VIDEO Atentie la roaming-ul la tarife ca acasa in UE, din 15 iunie 2017: Furnizorul poate sa-ti perceapa suprataxe, daca limitele de utilizare rezonabila au fost depasite

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 12 iunie 2017, 14:54 Economie | Telecom


Suprataxe maxime in roaming
Foto: ANCOM
Incepand cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile si datele consumate in roaming in interiorul Uniunii Europene (UE) si tarilor din Spatiul Economic European (SEE) se vor scadea din resursele nationale incluse, iar dupa epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, dar in limitele unei utilizari rezonabile, a anuntat luni autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Intr-un clip video, arbitrul telecom prezinta ce suprataxe pot fi aplicate daca se depaseste limita rezonabila de consum si spune ca pot exista chiar furnizori care sa nu-si permita sa sustina comercial sistemul de tarifare 'roam like at home' si sa fie autorizati sa perceapa clientilor o suprataxa peste tarifele nationale.


VIDEO Cum se va aplica in UE mecanismul roaming ca acasa din 15 iunie 2017:De la 15 iunie se va realiza trecerea completa la 'Roam like at home', sistemul de tarifare european menit sa protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming in tarile UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE).

 • Cine are dreptul sa beneficieze de 'Roam like at home'

Noile conditii se aplica in mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achizitionate atat inainte de 15 iunie 2017, cat si dupa aceasta data. Pentru a beneficia de 'Roam like at home' clientii existenti nu trebuie sa-si achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare.

De 'Roam like at home' nu vor beneficia clientii care aleg in mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming in UE/SEE. Totusi, clientii care au facut o astfel de alegere au dreptul sa revina la 'Roam like at home' fara niciun cost suplimentar.

Cum se tarifeaza consumul in roaming in UE/SEE

1.    Apelurile si SMS-urile:

Incepand cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate si SMS-urile trimise in roaming, catre orice destinatie din UE/SEE (inclusiv catre orice numar de telefon din Romania) se scad, pana la epuizarea lor, din minutele si SMS-urile nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania, pentru traficul in afara propriei retele.

Apelurile si SMS-urile primite in roaming in UE/SEE sunt gratuite.  

2.    Internet - datele (MB/GB):

Ca regula generala, datele (MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se scad, pana la epuizarea lor, din datele nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania.

Totusi, in cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date (MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri, urmand sa aplice dupa epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA.

 • Afla mai multe detalii despre cum va fi tarifat consumul de date in roaming aici. 

Posibile exceptii de la tarifarea unitara in UE/SEE

Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea ¬Roam like at home¬ pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE. 

Cum va fi prevenit consumul abuziv sau anormal in roaming in UE/SEE

Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu.

Clientilor care depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depasi un anumit plafon. Afla mai multe detalii despre suprataxele aplicabile in roaming aici.

Conditiile de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.

Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal in urmatoarele situatii:
 • daca un utilizator nu prezinta, la cererea furnizorilor, o dovada privind resedinta obisnuita sau existenta unor legaturi stabile cu Romania;
 • daca, intr-o perioada de monitorizare de cel putin 4 luni, se inregistreaza, pe o anumita cartela SIM, in mod cumulativ atat consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cat si prezenta (conectare la retea) mai mare in roaming in UE/SEE fata de nivelul national;
 • daca o cartela SIM inregistreaza o lunga perioada de inactivitate si poate fi asociata unei utilizari preponderente sau chiar exclusiv in roaming in UE/SEE;
 • daca un utilizator a cumparat si utilizat succesiv in roaming in UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelasi furnizor.

Parlamentul European a dat votul final in 6 aprilie 2017 pentru eliminarea taxelor de roaming, incepand cu 15 iunie 2017, ceea ce va permite consumatorilor europeni sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca si acasa. Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27 si 50 de abtineri.

