La finele săptămânii trecute se anunța că S.N. Radiocomunicații a început implementarea televiziunii terestre digitale, semnând, în fine, contractul pentru furnizarea echipamentelor de emisie necesare reţelei naţionale de televiziune digitală terestră, care va fi utilizată pentru a transmite posturile publice de televiziune. Să remintim că Radiocomunicații a obținut licențele pentru trei multiplexe in iunie 2014 și că în România trecerea de la televiziune terestră analogică la cea digitală trebuia să se termine până la 17 iunie 2015, conform acordului Geneva 2006.

Nicolae OacaFoto: Hotnews

Ce a făcut operatorul de atunci și până acum? A organizat în anul 2015 o licitație pentru realizarea rețelei digitale (trei multiplexe naţionale), contractul având o valoare estimată de 531,4 milioane lei, TVA inclusă (€120,2 milioane), preconizat a fi finanţat din surse atrase (credit furnizor), licitație eșuată în urma căreia directorul companiei a fost demis. A mai făcut și diverse experimente.

Cam tărziu! Suntem la aproape patru ani de la data la care trebuia terminată trecerea la televiziune terestră digitală și mă întreb dacă mai are sens și care mai este eficiența investiției.

Conform acordului Geneva 2006, România trebuia să nu mai transmită încă din iunie 2015 semnal analogic pentru a nu perturba vecinii. Argument pro?

Apoi, întreb care mai este eficiența acestei investiții de vreme ce penetrarea serviciilor de receptie a programelor Tv era de 99,6% in iune 2018. Adică 99,6% din casele din România recepționeaza programe Tv prin cablu, satelit, etc. și pot, deci recepționa și programele naționale, contra cost de la furnizorii existenți.

Continuare la http://nicolaeoaca.blogspot.com/2019/