- Arbitrul telecom a realizat si o pagina speciala cu intrebari si raspunsuri pe tema 'roam like at home'
VIDEO Cum se va aplica in UE mecanismul roaming ca acasa din 15 iunie 2017:
De la 15 iunie se va realiza trecerea completa la 'Roam like at home', sistemul de tarifare european menit sa protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming in tarile UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE).
- Cine are dreptul sa beneficieze de 'Roam like at home'
Noile conditii se aplica in mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achizitionate atat inainte de 15 iunie 2017, cat si dupa aceasta data. Pentru a beneficia de 'Roam like at home' clientii existenti nu trebuie sa-si achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare.
De 'Roam like at home' nu vor beneficia clientii care aleg in mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming in UE/SEE. Totusi, clientii care au facut o astfel de alegere au dreptul sa revina la 'Roam like at home' fara niciun cost suplimentar.
Cum se tarifeaza consumul in roaming in UE/SEE
1. Apelurile si SMS-urile:
Incepand cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate si SMS-urile trimise in roaming, catre orice destinatie din UE/SEE (inclusiv catre orice numar de telefon din Romania) se scad, pana la epuizarea lor, din minutele si SMS-urile nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania, pentru traficul in afara propriei retele.
Apelurile si SMS-urile primite in roaming in UE/SEE sunt gratuite.
2. Internet - datele (MB/GB):
Ca regula generala, datele (MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se scad, pana la epuizarea lor, din datele nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania.
Totusi, in cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date (MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri, urmand sa aplice dupa epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA.
- Afla mai multe detalii despre cum va fi tarifat consumul de date in roaming aici.
Posibile exceptii de la tarifarea unitara in UE/SEE
Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea ¬Roam like at home¬ pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE.
Cum va fi prevenit consumul abuziv sau anormal in roaming in UE/SEE
Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu.
Clientilor care depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depasi un anumit plafon. Afla mai multe detalii despre suprataxele aplicabile in roaming aici.
Conditiile de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.
Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal in urmatoarele situatii:
- daca un utilizator nu prezinta, la cererea furnizorilor, o dovada privind resedinta obisnuita sau existenta unor legaturi stabile cu Romania;
- daca, intr-o perioada de monitorizare de cel putin 4 luni, se inregistreaza, pe o anumita cartela SIM, in mod cumulativ atat consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cat si prezenta (conectare la retea) mai mare in roaming in UE/SEE fata de nivelul national;
- daca o cartela SIM inregistreaza o lunga perioada de inactivitate si poate fi asociata unei utilizari preponderente sau chiar exclusiv in roaming in UE/SEE;
- daca un utilizator a cumparat si utilizat succesiv in roaming in UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelasi furnizor.
Parlamentul European a dat votul final in 6 aprilie 2017 pentru eliminarea taxelor de roaming, incepand cu 15 iunie 2017, ceea ce va permite consumatorilor europeni sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca si acasa. Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27 si 50 de abtineri.
Negociatorii au convenit un tarif maxim de 3,2 centi pe minut pentru apelurile de voce, si de 1 cent pentru un SMS, din 15 iunie 2017. Totodata, tarifele maxime pentru date vor fi reduse treptat, pe parcursul a cinci ani, de la 7,7 euro pe GB in 15 iunie 2017 la 6 euro pe GB din 1 ianuarie 2018, de 4,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2019, de 3,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2020, 3 euro pe GB din 1 ianuarie 2021 si de 2,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2022.
Limite mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE sa acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, continut audiovizual, atunci cand calatoresc dintr-o tara in alta. Aceste limite mai mici de preturi ar putea si deschide piata pentru operatori telecom mici si virtuali.
Se pare însă ca asta nu se întâmpla și de aici pana la abuzuri e doar un pas; in funcție de cât considera fiecare operator.