Negociatorii au convenit un tarif maxim de 3,2 centi pe minut pentru apelurile de voce, si de 1 cent pentru un SMS, din 15 iunie 2017. Totodata, tarifele maxime pentru date vor fi reduse treptat, pe parcursul a cinci ani, de la 7,7 euro pe GB in 15 iunie 2017 la 6 euro pe GB din 1 ianuarie 2018, de 4,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2019, de 3,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2020, 3 euro pe GB din 1 ianuarie 2021 si de 2,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2022.

Limite mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE sa acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, continut audiovizual, atunci cand calatoresc dintr-o tara in alta. Aceste limite mai mici de preturi ar putea si deschide piata pentru operatori telecom mici si virtuali.


Citeste mai multe despre   
30292 vizualizari

 • -31 (43 voturi)    
  Rahat comunist (Luni, 12 iunie 2017, 15:19)

  AndreiCosmin2 [anonim]

  E gratis, dar nu e gratis. Asa fac mereu comunistii.
  • +9 (13 voturi)    
   Te nseli (Luni, 12 iunie 2017, 15:45)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui AndreiCosmin2

   UE a anulat taxele de roaming doar pentru consumatorul final DAR NU si intre operatori. La date, taxa este cam de 10 Euro / 1 GB. Ce inseamna asta pentru tine?

   Sa zicem ca in Cehia un abonament cu 10 GB inclusi costa 70 Euro. In Polonia doar 15 Euro.

   Bucuros de faptul ca acum cehul isi poate lua cartela ieftina, dau buluc 1000 de cehi si isi iau cartele poloneze pe care apoi le folosesc in roaming dupa stilul "smart". Adica isi iau o cartela de Cehia ca sa aiba numar cehesc dar cand suna si fac surf pe net o folosesc pe cea poloneza ca e oricum nelimitata si ieftina.

   Dupa prima luna operatorul polonez are sa le plateasca operatorilor cehi: 10 EURO * 10 GB * 1000 = 100000 Euro dar operatorul polonez a incasat de la cehi (cand si-au facut abonament) doar 15*1000 = 15000 Euro. Tie ti se pare normal?

   DACA voiau sa faca treaba buna, UE taia TOATE costurile de interconectare si lasa piata libera. In final preturile se aliniau mai spre mijloc, cresteau in Est dar scadeau in Vest.

   Cum in Europa preturile nu sunt la fel pentru telefonie insa poti muta cartela (nu e ca o locuinta), cineva va exploata aceasta portita in detrimentul altuia iar cel pagubit se va apara.

   Cum se pot apara operatorii ieftini ca sa nu fie abuzati?

   1. Taierea roamingului. Roamingul nu este parte a contractului si pot - sa zicem - beneficia de el doar abonamentele scumpe, nu si cele ieftine.

   2. Roaming la cerere dar nu mai mult de 90 de zile pe an. Pleci in strainatate? Suni, activezi roamingul pe X zile.

   3. "Pachete bonul gratuit". Actualmente operatorii spun: "nelimitat national, 20 GB date, nelimitat SMS". Nici o lege nu ii obliga la asta. Ei pot sa spuna asa: 100 minute nationale, 100 MB pe luna in abonament si bonus gratuit nelimitat national si 19.8 GB folosibili doar in reteaua proprie. De fapt cat timp esti in tara ai acelasi plan tarifar ca inainte. Chichita este ca in roaming vei avea 100 de minute si 100 MB gratis pe luna. Et voila.
   • +3 (5 voturi)    
    Asta ar trebui să pună presiune (Luni, 12 iunie 2017, 19:20)

    mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui iPig Pro

    Pe operatori in ideea de a ajuta clienții și de a scădea prețurile intr-o piața comuna.
    Se pare însă ca asta nu se întâmpla și de aici pana la abuzuri e doar un pas; in funcție de cât considera fiecare operator.
    • +1 (5 voturi)    
     Exact (Luni, 12 iunie 2017, 20:02)

     iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

     Asta se intampla cand impui. Cel caruia ii impui (si care nu crede in ratiunea ta) va cauta sa scape. Iar cand impunerea are gauri, va si scapa.
  • -14 (24 voturi)    
   Comuniștii sunt la Bruxelles (Luni, 12 iunie 2017, 16:21)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui AndreiCosmin2

   Comuniștii sunt cei care încearcă să se substituie pieței libere, inventând reglementări, supra-reglementări și stabilind prețuri unice ca la aprozar.

