o luna, a aprobat controversata OUG 13 care dezincrimina partial abuzul in serviciu.

  • "Principiile care guverneaza activitatea GovITHub au la baza transparenta, implicarea civica si un sistem deschis de colaborare cu societatea civila, de tip open source, care a facut posibil ca in doar 4 luni de activitate GovITHub sa dezvolte proiecte cu impact national, care in alte conditii ar fi costat statul roman peste un milion de euro.
  • In acest context, deciziile guvernului actual luate in noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum si modul in care acestea au fost adoptate, invalideaza misiunea GovITHub si contravin flagrant atat principiilor care au pus bazele acestui program, cat si valorilor personale ale bursierilor. Asadar, bursierii GovITHub au luat in regim democratic hotararea sa inceteze colaborarea cu actualul guvern", anuntau in data de 1 februarie 2017 bursierii GovItHub.

Contrar acestor fapte, Augustin Jianu, ministru al Comunicatiilor in Cabinetul Grindeanu si semnatar al Ordonantei 13, a declarat luna trecuta ca 'ingerinta politicului nu a facut bine domeniului serviciilor publice electronice din Romania', dand ca exemplu demisia bursierilor GovItHub din Guvernul Grindeanu.

  • 'Vreau sa ma raportez la un exemplu - GovITHub. O initiativa buna, in care s-au dezvoltat aplicatii pe o infrastructura deja existenta. Partea proasta a fost politizarea... Dupa ce s-a schimbat guvernarea, cei de acolo si-au dat demisia. Daca te angajasesi sa faci o treaba, atunci trebuia sa continui, nu sa-ti dai demisia pentru ca a venit alt Guvern', a spus ministrul Augustin Jianu, citat de Agerpres.

Pentru detalii citeste: Cum propaga ministrul Augustin Jianu informatii eronate despre noua strategie eRomania si demisia bursierilor GovItHub