Companiile de telefonie, ca orice mare companie, sunt prea lași și vicleni ca să se opună unor asemenea aberații socialiste, așa cum ar fi normal. Vor inventa niște tertipuri - ca cele de față - pentru a-și scoate banii, după ce anterior ne-au îmbrobodit cu marketing shit plecând fix de la reglementările în discuție.
Soluția naturală pentru scăderea prețului comunicațiilor internaționale de voce este utilizarea metodelor alternative de tip VoIP (uațap, scaip etc...) Dacă scade cererea de voce mobilă clasică, scad firesc și prețurile. Așa, scad forțat într-un mod care nemulțumește pe toată lumea, după cum se vede.
Piața liberă nu e un instrument perfect, dar e de departe preferabilă economiei socialiste planificate.
Sau smekerii nu au nevoie, tre sa mentina roamingul in lipsa frontierelor...
deci conform ce zice ANCOM si in roaming va fi nelimitat si in UE la voce/sms si date
probabil va fi ceva de genul ...
daca am la oferta activa 7GB de net + inca 20GB bonus primit din diverse promotii, in roaming voi putea folosi doar o limita rezonabila din cei 7GB deoarece Bonusul cu siguranta va fi modificat astfel incat sa fie valabil doar pe teritoriul tarii.
pt cei 5 milioane de căpșunari e inutil!
că stau mai mult plecați.
Corect față de cetățenii EU era din punctul meu de vedere dacă se puteau utiliza în roaming în SSE EXACT aceleași servicii cu EXACT aceleași caracteristici și costuri ca în țara de reședință. FARA STELUȚE, DEROGARI & other kind of corporate bulshit.
Nu cred ca chestia asta cu "pacalitul" operatorului din alta tara poate sa functioneze prea mult.
O posibilă rezolvare la situația asta ar fi fost cea enunțată tot de tine în primul comentariu și anume tăierea tuturor tarifelor de interconectare în interiorul EU. Dar din păcate la acest capitol lobbyștii telco de la Bruxelles au lucrat din greu și din păcate efectele negative se vor simți în buzunarul cetățenilor EU.
De ce să plătești dacă poți comunica GRATIS?
Să se spele pe cap cu tarifele de roaming - tot așa aproape că au dispărut telefoanele fixe.
Probabil asta si vor cei de la Bruxelles insa providerii inca nu percuteaza la "bataia din pinteni".
de la 15 iunie fara taxe de roaming; si acum surpriza! sunt 1.000 de conditii de fapt inutil pt cei care sunt plecati mai mult in strainatate.
Halal reporteri
Eu una ma bucur ca in sfarsit se scot tarifele de roaming, chestie care ma ajuta enorm si pe care mi-o doresc de mult. Altii se plang de suprataxe care probabil nu or sa li se aplice. Ca sa nu mai zic de cei carora mai ca le pare rau dupa tarifele umflate din roaming, ca vorba aia, piata libera, noua ne place sa fim jecmaniti de companiile de telefonie...
Mai mult, timp de aproximativ 6 luni se ruleaza contractul fara a se aplica nici o "politica", respectiv, nu inregistrez supra costuri.
In luna octombrie, apar problemele. incep sa inregistrez costuri suplimentare in urma reglementarii "politicii de utilizare rezonabila". Reglementarea apare la data de 15 mai, dupa semnarea contractului. Pe contract, nu este specificat ca abonamentul se poate utiliza numai pentru "calatorii ocazionale". Nu este specificat nici termenul de "monitorizare de 4 luni".
Sa inteleg ca operatorul de telefonie stia perspectiva, dar ca eu am fost mintit si manipulat pe principiul "nu intrebi, nu te informez"? Adica eu sunt bun de plata chiar daca nu mai beneficiez de serviciile pentru care am semnat initial contractul?
Pun aceste intrebari, pentru ca operatorul de telefonie mobila refuza sa rezilieze contractul incheiat, in urma cererii formulate in acest sens.
Ce este de facut?