   Companiile de telefonie, ca orice mare companie, sunt prea lași și vicleni ca să se opună unor asemenea aberații socialiste, așa cum ar fi normal. Vor inventa niște tertipuri - ca cele de față - pentru a-și scoate banii, după ce anterior ne-au îmbrobodit cu marketing shit plecând fix de la reglementările în discuție.

   Soluția naturală pentru scăderea prețului comunicațiilor internaționale de voce este utilizarea metodelor alternative de tip VoIP (uațap, scaip etc...) Dacă scade cererea de voce mobilă clasică, scad firesc și prețurile. Așa, scad forțat într-un mod care nemulțumește pe toată lumea, după cum se vede.

   Piața liberă nu e un instrument perfect, dar e de departe preferabilă economiei socialiste planificate.
   • +3 (7 voturi)    
    EXACT (Luni, 12 iunie 2017, 16:46)

    iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Solutia pentru o piata sanatoasa este cu cat mai putine reglementari si pedepsirea aspra a cartelurilor. Atat.

    In cazul VoIP singura problema ramane alinierea preturilor care sunt diferite de la o tara la alta. Insa aceasta aliniere trebuie sa se faca in mod natural, pe baza cererii si ofertei chiar daca pentru utilizatorii romani asta ar insemna cresterea modica a pretului avand in vedere ca Romania e o tara UE cu unele dintre cele mai ieftine tarife la telefonia mobila. Prin comparatie, un abonament care costa in Romania 10 Euro in Cehia costa 60 de Euro pentru EXACT aceleasi servicii.

    Eu platesc pe luna pentru un abonament echivalentul a 100 de Euro insa am negociate niste servicii cu operatorul. Ce am inclus: nelimitat national, 1000 de minute UE, 300 SMS UE,16 GB. Asta face 70 de Euro. Se adauga adresa statica IP, triangle routing cu Mobile IP, IPv6 cu adresa fixa si OSPF v3 in ambele directii si net neutrality (operatorul e obligat prin contract sa ruteze datele mele la viteza maxima posibila indiferent de tipul lor, in limita spatiului din abonament) - am nevoie de ele cand sunt la un client si am nevoie de infrastructura care sa emuleze o infrastructura fixa.
   • -3 (11 voturi)    
    pai daca facem Statele Unite ale Europei (Luni, 12 iunie 2017, 17:09)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    nu vrem sa fie toate (preturile si salariile) la fel, in orice tara?
    Sau smekerii nu au nevoie, tre sa mentina roamingul in lipsa frontierelor...
    • +4 (8 voturi)    
     Ar putea fi (Luni, 12 iunie 2017, 19:05)

     iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

     Intrucat toate tarile UE sunt cam la fel de bogate. Coruptia insa si mentalitatile sunt cele mai greu de inlaturat frontiere.
     • -2 (4 voturi)    
      poftiiim? (Marţi, 13 iunie 2017, 15:03)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui iPig Pro

      toate tarile UE sunt cam la fel de bogate? ai picat recent din Luna sau care e problema ta?
   • +11 (15 voturi)    
    Aoleo, ce logica....! (Luni, 12 iunie 2017, 17:12)

