​Președintele Trump a spus, într-o postare pe Twitter, că vrea să ajute ZTE și să slaveze job-urile care s-ar pierde în China, după ce sancțiunile impuse de SUA gigantului telecom pun viitorul companiei sub semnul îndoielii. Angajații ZTE s-au bucurat la aflarea veștii și speră că Trump se va ține de cuvânt. Prin interzicerea, la jumătatea lunii mai, timp de 7 ani, a oricăror exporturi de componente americane destinate ZTE, Statele Unite ar putea să fi dat o lovitură mortală ambițiosului colos chinez cu 74.000 de angajați.

Telefoane ZTEFoto: ZTE

ZTE a fost nevoită să-și suspende o mare parte a activităților după ce au intrat în vigoare sancțiunile. Acum, Trump a spus într-un mesaj surprinzător pe Twitter că lucrează cu președintele chinez Xi pentru a ajuta ZTE să reintre în business cât se poate de repede.”Se pot pierde prea multe locuri de muncă în China. Departamentul de Comerț a fost instruit pentru a rezolva lucrurile”.

Mesajul arată o schimbare totală de ton, după ce președintele Trump a acuzat mereu China de practici comerciale incorecte și de faptul că ”fură” job-uri americane.

Angajații8 ZTE s-au bucurat enorm de ”tweet-ul” lui Trump și s-au arătat plăcut surprinși.

Un analist citat de Reuters spune că Trump a făcut un gest de bunăvoință și că nu trebuie să tragem concluzia că se apropie de sfârșit războiul comercial dintre SUA și China.

În centrul disputei chino-americane se află o chestiune geopolitică: ZTE a pledat vinovat în 2016 la Washington pentru reexportarea către Iran și Coreea de Nord a unor echipamente cumpărate din Statele Unite, în ciuda embargoului american, încasând o amendă de 1,2 miliarde de dolari.

Dar Washingtonul acuză acum ZTE că nu și-a respectat angajamentele asumate și a dat declarații false legate de sancțiunile pe care ar fi trebuit să le impună unora dintre directorii companiei. Drept urmare, SUA au decis luna trecută să interzică toate exporturile electronice destinate ZTE.