De la 1 ianuarie, volumul de date (internetul mobil - MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri suplimentare intr-o perioada de facturare (volum de consum rezonabil) va creste cu aproximativ 22% fata de cel aplicat in perioada 15 iunie-31 decembrie 2017, a anuntat miercuri arbitrul telecom (ANCOM). Totodata, in cazul depasirii limitelor utilizarii rezonabile a serviciilor in roaming in UE/SEE, scad si suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel: suprataxa pentru date va scadea cu 22%, de la 7,7 euro/GB la 6 euro/GB, de la 1 ianuarie 2018, iar suprataxa pentru apelurile primite va scadea cu 16% de la 1,08 la 0,91 eurocenti/minut, din 3 ianuarie 2018.

Costurile roamingului de la 1 ianuarie 2018Foto: ANCOM
  • Cand se aplica suprataxe datelor in roaming

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza, in principiu, la fel ca in Romania. Totusi, in cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri suplimentare intr-o perioada de facturare (volum de consum rezonabil). Incepand cu 1 ianuarie 2018 volumul de consum rezonabil va creste cu aproximativ 22% fata de cel aplicat in perioada 15 iunie - 31 decembrie 2017.

Dupa depasirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot sa aplice o suprataxa, chiar si in cazul in care traficul inclus nu a fost complet epuizat. In prezent, suprataxa este de maxim 7,7 Euro/GB (0,77 Eurocenti/MB), dar incepand cu 1 ianuarie 2018 aceasta va scadea la maxim 6 Euro/GB (0,6 Eurocenti/MB), fara TVA.

Mai multe detalii despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabila a datelor in roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.

  • Calculator limita date 'Roam like at home': aplicatie ANCOM

Pentru a usura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma in roaming in UE/SEE fara suprataxa, ANCOM a dezvoltat o aplicatie de tip widget, accesibila aici. Aplicatia, care in prezent utilizeaza tariful de 7,7 Euro/GB valabil pana la sfarsitul anului, va fi actualizata cu tariful de 6 Euro/GB incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Aplicatia ofera rezultate relevante pentru toti utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu exceptia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat sa aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.