    VasilescuA [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Dupa logica asta a ta, e mai bine cu piata libera, ca sa avem, ca si pana acum, tarife de 1-2 -5 euro/minut si date 7 euro/MB. Daca ar durea pr....., am auzi numai urlete in Romania.
    • +2 (8 voturi)    
     Piata "libera" (Luni, 12 iunie 2017, 19:06)

     iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui VasilescuA

     De pana acum este manipulata de carteluri. O piata liber-concurentiala si cu implicare din partea statelor DOAR pentru mentinerea calitatii si ne-formarea de carteluri este suficient intr-o economie de piata.
     • -1 (3 voturi)    
      aha (Marţi, 13 iunie 2017, 15:04)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui iPig Pro

      de-aia urla tefelistii romani cand se incearca lichidarea mafiei transnationalelor? :))
  • +5 (5 voturi)    
   mda (Luni, 12 iunie 2017, 16:31)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui AndreiCosmin2

   eu am abonament nelimitat national si international zona1 si zona2, si 5gb de date la viteza maxima, apoi se limiteaza

   deci conform ce zice ANCOM si in roaming va fi nelimitat si in UE la voce/sms si date
   • +5 (7 voturi)    
    Nu neaparat (Luni, 12 iunie 2017, 16:51)

    iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    Conditiile ti le va pune operatorul tau. Daca nu esti de acord cu ele vei avea 14 zile de la publicarea lor sa anulezi contractul.

    Pe de alta parte operatorul tau poate impune conditii foarte relaxate, de genul - poti folosi TOT din planul tarifar ca acasa.

    Ori de cate ori operatorul tau modifica contractul unilateral ai voie sa iesi din el. Daca ai un telefon pe contract de cele mai multe ori el iti ramane tie fara costuri aditionale.
  • +4 (4 voturi)    
   absolut "normal"... (Luni, 12 iunie 2017, 17:06)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui AndreiCosmin2

   ...de aceea hotii de la Vodafone au ridicat pretul de la 11 centi la 19 pe minut la cartela prepaid cu tarif flat
   • 0 (2 voturi)    
    Iar la cartela (Luni, 12 iunie 2017, 19:07)

    iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    Modificarile se pot opera cel mai usor. La abonamente daca nu iti convine modificarea, ai dreptul sa denunti contractul. La cartela insa va trebui sa o inghiti.
 • +3 (5 voturi)    
  te baga in ceata aceasta "eliminare a tarifelor " (Luni, 12 iunie 2017, 15:41)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  le eliminam dar va suprataxam ... "o limita rezonabila" stabilita de furnizor dupa bunul plac ...

  probabil va fi ceva de genul ...
  daca am la oferta activa 7GB de net + inca 20GB bonus primit din diverse promotii, in roaming voi putea folosi doar o limita rezonabila din cei 7GB deoarece Bonusul cu siguranta va fi modificat astfel incat sa fie valabil doar pe teritoriul tarii.
 • +3 (11 voturi)    
  deci roamingul va fi exclusiv (Luni, 12 iunie 2017, 15:44)

  nick24 [utilizator]

  pt cei care stau în România și ocazional pleacă !
  pt cei 5 milioane de căpșunari e inutil!
  că stau mai mult plecați.
 • +7 (9 voturi)    
  Ca de obicei diavolul se află în detalii... (Luni, 12 iunie 2017, 15:54)

  Wan Ted [utilizator]

  ... în primul rând prin faptul că trebuie să cumperi un plan tarifar care conține tarife Roam Like Home și în al doilea rând prin "politica de utilizare rezonabilă" care e stabilită de către fiecare operator în parte după bunul plac, care e a doua escrocherie care completează efectele celei dintâi.
  Corect față de cetățenii EU era din punctul meu de vedere dacă se puteau utiliza în roaming în SSE EXACT aceleași servicii cu EXACT aceleași caracteristici și costuri ca în țara de reședință. FARA STELUȚE, DEROGARI & other kind of corporate bulshit.
  • +3 (7 voturi)    
   Ai avea perfecta dreptate (Luni, 12 iunie 2017, 16:33)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui Wan Ted

   Daca pretul ar fi aproape egal de la un operator la altul peste tot in UE. Din pacate diferenta de preturi pentru acelasi abonament este si de 4-5 ori mai mare.

