​"Vrem să fim siguri că atunci când vom angaja investiții masive pentru spectrul radio (n.a care va fi vândut la licitația 5G) o vom face știind deplin care sunt obligațiile noastre pentru următorii 15 ani. Ministerul Comunicațiilor și ANCOM ar trebui să ofere claritate în privința acestor obligații", a declarat marți Murielle Lorilloux, directorul general al Vodafone România, întrebată despre temerile internaționale legate de Huawei și apropiata licitație 5G din România.

Ministrul Petrescu si lansarea 5G cu terminale HuaweiFoto: Hotnews

Murielle Lorilloux, directorul general al Vodafone România, a răspuns marți, 17 septembrie, în cadrul unui eveniment pe tema achiziției UPC România, despre temerile internaționale legate de Huawei, în contextul licitației 5G care ar trebui lansată în acest an în România.

  • "A existat o dezbtarere publică în această vara pe marginea procedurii 5G. Atât noi, cât și ceilalti operatori am menționat toate principalele provocari pe care le avem fie că este vorba de acoperire, prețuri sau frecvențele scoase la licitatie. Consider în continuare ca pentru România licitatia 5G este importantă. Se întamplă în Europa și sper că se va întâmpla și în România. Trebuie să mergem înainte, pentru ca așa mereu vom aștepta după altceva, dar trebuie să avem claritate cu privire la obligațiile operatorilor.", a declarat marți Murielle Lorilloux, directorul general al Vodafone România, în cadrul unui eveniment pe tema achiziției UPC România, al doilea mare operator local de comunicații prin cablu.

Vodafone a fost primul operator mobil care și-a lansat rețeaua 5G în România, în luna mai 2019. Compania a folosit stații radio ale producătorului chinez Huawei. Inima rețelei Vodafone România este construită pe echipamente ale Ericsson și Huawei, iar noua dezvoltare tehnologică a rețelei, care vine peste rețeaua Supernet 4,5G, a fost implementată cu stații de radio Huawei, vitezele prezentate fiind arătate tot folosind un smartphone Huawei, a precizat atunci Cătălin Buliga, director tehnologic al Vodafone România.

Pentru detalii citește: VIDEO Vodafone și-a lansat rețeaua 5G în România, folosind stații și terminale ale chinezilor de la Huawei

Șefa Vodafone a ținut să sublinieze marți că Huawei nu este singurul furnizor de echipamente pentru rețeaua companiei.

  • "Operăm rețeaua cu doi parteneri - Huawei și Ericsson. Prezența Huawei în rețea nu este doar în cazul nostru, ci și în cazul altor operatori care au un mix de furnizori. Principalul aspect aici este asigurarea securității cibernetice. După cum știți, Comisia Europeană va trebui să consolideze rapoartele privind securitatea cibernetica de la fiecare stat membru și în octombrie-noiembrie va publica un set de recomandări. Vom îndeplini întocmai acele recomandări în România și în restul Europei. În plus, s-a anunțat deja la nivelul grupului Vodafone ca am amânat investițiile în rețelele principale (core networks) din Europa cu echipamente Huawei.", a spus Murielle Lorilloux, în legătură cu temerile legate de Huawei și cu prezența echipamentelor chinezești în rețeaua 5G din România.

Grupul Vodafone a anunțat în luna ianuarie 2019 că întrerupe instalarea echipamentelor Huawei în rețelele sale principale din Europa, având în vedere incertitudinea politică din jurul firmei chineze de telecomunicații, potrivit CNN.

  • Sorin Grindeanu, șeful ANCOM: Dacă Guvernul Dăncilă nu transpune Memorandumul pe 5G cu SUA în legislație, licitația ar putea să nu mai aibă loc în acest an

Amintim că săptămâna trecută și Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a declarat la Cluj Napoca, în cadrul unei dezbateri despre tehnologia 5G, că a cerut oficial Guvernului Dăncilă să transpună în legislație memorandumul încheiat cu SUA pe tema 5G, însă nu a primit niciun răspuns, potrivit Digi24. Dacă prevederile memorandumului nu vor fi adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență, licitația pe 5G ar putea să nu mai aibă loc anul acesta, fapt care va duce la un minus de 2 miliarde de lei la bugetul național, a spus acesta.

  • Noi, cei care trebuie să organizăm această licitație, trebuie să furnizăm operatorilor toate informațiile necesare, să fie o licitație cât se poate de transparentă. Vorbim de companii mari care trebuie să își construiască bugetele, să vină cu oferte competitive. Datoria noastră e să le oferim toate informațiile. Acest memorandum trebuie transpus în legislație primară pentru că nu ține loc de lege. (...) Noi am terminat perioada de consultare publică, am primit observații din partea operatorilor, dar licitația propriu zisă pentru 5G este legată și de această componentă, acest memorandum. Dacă nu se va reuși s-ar putea să fim în situația de a amâna licitația pentru anul viitor”, a explicat președintele ANCOM, citat de Digi24.

Acesta a spus că a trimis adrese și la Administrația Prezidențială, în atenția CSAT, și la Guvern, solicitând adoptarea unor acte normative pentru implementarea acelui memorandum, dar nu a primit răspuns.

  • O să revenim, o să mai facem un apel către instituții. Pe bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2019, mă refer la bugetul național, sunt prevăzute venituri de 2 miliarde de lei, dacă cei care trebuie să schimbe legislația conform memorandumului nu o fac, s-ar putea ca bugetul să fie văduvit de aceste 2 miliarde”, a spus fostul premier, potrivit Digi24.

Prețul minim al licențelor radio scoase la licitația 5G din acest an este de 580 milioane de euro

ANCOM estimează că statul va atrage minim 580 milioane de euro dacă se vor vinde toate frecvențele radio scoase la licitație pentru benzile de frecvențe radio pe care se vor lansa servicii 5G, potrivit caietului de sarcini scos în dezbatere publică.

Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat la Washington, la finalul lunii august, după întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, a declarat pe 5 septembrie la București că încurajează România să devină o țară "liberă de Huawei".

"Scopul Memorandumului dintre România și SUA privind tehnologia 5G este ca România să devină, să spun așa, 'liberă de Huawei'", a declarat joi la București, Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE. "Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție.", a precizat acesta.

În replică, Huawei a comunicat că se opune acuzațiilor ”nefondate” făcute de Gordon Sondland în România. ”Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.