​Ministerul Educației va plăti 750 de euro firmei FluxIT Software & Consulting SRL-D din București pentru "servicii de întreținere, reparații și devirusare software ce au drept scop eliminarea virușilor și a spyware-ului din site-ul www.edu.ro", potrivit unui anunț de achiziție directă publicat marți, 3 iulie, în noul sistem electronic de achiziții publice (SICAP). Ministerul a demarat această achiziție după ce HotNews.ro a semnalat că Edu.ro este vulnerabilă în continuare, iar MEN a negat, susținând că ar fi la noi o problemă de invalidare a memoriei cache a browser-ului de internet.

Achiziie direct a Ministerului EducaieiFoto: SICAP

Achiziția serviciilor de eliminare a virușilor și a spyware-ului din site-ul www.edu.ro a fost reluată marți, 3 iulie, în aceeași zi în care HotNews.ro a semnalat că Ministerul a demarat în 26 iunie această achiziție și a primit și o ofertă din partea aceleași firme FluxIT Software & Consulting SRL-D SRL din București, fără a finaliza însă procedura. Explicația publicată atunci în SICAP a fost 'ofertă neacceptată în termen'.

Firma FluxIT Software & Consulting SRL-D din București, înființată în anul 2015, este deținută de Sîrbu Marian (35 de ani), asociat unic și președinte director general al companiei, conform datelor de la Registrul Comerțului. Firma nu are alți angajați și a înregistrat anul trecut un profit net de 2867 de lei, conform datelor publice de la Ministerul de Finanțe.

Contactat marți, 3 iulie, de HotNews.ro, Bogdan Botezatu, expert în securitate la Bitdefender, a oferit câteva explicații despre modul cum acționează un spyware.

  • "Un spyware stă într-un fișier executabil care de obicei se instalează pe un calculator, nu pe un site web. Spyware-ul în general îl descarci împreună cu o aplicație legitimă și el de obicei fie îți schimbă homepage-ul, fie îți schimbă în timp real reclamele pe care le vezi tu cu reclamele spyware-ului respectiv, fie îți servește linkuri de afiliere prin care de fiecare dată când cumperi operatorul spyware-ului respectiv își ia un comision, fie îți profilează comportamentul tău astfel încât să-âi prezică obiceiuri de consum.", a precizat în data de 3 iulie pentru HotNews.ro Bogdan Botezatu, expert în securitate la Bitdefender.

De asemenea, Centrul Național de Răspuns la incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), care a intervenit anterior pentru eliminarea linkurilor către site-urile de escorte din Turcia și a scriptului de minerit criptomonedă de pe Edu.ro, are pe site-ul propriu un Ghid de Securitate informatică pentru funcționarii publici în care explică ce este spyware-ul și cum te poți feri de acest program malițios.

Potrivit experților CERT-RO, "programele de tip spyware sunt scrise cu scopuri malițioase. Ele se pot afișa extrem de simplu, ca niște ferestre de tip pop-up extrem de enervante, care au menirea să îți distragă atenția sau să te atragă către site-uri malițioase. Totodată, pot fi software-uri care înregistrează obiceiurile din browser-ul pe care îl folosești pentru navigarea pe Internet sau chiar intrările de la tastatură (keylogger), cu intenția de a capta credențiale de acces sau parole."