   In felul acesta clientii pot "pacali operatorul" cumparand un serviciu ieftin al unui stat pentru a-l folosi in infrastructura altui stat.

   Sa zicem ca operatorului nu i-ar fi greu daca ar pierde un client insa in plus fata de pierderea unui client catre o alta retea el are DE PLATIT pentru serviciile cu care clientul il insala exact operatorului in care clientul de fapt se afla.

   Lucrul acesta este total ilogic si operatorul - caruia nu ii tin sub nici o forma partea - se va apara eludand legea facuta prost.

   O lege buna, asa cum spui tu - EXACT aceleasi servicii - se face doar fara taxe intre operatori si la un pret depinzand strict de calitatea serviciului.

   Mentinerea de taxe intre operatori denota o lege facuta heirupist si - ca de obicei - nu pentru protectia vreunui consumator sau altuia.
   • 0 (2 voturi)    
    probabil ca operatorii cu abonamente (Luni, 12 iunie 2017, 23:34)

    next [utilizator] i-a raspuns lui iPig Pro

    mari vor fi nevoiti sa le scada datorita migratiei clientilor, iar cei cu abonamente mici sa le majoreze, urmand a se stabiliza la un cot apropiat. Clienti vor pierde, in primul rand, operatorii cu tarife/abonamente mari.
    Nu cred ca chestia asta cu "pacalitul" operatorului din alta tara poate sa functioneze prea mult.
    • 0 (2 voturi)    
     Cu telefoanele dual-sim (Marţi, 13 iunie 2017, 0:47)

     iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui next

     Din contra, fac extrem de eficienta pacalirea operatorului.

     Operatorii cu tarife mari vor pierde clienti pe hartie insa nu si bani. Clientii operatorilor cu tarife mici vor utiliza retelele celor cu tarife mari obligand operatorii cu tarife mici sa plateasca mai mult decat pot obtine de la clienti.

     Chestia cu pretul pe la mijloc este perfecta insa te intreb: pe o piata concurentiala nu ar trebui sa apara de la sine? Ce fac statele pentru a se asigura de faptul ca piata e libera?!?!
  • +5 (9 voturi)    
   Inca ceva (Luni, 12 iunie 2017, 16:38)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui Wan Ted

   Te-ai gandit oare ca aceasta "roaming fara frontiere" este ca operatorii vestici (scumpi) sa castige niste banuti de la operatorii estici (ieftini)?

   Pentru un client roman al oricarei firme de telefonie mobila daca acesta foloseste intreg pachetul sau in roaming, operatorul roman va plati celui vestic (in care se afla clientul) netto mult mai mult decat incaseaza de la client. Cine au de castigat? Clientul insa hei ... si operatorul scump care incaseaza bani de utilizarea a infrastructurii ori de cate ori romanul suna sau foloseste webul.
   • +5 (7 voturi)    
    Felicitări! (Luni, 12 iunie 2017, 18:51)

    Wan Ted [utilizator] i-a raspuns lui iPig Pro

    Ai făcut de departe cele mai pertinente comentarii la acest articol.
    O posibilă rezolvare la situația asta ar fi fost cea enunțată tot de tine în primul comentariu și anume tăierea tuturor tarifelor de interconectare în interiorul EU. Dar din păcate la acest capitol lobbyștii telco de la Bruxelles au lucrat din greu și din păcate efectele negative se vor simți în buzunarul cetățenilor EU.
    • +3 (5 voturi)    
     Exact (Luni, 12 iunie 2017, 20:05)

     iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui Wan Ted

     Fac cele mai bune comentarii pentru ca lucrez chiar in domeniu. Din fericire lucrez consultant iar asta imi da posibilitatea sa critic. Am criticat inclusiv public in dezbaterea din Cehia si din pacate i-am avertizat despre cum un operator poate sa ocoleasca aceasta legislatie. Din pacate nu am fost ascultat la nivel managerial si si mai din pacate operatorii au facut exact cum am prezis ca vor face. Asta e: eu zic insa nu si bag.

