Grupul Telekom Romania (fostele Romtelecom și Cosmote), la care statul este acționar minoritar, va stopa toate potențialele achiziții din cauza prevederilor discriminatorii ale Ordonanței 114/2018, a spus vineri Miroslav Majoros, șeful grupului. "Avem venituri de zeci de milioane de euro din servicii non-telecom, cărora li se va aplica această taxă. Vrei să cumperi un iPhone de la noi? Noi vom suporta costul taxei de 3%, în timp ce alte firme nu. Orice vânzare de clădiri va fi la fel taxată, ceea ce este profund discriminatoriu. Stopăm orice potențiale achiziții.", a spus acesta.

Miroslav Majoros, CEO Telekom RomaniaFoto: Hotnews

Miroslav Majoros, directorul general al grupului de firme Telekom România (Romtelecom și Cosmote), la care statul este acționar minoritar (45,99% din acțiuni), a subliniat vineri, într-o întânire de presă, efectele grave pe care le aduce OUG 114 asupra profitabilității companiei.

"Nu am văzut mare urgență în piață pentru adoptarea Ordonanței 114, dar poate altcineva a văzut. Ordonanța ne afectează însă extraordinar de rău și nu doar pentru că trebuie să plătim 3% din cifra de afaceri, ceea ce ne afectează profitabilitatea, ci pentru că taxa se aplică și la veniturile non-telecom pe care le avem, de zeci de milioane de euro, un lucru care nu e prea inteligent și care este profund discriminatoriu.", a spus șeful Telekom.

  • Majoroș: Vrem să participăm la licitația pentru frecvențele destinate serviciilor 5G, dar va depinde mult de condițiile care se vor impune

Acesta a vorbit și despre provocările licitației pentru frecvențele 5G care ar trebui vândute în acest an.

"Vrem să participăm la licitația pentru frecvențele destinate serviciilor 5G, dar va depinde mult de condițiile care se vor impune. Când te uiti la potențialul cost bazat pe prevederile OUG 114, acesta este foarte dificil de justificat. Licitația va începe în octombrie anul acesta, condițiile vor fi cunoscute in iulie, iar între august-septembrie va trebui să punem la punct toată strategia. Va fi o provocare la nivel organizatoric.

Este posibil să nu participăm la licitația pentru frecvențele destinate serviciilor 5G, în cazul în care condițiile licitației, bazate Ordonanța de Urgență 114, vor fi prea aspre și vor stabili că trebuie să plătim atât de mult și să acoperim foarte mult din populație într-un termen scurt. Un alt element de constrângere sunt noile prevederi privind amenzile de 10% din cifra de afaceri, dacă nu sunt îndeplinite condițiile de autorizație a construcțiilor", a declarat vineri Miroslav Majoroș, șeful grupului Telekom Romania.

Acesta a amintit că frecvențele care vor fi licitate sunt neutre tehnologic, și poți implementa serviciile pe care consideri că se impun.

"Frecvențele acestea le putem folosi pentru orice servicii vrem. Putem lansa servicii 5G în frecventele pe care le avem deja. Echipamentele din rețeaua 4G sunt deja pregătite pentru tehnologia 5G. Vom lansa servicii comerciale 5G când va avea sens. Cred că 2020 ar fi prea devreme, luând în calcul că probabil nu vor fi prea multe terminale compatibile 5G.", a mai spus acesta.

  • Telekom a întrerup contractul prin care furniza servicii 4G prin rețeaua Orange

Miroslav Majoros a spus că, la sfârșitul anului trecut - începutul acestui an, a întrerupt acordul de roaming național cu Orange, în condițiile în care rețeua proprie 4G a Telekom a ajuns la o acoperire de 93% din populație și 99,5% din populația urbană. Acesta a mai spus că Telekom a păstrat parteneriatul cu Orange prin care operatorul mobil furnizează servicii de internet broadband fix și TV prin rețeaua de fibră optică a Telekom România.

În privința protestului organizat recent de sindicatul care reprezintă angajații fostului Cosmote, care a acuzat 'miile de concedieri abuzive și mascate din ultimii ani", șeful Telekom a respins acuzațiile și a ironizat numărul mic (10-12 persoane) prezente la protest.

Acesta a spus că nu este vorba de un plan de reducere de personal, ci de o rotație naturală a personalului din grupul de companii, în contextul proceselor de digitalizare, automatizare și simplificare a operațiunilor, fapt care este întâlnit la orice companie din piață. Acesta a susținut că anul trecut ar fi fost angajați 780 de angajați în Telekom și cam tot atâția au plecat, ceea ce reflectă o rotație firească a personalului, și nu un obiectiv în sine.