​Licitația pentru noile frecvențe prin care să se furnizeze servicii 5G nu poate fi organizată în actualele condiții prevăzute în controversata Ordonanță a lăcomiei, au avertizat marți cei doi vicepreședinți ai Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). "Trebuie să lansăm caietul de sarcini, în care să fie prețurile de pornire, care așa cum sunt în Ordonanța minune (n.a OUG 114/2018) nu sunt aplicabile sau sunt complet rupte de realitatea industriei, ajungându-se la prețuri de miliarde de euro", spune Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Tehnologia 5GFoto: EAI
  • "Am refuzat să avizăm OUG 114 în luna decembrie 2018 și, ulterior, în toate întâlnirile am transmis opinia noastră în mod direct și în Parlament și în Guvern, aceea că ar trebui abrogate toate prevederile din OUG 114 referitoare la sectorul telecom și ne dorim să se revină la legislația anterioară, bazată pe OUG 111, prin care ANCOM propune prețurile de pornire licență și Guvernul le adoptă prin Hotărâre.
  • Fără să modifice prevederile, nu avem prețuri pe care să le punem în caietul de sarcini. Momentan, în OUG 114/2018, la unele benzi de frecvențe nu există nicio referire (este cazul benzilor de 1500 de MHZ si 2600 MHz), iar la altele prevederile sunt atât de interpretabile încât se ajunge la prețuri de miliarde de euro, total nerealiste.
  • Pentru a putea rămâne valabil calendarul adoptat împreună cu industria, până la sfârșitul acestei luni ar trebui să se întâmple două lucruri: mai întâi abrogarea OUG 114 apoi un nou HG cu prețurile de pornire. Orice întârziere va duce la o decalare a termenilor prevăzuți în calendarul inițial, deci peste luna decembrie a acestui an", a declarat marți Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, responsabil de reglementarea pieței, în cadrul unei întâlniri cu presa de profil.

Oficialul ANCOM a mai precizat că estimări privind prețurile de pornire pentru licitația care ar trebui să aibă loc în acest an au fost transmise Ministerului de Finanțe încă de anul trecut cand s-a făcut planificarea bugetară.

  • "Prețurile de pornire pentru toate benzile de frecvențe care ar urma să fie scoase la licitație au orientativ o valoare cumulată de două miliarde de lei", a spus vicepreședintele ANCOM.

Prezent la eveniment, și Bogdan Iana, vicepreședinte al ANCOM, a avertizat asupra problemelor legate de licitația din acest an.

  • "Licitație în aceste condiții nu poate fi ținută. Daca OUG 114 nu se abrogă printr-o altă Ordonanță de urgență, până la sfârșitul acestei luni, nu vom putea pune în consultare caietul de sarcini pentru că nu putem face prețuri de pornire. Prevederile din OUG 114 sunt neclare și contradictorii. Prelungirea drepturilor de utilizare pentru anumite benzi de frecvențe câștigate anterior costa acum dublu față de o nouă acordare prin licitație", a precizat Bogdan Iana, vicepreședinte ANCOM, responsabil spectru radio și numerotație.

Licențele de utilizare a frecvențelor radio care pot fi folosite pentru lansarea serviciilor 5G ar putea fi acordate în luna decembrie a acestui an, iar operatorii de telecomunicații vor putea folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020, a anunțat vineri arbitrul telecom (ANCOM). Amintim că operatorii pot folosi frecvențele actuale inclusiv pentru servicii 5G, astfel că Vodafone și-a lansat deja rețeua în București.