​Arbitrul telecom (ANCOM) este una dintre instituțiile care deține o sumă considerabilă de bani din industrie. Nu-mi doresc ca prin banii ANCOM să se facă centura la Brăila, ci să fie întorși în industrie. De aceea ne gândim împreună cu Ministerul Comunicațiilor la un cadru legal pentru a putea finanța cu o parte importantă din acești bani proiecte care să creasca accesibilitatea și calitatea serviciilor, a declarat marți Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, la Ziua Comunicațiilor. Tot în parteneriat cu Ministerul, Grindeanu a anunțat că se lucrează la o strategie națională pentru tehnologia 5G, care ar putea fi adoptată de Guvern în toamna acestui an.

Sorin GrindeanuFoto: Hotnews

Sorin Grindeanu nu a precizat despre ce sumă este vorba, dar într-un interviu pentru ZF din luna februarie a acestui an, fostul premier declara că ANCOM, instituţia care face regulile pe pieţele de servicii de comunicaţii şi servicii poştale, a acumulat în ultimii ani în conturile de la bănci o sumă de 200 de milioane de euro, pe care instituţia are în plan să îi investească în proiecte care să determine o „impulsionare” a pieţei de comunicaţii, proiecte ce urmează să fie selectate după discuţii cu guvernul şi cu Comisia de IT din Parlament.

  • Grindeanu: Sper ca o strategie națională pentru tehnologia 5G să fie adoptată de Guvern până în toamna acestui an

Sorin Grindeanu a mai anunțat că împreună cu Ministerul lucrează acum la o strategie națională pentru implementarea 5G în România.

"Îmi doresc împreună cu Ministerul Comunicațiilor să avem o strategie națională pentru implementarea tehnologiei 5G", a declarat marți Sorin Grindeanu, președintele Arbitrului telecom (ANCOM).

Acesta a spus că există deja un Memorandum inițiat de Ministerul Comunicațiilor prin care s-a instituit un grup interministerial, care conține și reprezentanți din industrie, pentru realizarea acestei strategii.

"Sigur ca ANCOM are o strategie proprie privind tehnologia 5G, care privește treburile de care se ocupă această autoritate. Cred ca de data aceasta, și sunt convins și s-au făcut pași, este nevoie de o strategie națională. Nu inventăm apa calda. Alte state au deja aceasta strategie națională și sper ca undeva în toamna acestui an, printr-o Hotarâre de Guvern, să fie adoptat[ această strategie națională pentru 5G. ", a spus Grindeanu.

Acesta a precizat că de circa 3 săptămâni este trimis spre avizare interministerială un Memorandum inițiat de Ministerul Comunicațiilor.

Prezent la eveniment, Petru Cojocaru, ministrul Comunicațiilor a că 'săptămâna aceasta sau cel mai târziu săptamâna viitoare cred ca vom putea să demarăm activitatea în acest grup de lucru unde sunt prinși o mare parte din cei care operează sau au legatură cu domeniul și cu siguranță dacă am omis pe cineva, așteptăm și invităm și alte instituții sau asociații.', a spus ministrul, fără a da alte detalii.