Guvernul Dăncilă vrea să permită prin OUG montarea rețelelor 5G inclusiv pe ariile naturale protejate. Motive: Dezvoltarea rapidă 5G și bani la buget

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 25 septembrie 2019, 18:42 Economie | Telecom


Tehnologia 5G
Foto: ANCOM
Operatorii de comunicații vor putea să-și monteze infrastructura fizică necesară susținerii rețelelor de comunicații pe terenuri agricole (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajişti permanente, terenuri forestiere, spaţii verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență. Executivul susține că e imperios necesară promovarea în regim de urgență a acestor modificări legislative pentru simplificarea procedurilor de autorizare a lucrărilor de construcții, care va conduce la dezvoltarea accelerată a rețelelor 5G și încasarea sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019.

 • "Proiectul de act normativ propune modificarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la posibilitatea amplasării infrastructurii fizice necesare susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice pe terenuri agricole (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajişti permanente, terenuri forestiere, spaţii verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate.
 • Prevederile cuprinse în proiectul de act normativ au în vedere faptul că, de regulă, impactul lucrărilor de construcţii necesare amplasării de noi infrastructuri fizice necesare susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice este relativ redus, întrucât acestea nu necesită utilizarea unor suprafeţe mari de teren, precum şi faptul că executarea unor lucrări de construcţii în anumite zone poate fi necesară pentru a permite furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice să îşi îndeplinească în termenele scurte prevăzute de lege, sau impuse de autorităţile de reglementare, obligaţiile pentru a asigura funcţionarea sistemului RO-ALERT. În toate cazurile, lucrările de construcţii în zonele supuse unui regim special de protecţie vor fi executate cu respectarea condiţiilor impuse de autorităţile competente.", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență.

Cum motivează Guvernul urgența adoptării acestui proiect:

 • "În ceea ce priveşte direcţiile de acţiune şi măsurile necesare pentru implementarea tehnologiei 5G în România, stabilite prin Strategie, ANCOM va organiza până la finalul acestui an procedura de selecţie pentru acordarea Licenţelor. Dincolo de preţurile de pornire, care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului ca referinţă, şi cele care vor fi efectiv plătite de titularii licenţelor, care vor rezulta în urma procesului de selecţie, prin caietul de sarcini emis de ANCOM se vor stabili, printre altele, obligaţiile de acoperire teritorială a populaţiei pe care vor trebui să le îndeplinească titularii licenţelor. Pentru a asigura îndeplinirea acestor obligaţii este necesară dezvoltarea rapidă a rețelelor de comunicaţii electronice de nouă generaţie, apte să susţină furnizarea de servicii de comunicaţii mobile 5G.
 • În cadrul acestui proces, un loc important îl ocupă procedurile administrative care trebuie îndeplinite pentru obţinerea autorizaţiilor de construire şi barierele administrative semnificative asociate acestora, rezultate din numărul mare de avize care trebuie obţinute, a căror necesitate este discutabilă în numeroase situaţii, precum şi din termenele lungi în care poate fi obţinută autorizaţia de construire, prin raportare la complexitatea procesului.
 • În aceste condiţii, este imperios necesară promovarea în regim de urgenţă a proiectului de act normativ privind simplificarea procedurii de autorizare a lucrărilor de construcţii cu privire la infrastructura fizică necesară susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice. Adoptarea în regim de urgenţă a actului normativ va face posibilă dezvoltarea accelerată a reţelelor de comunicaţii electronice de nouă generaţie în România şi, în concret, stabilirea prin caietul de sarcini al procedurii de selecţie pentru acordarea Licenţelor a unor obligaţii de acoperire care pot fi îndeplinite într-un termen scurt şi care, în consecinţă, pot fi asumate de participanţii la procedură, toate acestea asigurând operaţionalizarea tehnologiei 5G în ritmul avut în vedere la nivelul Uniunii Europene pentru Statele Membre, precum şi încasarea sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019 ca venituri bugetare, rezultate din taxele de licenţă ce urmează a fi achitate de titularii licenţelor acordate în urma procedurii de selecţie.", se arată în document.