     Culmea, i-am avertizat inca de acum un an despre "modus operandi".
     • +2 (4 voturi)    
      Mi se pare aproape absurd că (Luni, 12 iunie 2017, 21:02)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui iPig Pro

      se tot fofilează toți cu tarife pe telefonie, când există un alt program european de finanțare a internetului gratuit prin multe (toate?) locurile publice - deci poți vorbi cu alte aplicații în orice țară gratis.
      De ce să plătești dacă poți comunica GRATIS?

      Să se spele pe cap cu tarifele de roaming - tot așa aproape că au dispărut telefoanele fixe.
      • +4 (4 voturi)    
       Noi nici macar (Marţi, 13 iunie 2017, 0:43)

       iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui nick24

       Televiziune digitala terestra nu am fost in stare sa implementam. Ce vifi visezi in locuri publice?!?

       In plus ai idee cati utilizatori intra pe un accesspoint? Dar pe un stalp GSM care are MU-MIMO, beamforming si alte traznai...
   • +1 (1 vot)    
    dar toate aceste dispar... (Marţi, 13 iunie 2017, 8:37)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui iPig Pro

    ...daca, de pilda, Vodafone Romania va fi "inghitita" de Vodafone Germania, nu "parohie" diferita juridic si administrativ ca pina acum.
    Probabil asta si vor cei de la Bruxelles insa providerii inca nu percuteaza la "bataia din pinteni".
 • +1 (7 voturi)    
  ce ma enerveaza (Luni, 12 iunie 2017, 16:22)

  1fraier [utilizator]

  pe mine este faptul ca in toate articolele de pana acum nu se mentiona nimic despre asta!

  de la 15 iunie fara taxe de roaming; si acum surpriza! sunt 1.000 de conditii de fapt inutil pt cei care sunt plecati mai mult in strainatate.

  Halal reporteri
  • 0 (4 voturi)    
   Nu reporterii sunt de vina (Luni, 12 iunie 2017, 16:47)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui 1fraier

   Ci cei care fac legile.
  • +1 (5 voturi)    
   termenul "utilizare rezonabila" e ambiguu (Luni, 12 iunie 2017, 17:13)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui 1fraier

   si nu este pus in lege de jurnalisti. ei doar trag un semnal de alarma sa vada lumea cum este furata de smekeri...
   • +8 (8 voturi)    
    "rezonabil" (Luni, 12 iunie 2017, 20:07)

    iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    A scrie asa ceva intr-un contract inseamna sa lasi la bunul simt aprecierea. Problema e ca nici macar doi soti care stau impreuna de 30 de ani nu au acelasi "bun simt".

    In plus, sa lasi asa ceva pe mana unei firme cunoscuta ca are tendinte de oligopol este ca si cum ai lasa cheile de la depozitul de carburant pe mana unui piroman cu condamnari.
 • +3 (5 voturi)    
  ce agitatie (Luni, 12 iunie 2017, 17:06)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  ca de la un eurocrat din "structuri". Aceasta facilitate a fost facuta cu scopul clar de a ajuta si servi tursistii si oamenii de afaceri. Adik folosesti cat sa vorbesti acasa, cu partenerii de afaceri si sa folosesti data in mod rezonabil. Trebuie sa intelegeti oameni buni ca economia de piata are limitele ei iar daca nu vreti sa fim intr-o Federatie (cum multi europeni nu vor) vor exista intotdeuna limite si taxe (masini, tigari, TVA etc). Unde va credeti?
  • +3 (5 voturi)    
   Exact (Luni, 12 iunie 2017, 19:08)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Perfect corect zis. Si ca de obicei in viata reala, ceea ce e de bun simt e cel mai greu de vazut.
 • +4 (6 voturi)    
  Tipic romanesc (Luni, 12 iunie 2017, 17:38)

