Orange, Samsung Electronics si Cisco au anuntat miercuri un parteneriat ce presupune testarea tehnologiei 5G, incepand din a doua jumatate a anului 2018, in mai multe zone urbane din Romania. Timp de o luna, cele trei companii vor demonstra modul in care tehnologia 5G vine in completarea retelelor de fibra optica existente, furnizand servicii de banda larga de inalta calitate si de mare viteza. Samsung si Cisco vor colabora pentru a furniza o solutie end-to-end catre Orange, prin care vor oferi utilizatorilor, in perioda de testare, servicii in banda de mare viteza (de ordinul Gb), se arata in comunicat.

Samsung, Cisco si Orange testeaza 5G in RomaniaFoto: Orange

VIDEO Orange testeaza accesul la internet fix 5G care sa completeze reteaua actuala de fibra optica:

Grupul Orange a publicat miercuri pe site-ul propriu mai multe informatii despre momentul introducerii tehnologiei 5G:

  • - tehnologia 5G va fi implementata gradual incepand din anul 2020, in functie de disponibilitatea frecventelor si a cererii de noi servicii.
  • - primele smartphone-uri 5G vor incepe sa fie lansate in anumite orase in 2019
  • - Tehnologia 5G va oferi viteze de 10 ori mai mari decat 4G, accesul la internet fix de mare viteza acolo unde nu sunt disponibile retele de fibra optica si noi aplicatii digitale.

Grupul Orange a anuntat miercuri ca pregateste lansarea 5G cu trei teste noi, dintre care unul in Romania.

Operatorul spune ca va demara 'un test de acces la internet de mare viteza, la domiciliu, in conditii reale, pentru a imbunatati reteaua de fibra optica din Romania".

  • "Orange a ales fibra pentru a oferi banda larga de mare viteza in casele clientilor sai din Europa. In locuintele care nu beneficiaza de fibra, utilizarea 5G este luata in considerare drept o optiune in zonele suburbane ale anumitor tari. Aceasta solutie va fi disponibila si pentru companiile care vor putea accesa cu usurinta o solutie de rezerva in cazul in care vor exista probleme cu retelele existente sau le vor putea utiliza pentru proiecte temporare. Pentru a evalua eficienta acestei tehnologii si perceptia clientilor, Orange va efectua un test in conditii reale in Romania, in a doua jumatate a anului 2018, impreuna cu partenerii Samsung si Cisco.", se arata in comunicatul grupului Orange.

Detalii privind testarea serviciilor 5G in Romania din comunicatul comun transmis miercuri de Samsung si Cisco:

"Perioada de testare

Procesul de testare va fi configurat in Romania sub forma multi-vendor, pe o perioada de o luna. Cele trei companii vor demonstra modul in care tehnologia 5G vine in completarea retelelor de fibra optica existente, furnizand servicii de banda larga de inalta calitate si de mare viteza.

Solutia multi-vendor

Samsung si Cisco vor colabora pentru a furniza o solutie end-to-end catre Orange, prin care vor oferi utilizatorilor, in perioda de testare, servicii in banda de mare viteza (de ordinul Gb). Samsung va furniza utilizatorilor finali echipamente 5G (echipament indoor si outdoor, instalat la sediul sau domiciliul clientului ¬ CPE ¬ customer premises equipment), unitati de acces radio 5G (RAN), compuse dintr-o statie de baza radio compacta si elemente RAN virtual, precum si servicii de setare a frecventelor radio 5G. Cisco va furniza platforma Cisco Ultra Gateway, facilitand conectarea pachetelor de date pe tehnologia 5G, dezvoltate pe infrastructura Cisco NFV. Routerul de acces mobil va oferi functiile Control si User Plan Separation (CUPS) pentru performante sporite si flexibilitate.

Incepand cu anul 2017, Samsung si Cisco au efectuat o serie de teste de interoperabilitate a furnizorilor de retea, care au indicat o integrare perfecta intre reteaua de baza, reteaua de radio si CPE.

  • "Ne-am unit fortele impreuna cu Samsung si Cisco pentru dezvoltarea si extinderea tehnologiei, ce va fi implementata incepand cu anul 2020. Procesul de testare va demonstra modul in care retelele wireless cu acces fix (FWA), solutiile dedicate virtualizarii functiilor de retea (NFV) si interoperabilitatea multi-vendor vor crea noi oportunitati. Astfel, acesta ne va oferi flexibilitatea pentru a construi urmatoarea generatie de retea drept una capabila sa ofere multiple servicii", a declarat Arnaud Vamparys, Vicepresedinte Executiv, Radio Networks si Microwaves, Orange.
  • "Suntem onorati sa colaboram cu Orange si Cisco in cadrul acestui test pentru a veni in intampinarea nevoilor pietei si pentru a oferi utilizatorilor experiente imbunatatite. Tehnologia 5G FWA este o alternativa rapida si eficienta din punct de vedere al costurilor care poate oferi conexiuni rapide cat mai multor utilizatori din Europa, mai ales in zonele in care retelele de fibra optica nu sunt implementate", a declarat GY Seo, Vicepresedinte si director al echipei Global Sales & Marketing, Networks Business, Samsung Electronics.
  • "Colaborarea intre companiile din industrie si interoperabilitatea multi-vendor sunt esentiale pentru succesul tehnologiei 5G. Reteaua 5G ofera o noua perspectiva asupra pietei, comunicarea in banda larga devenind o prioritate de top pentru toti furnizorii de servicii. Parteneriatul nostru cu Samsung si Orange evidentiaza modul in care noile modele de scalare si solutiile inovatoare de virtualizare pot contribui impreuna pentru a forma o societate conectata in permanenta", a declarat Yvette Kanouff, Vicepresedinte Senior si General Manager, Service Provider Business, Cisco."