​Netcity Telecom a semnat pe data de 19 aprilie 2018 majorarea facilității de credit de tip club loan în valoare de 36 millione euro cu o nouă facilitate, în valoare de 10 milioane euro, cu un sindicat de banci format din Banca Comercială Română și BRD Groupe Societe Generale, a anunțat luni compania. Cele 10 milioane de euro se vor adăuga celor peste 20 milioane de euro deja alocate din fonduri proprii pentru continuarea lucrărilor de extindere a infrastructurii subterane de fibră optică în următorii 3 ani.

Reteaua subterana de fibra optica NetcityFoto: NetCity Telecom

Astfel, Netcity Telecom estimează că, până în 2020, investiția privată va depăși 70 milioane de euro. Lungimea rețelei urmează astfel să se dubleze, la peste 1.800 km, continuând ulterior să crească în fiecare an, în funcție de necesitățile Capitalei. Datorită extinderi rețelei, veniturile Primăriei Municipiului București rezultate din redevența plătită de operatorul Netcity Telecom se vor dubla, până la peste 2 milioane de euro pe an.

Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabil cu finanțarea integrală, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în anul 2008 cu Primăria Municipiului București pentru o perioadă de 49 de ani, cu o redevență anuală de 12% din venituri.

”Acest parteneriat reprezintă un pas important în asigurarea liniei complete de finanțare necesare pentru planurile de extindere a rețelei Netcity în următorii 3 ani și reconfirmă angajamentul nostru de a asigura pe termen lung o infrastructură telecom adecvată nevoilor și așteptărilor pe care le au locuitorii Capitalei. În același timp, este un semn de încredere din partea instituțiilor bancare în ceea ce privește strategia companiei”, a arătat Adrian Răcășan, Chief Executive Officer, Netcity Telecom, după semnarea acordului de finanțare.

Extinderea rețelei va crește numărul de străzi ale căror rețele de cabluri aeriene de telecomunicații vor fi migrate în subteran. Această acțiune va contribui la creșterea calității serviciilor de telecomunicații, asigurarea suportului de infrastructură pentru serviciile de tip smart-city, reducerea riscurilor de accidente cauzate de amplasarea ilegală și haotică a cablurilor și îmbunătățirea generală a aspectului urban.

  • NetCity Telecom a fost cumpărată anul trecut de către Direct One, companie controlată de antreprenorii români Teofil Muresan si Simion Muresan

Netcity Telecom a fost preluată integral în februarie 2017 de catre operatorul de telecomunicatii Direct One, companie controlata de antreprenorii romani Teofil Muresan si Simion Muresan, de la grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdareanu. Atât Netcity Telecom cât și Direct One fac parte din holding-ul Electrogrup Infrastructure, care a fost înființat, în decembrie 2017, de către Teofil şi Simion Mureşan împreună cu Marian Pantazescu, potrivit ZF.

Intr-un document publicat in data de 9 ianuarie 2017 in Monitorul Oficial se arata ca actionarii Direct One, companie controlata de antreprenorii romani Teofil Muresan si Simion Muresan, au decis in 9 decembrie 2016 sa contracteze de la BCR si BRD trei facilitati de credit in valoare maxima totala de 36 de milioane de euro pentru finantarea unor datorii si a achizitiei Netcity Telecom, operatorul retelei subterane pentru fibra optica a Municipiului Bucuresti, de la grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdareanu.

În luna octombrie a anului trecut, Primăria Municipiului București și Netcity Telecom anunțau că și-au propus ca lucrările la reteaua edilitară de fibră optică, finanțată exclusiv de Netcity din fonduri private, să continue într-un ritm susținut în 2017 și în anii următori. Compania estima la acel moment că până în 2020 investiția privată va crește cu peste 30 milioane de euro, depășind la acel moment 70 milioane de euro, lungimea rețelei urmând să se dubleze la peste 1800 de kilometri, iar veniturile Primăriei București încasate din redevența plătită de NetCity Telecom vor ajunge la peste 2 milioane de euro pe an.

Investițiile în rețeaua NetCity fuseseră oprite în vara anului 2013, în urma avizului prin care ANCOM cerea modificarea neregulilor contractuale

In luna mai 2013, arbitrul telecom a emis un aviz conform cu privire la NetCity, in care atentiona asupra neregulilor contractuale de acces la reteua NetCity si cerea modificarea acestora, aviz contestat ulterior in instanta de NetCity si de Primaria Bucuresti. In luna august 2013, oficialii NetCity Telecom au declarat pentru HotNews.ro ca investitiile in infrastructura Netcity au fost oprite pana la finalizarea in justitie a acestui proces.

Curtea de Apel Bucuresti a respins la data de 26 septembrie 2013 pe motiv ca sunt neintemeiate cererile Primariei Bucuresti si ale NetCity Telecom de a suspenda si anula avizul dat de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) asupra proiectului NetCity, care a cerut implementarea unor masuri pentru a indeparta cerintele discriminatorii din prezent. Impotriva deciziei Curtii de Apel se putea face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Furnizorii mici și mijlocii de internet, membri ai asociației Interlan, au cerut în luna octombrie 2017 Arbitrului telecom (ANCOM) să emită, potrivit obligațiilor legale, decizia privind responsabilii și sancțiunile în cazul neimplementării modificarilor contractuale a condițiilor de acces a furnizorilor de internet la rețeaua NetCity.

Consiliul Concurenței a deschis în 2016 o investigație împotriva Netcity Telecom pentru un posibil abuz de poziție dominantă, abia după ce a fost obligat în instanță

De asemenea, Consiliul Concurentei a deschis în 2016 o investigație împotriva Netcity Telecom pentru un posibil abuz de poziție dominantă, dar abia dupa ce a fost obligat în instanță să facă acest lucru.

In aceasta privință, Iosif Szavuj, Director Executiv al iNes Group, declara în luna mai 2016 urmatoarele pentru HotNews.ro:

  • "Consiliul Concurentei a fost obligat in instanta sa demareze aceasta investigatie, dupa ce a refuzat initial plangerea facuta in martie 2015 de iNes Group. iNes Group se judeca si cu NetCity Telecom, de la care solicita daune de peste 1 milion de euro pentru perceperea unor tarife arbitrare, nejustificat de mari, si a clauzelor abuzive. iNES Group solicita, avand in vedere pozitia de monopol a Netcity Telecom, reglementarea tuturor tarifelor practicate, pe baza de costuri si eliminarea clauzelor abuzive din contractele existente. iNes Group sustine realizarea proiectului NetCity insa la tarife corecte pentru furnizorii de internet".