  VasilescuA [utilizator]

  In loc sa vedem partea buna (scaderea drastica, pana la zero, a costurilor pentru convorbiri si date in roaming, in UE), comparativ cu tarife uriase de roaming cu tarile care nu sunt in UE, noi ne plangem, precum ciobanul langa miorita. In loc sa vedem inca un avantaj al apartenentei la UE, noi cautam nod in papura, smecherii si conspiratii. Da, nu e perfecta legea asta, dar e un pas foarte mare, spre binele buzunarului nostru.
  • +2 (4 voturi)    
   Eu nu ma plang (Luni, 12 iunie 2017, 19:10)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui VasilescuA

   Din contra spun ca legea este pentru client facuta foarte bine (ca bataie lunga). Cum insa legile facute de politicieni sunt ca niste veste antiglont cu gauri, spun ca legea este facuta cu picioarele pentru ca:

   1. pune operatorii ieftini pe pierdere neta;

   2. legea este foarte usor de evitat dintr-o manareala de pix: oferi standard 1% din serviciu (pt care trebuie sa dai roaming) si restul de 99% il dai ca "bonus national gratuit".

   Si te intreb si eu: ce lege e aceea in care cine vrea o da cotita?!?!?!??
 • +3 (5 voturi)    
  carcoteala aiurea (Luni, 12 iunie 2017, 18:03)

  KayT [utilizator]

  Cand te muti intr-o alta tara, fie si numai temporar, iti iei cartela din tara respectiva. Roamingul se scoate in interiorul UE ca sa ii serveasca pe cei care fac deplasari frecvente (si relativ scurte) in alte tari, nu pentru capsunari si alti expati.

  Eu una ma bucur ca in sfarsit se scot tarifele de roaming, chestie care ma ajuta enorm si pe care mi-o doresc de mult. Altii se plang de suprataxe care probabil nu or sa li se aplice. Ca sa nu mai zic de cei carora mai ca le pare rau dupa tarifele umflate din roaming, ca vorba aia, piata libera, noua ne place sa fim jecmaniti de companiile de telefonie...
  • +7 (7 voturi)    
   Problema este (Luni, 12 iunie 2017, 19:14)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui KayT

   Ca un capsunar si un expat arata ca tine si ca mine. Are tot 2 picioare si 2 ochi.

   Ce facem: incepem sa le cerem oamenilor acte de resedinta ca sa le dam o cartela SIM?

   Daca nu insa, stau si te intreb: ti se pare normal ca in vestul Cehiei un ceh sa plateasca pentru un serviciu de 7 ori decat un polonez situat la 2 km de el si care beneficiaza de fapt de semnal de pe acelasi stalp?

   Ce lege vei face astfel incat sa il opresti pe ceh sa nu isi ia serviciul mai ieftin? Tu daca ai vedea pe Amazon un TV la fel ca la Datart dar de 7 ori mai ieftin, ti l-ai lua pe cel din magazin? Eu nu cred. Ba inca le-ai si spune vecinilor ce treaba buna ai facut, ce afacere. Atata doar ca TV-ul nu il iei cu tine ca un mobil :)

   Jecmaneala actuala nu este din cauza roamingului ci pentru ca firmele de telecomunicatii se comporta ca un cartel.
 • +1 (3 voturi)    
  Interesante discutii... (Luni, 12 iunie 2017, 19:59)

  Ion Alexandru [utilizator]

  Din toate discutiile astea rezulta un singur lucru (care era clar de mult, doar unii se fac ca nu pricep): solutia ideala pentru UE este aceea a "Statele Unite ale Europei" - solutie (mai ales) pentru tarile astea mai sarace (cum ar fi Romania) si ar insemna (relativa) egalizare a veniturilor si costurilor in toate tarile UE. Dar, ce sa faci, te poti pune cu nationalistii verzi pe care-i gasesti peste tot in Europa ?
  • +1 (3 voturi)    
   Culmea (Luni, 12 iunie 2017, 20:37)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui Ion Alexandru

   Un SUE ar fi benefic pentru toata lumea atata timp cat ar fi incurajate munca, integrarea, apartenenta la o comuniune traditional crestina dar cu istorie milenara de gandire laica.

