O unitate spitalicească și mai multe persoane fizice au sunat recent la 1911 pentru a raporta incidente de securitate cibernetică, a anunțat miercuri Ministerul Comunicațiilor. La numai cinci zile de la operaționalizarea numărului unic 1911 apelabil din toate rețelele de telefonie la tarif normal, 87 de alerte unice de securitate cibernetică au fost raportate către CERT-RO, 25% dintre acestea fiind din București.

Incidente de securitate cibernetica, raportate la 1911Foto: Ministerul Comunicatiilor
  • "Statistic, cele mai numeroase, aproximativ 30% sunt tip fraude (phishing, sextortion, etc.), conținut abuziv aproximativ 14% (spam, mesaje comerciale nedorite, etc.), alături de alerte privind sisteme compromise (neactualizate, configurate necorespunzător sau neactualizate), încercări automate de spargere a parolelor, furt de informație, precum și un atac de tip ransomware (criptarea datelor de pe hard-disk).", se arată în comunicatul Ministerului.

Numărul unic 1911, la care orice persoană sau instituție publică poate anunța incidentele de securitate cibernetică, a fost lansat oficial în data de 2 mai, costul proiectului fiind de un milion de euro. Economia globală este prejudiciată anual cu 400 de miliarde de euro din cauza criminalităţii cibernetice, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013.

  • Cum funcționează call center-ul 1911

Cătălin Aramă, directorul general CERT-RO, a explicat că primul nivel al call center-ului este cel de suport, asistenţă şi triaj - mesajul celui care sună este receptat şi se face un ticket cu informaţii specifice. La nivelul 2, informaţiile furnizate de cel care sună sunt analizate, iar pe baza lor apelanții primesc indicaţii privind coordonarea incidentului de securitate cibernetică, iar acestea se transformă într-o alertă de securitate cibernetică, utilă celor care pot fi victime ale aceluiaşi incident.

El a precizat că firmele sunt obligate să raporteze aceste incidente numai dacă intră în categoria operatorilor de servicii esenţiale sau a furnizorilor de servicii digitale şi care au grad mare de acoperire sau care deservesc un număr mare din populaţia ţării.

"Încet, încet, schimbăm modul în care analizăm datele. Începem să analizăm date proprii despre atacurile şi sistemele nu neapărat cele vulnerabile, ci IP-urile şi calculatoarele implicate în incidente de securitate cibernetică sau victime ale unor incidente de securitate cibernetică. Acest Call Center are scopul de a contribui la educaţia celor implicaţi în incidente de securitate cibernetică. Firmele sunt obligate să raporteze aceste incidente numai dacă intră în categoria operatorilor de servicii esenţiale sau furnizorilor de servicii digitale şi care au grad mare de acoperire sau care deservesc un număr mare de populaţie", a susţinut directorul general al CERT-RO.

Potrivit acestuia, acum în activitatea noului Call Center sunt implicate 10 persoane, iar dacă va fi cazul vor fi căutate resurse pentru a mări numărul lor.