   Dovada? Romanii muncitori pe unde s-au dus s-au integrat si au fost integrati. Da, citim in presa despre X si Y dar aceia sunt 2. Milioanele despre care nu citesti nimic muncesc si duc lumea mai departe.

   Nationalismul? Bun cat timp este ca sa iti cunosti istoria si sa nu ii repeti greselile. Din pacate trecutul glorios nu iti aduce bani maine. Munca de azi insa da, iti aduce.

   Cat despre tenta nationalista in EU este doar corul celor care canta unde e profit electoral. Lipsesc insa din politica oamenii cu bilute, dornici de viitor. Toti insa iti arata trecutul si ce mari si tari eram, nu zdrentele de pe noi de azi. Iar legile le fac pentru ei.
 • +2 (4 voturi)    
  nu luati in calcul... (Luni, 12 iunie 2017, 21:37)

  MariusTapirluie [anonim]

  ... ca de fapt operatorii vestici sunt aceiasi cu cei estici. Orange, Vodafone, Telekom... ce va spun numele astea? Disutam discutii... anii se invart in aceleasi buzunare.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu e chiar asa (Marţi, 13 iunie 2017, 0:40)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui MariusTapirluie

   Exista compania Vodafone Romania, care are management separat de Vodafone UK, samd. Nici macar nu e nevoie sa aiba aceiasi actionari.

   Daca UE ar permite fuzionarea acestor firme intr-una singura atunci ar fi mai ieftin pt ei sa cumpere licente: le vor cumpara global UE nu in fiecare tara, isi vor eficientiza operarea pe piata si deci tarifele vor scadea.

   Tu tii minte ca aceste firme au in spate aceiasi actionari insa uiti ca firmele astea trebuie sa negocieze pe piata cu autoritatea fiecarui stat in parte. Faca vrei ca firmele sa mearga pe buget propriu si eficient, fa-le si operarea in piata la fel de eficienta: considera banda unica pe UE si sa o negocieze global. Dar heeeeeeeeeiiiii, nu se poate pentru ca de exemplu Ro este (daca imi amintesc bine) UNICUL stat in UE in care televiziunea digitala terestra inca nu e. Adica nu putem negocia banda global pentru ca noi o folosim ca sa putem admira in voie puricii pe un televizor cu lampi din anul 1968.
 • 0 (0 voturi)    
  "politica de utilizare rezonabila" (Duminică, 26 noiembrie 2017, 20:03)

  bluestar3 [utilizator]

  La momentul semnarii contractului cu operatorul de telefonie mobila (18.04.2017), pe abonament ME26, nu am fost informat ca "politica de utilizare rezonabila" poate anula resursele prezentate in contract.
  Mai mult, timp de aproximativ 6 luni se ruleaza contractul fara a se aplica nici o "politica", respectiv, nu inregistrez supra costuri.
  In luna octombrie, apar problemele. incep sa inregistrez costuri suplimentare in urma reglementarii "politicii de utilizare rezonabila". Reglementarea apare la data de 15 mai, dupa semnarea contractului. Pe contract, nu este specificat ca abonamentul se poate utiliza numai pentru "calatorii ocazionale". Nu este specificat nici termenul de "monitorizare de 4 luni".
  Sa inteleg ca operatorul de telefonie stia perspectiva, dar ca eu am fost mintit si manipulat pe principiul "nu intrebi, nu te informez"? Adica eu sunt bun de plata chiar daca nu mai beneficiez de serviciile pentru care am semnat initial contractul?
  Pun aceste intrebari, pentru ca operatorul de telefonie mobila refuza sa rezilieze contractul incheiat, in urma cererii formulate in acest sens.
  Ce este de facut?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version