Vezi aici integral proiectul de OUG și Nota de Fundamentare. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu, și va sta în consultare publică 10 zile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12925 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Cât e parandărătul? (Miercuri, 25 septembrie 2019, 18:49)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  PSD=FSN=PCR face rice dacă vine parandărătul. O gasca de infractori nu poate vea alt țel, ia Drancila e doar o biata sluga toantă si nesimtita a marilor mafioti din Ciuma Rosie
 • -9 (25 voturi)    
  daca nu e de la huawei (Miercuri, 25 septembrie 2019, 19:02)

  cucuveauamov [utilizator]

  si e doar de la partenerul strategic, si ursii vor sta pe net bucurosi ca avem un procuror ieuropean
  • +19 (19 voturi)    
   un site (Miercuri, 25 septembrie 2019, 19:36)

   reddry [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   5 G amplasat in rezervatii naturale nu va aduce beneficii operatorului; turistii campati prin rezervatii nu se ingramadesc sa acceseze content video; poate vreun operator de stat:) ar fi instalat site uri 5 G cu trafic 0 si ar fi pus si borduri prin rezervatii!
   • +3 (5 voturi)    
    5G nu trece prin copaci. (Joi, 26 septembrie 2019, 8:02)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui reddry

    Nu prinzi 5G in paduri. Si 5 G nu trece peste dealuri. Lungimea de unde e prea mica.
    • +2 (2 voturi)    
     shht (Joi, 26 septembrie 2019, 9:28)

     Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     lasa'i bre, ca ei nu stie de astea...

     Inclusiv HN vad ca face din asta o stire, alimentand isteria asta cu 5G. Lasa asa ;)
    • 0 (0 voturi)    
     o sa vina (Vineri, 27 septembrie 2019, 16:51)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     de la cei 20.000 de sateliti ai lui Musk
   • +2 (2 voturi)    
    Ai uitat (Joi, 26 septembrie 2019, 9:48)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui reddry

    de "posturile de observatie" pentru conservarea naturii de 3-400 de mp construiti de demnitarii preocupati de pastrarea ariilor protejate. Demnitarii si alti potentati, cei care "pentru ca pot". In timp ce conserva natura, s-ar uita si ei la un video-doua, ce naiba...
  • -8 (12 voturi)    
   Iar (Miercuri, 25 septembrie 2019, 20:21)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui cucuveauamov

   daca e de la Huawei ii cere Trump lui Iohannis sapca inapoi.
  • -2 (8 voturi)    
   ursii? sau rusii? (Miercuri, 25 septembrie 2019, 21:25)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   poate esti un pic confuz?
 • -7 (17 voturi)    
  E prea mult (Miercuri, 25 septembrie 2019, 19:44)

  palatin [utilizator]

  https://romaniansearchglobal.wordpress.com/2018/05/02/pericolul-de-langa-tine-5g-instrumentul-perfect-de-control-al-populatiei-bazate-pe-supraveghere-si-inteligenta-artificiala/
 • -8 (18 voturi)    
  Bye-bye, previziuni meteo! (Miercuri, 25 septembrie 2019, 19:46)

  palatin [utilizator]

  Predicţiile meteo ar putea fi serios afectate de introducerea reţelelor de internet mobil 5G la nivel global, atrage atenţia Tony McNally, cercetător din cadrul European Centre for Medium-Range Weather Forecasts in Reading (ECMWF).

  Introducerea acestei tehnologii la scară globală ar „putea ajunge să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte”, crede McNally. „Suntem extrem de îngrijoraţi”.

  Sistemul wireless 5G ar putea afecta senzorii hipersensibili ai sateliţilor care monitorizează schimbările atmosferice. Programele de la bordul sateliţilor studiază variabilele din atmosferă, cum ar fi vaporii de apă, ploaia, zăpada, pătura de nori sau conţinutul de gheaţă. Cu alte cuvinte, factori cruciali care influenţează vremea.

  De exemplu, frecvenţa de 23,8 GHz. Vaporii de apă emit un semnal slab care corespunde acestei frecvenţe, iar informaţia este măsurată de sateliţii meteorologici. Meteorologii folosesc apoi informaţia furnizată prin satelit şi studiază probabilitatea de formare a unei furtuni.

  „Asemenea date sunt vitale pentru capacitatea noastră de a face previziuni”, subliniază Niels Bormann, analist din cadrul ECMWF.

  Unele reţele 5G pot transmite semnale identice cu cele ale vaporilor de apă, determinând astfel sateliţii să furnizeze informaţii eronate.
  • +8 (20 voturi)    
   Cica prajesc si cartofi (Miercuri, 25 septembrie 2019, 20:54)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui palatin

   este nevoie doar de tigaie si ulei si daca este o antena 5G prin zona este gata treaba. Studentii se vor bucura ca nu mai au nevoie de resou.
   • +2 (4 voturi)    
    ulei de masline (Miercuri, 25 septembrie 2019, 21:52)

    aresul [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    GSM lucreaza in aprox. 1,5 -2,5 MHz
    Bucataria cu microunde lucreaza in 300 MHz
    5G lucreaza in 30-50 GHz
    X ray lucreaza in PHz.

    Studentii vor avea si alte avantaje insa vor fi nevoiti sa transmita guvernelor celelalte caracteristici ale radiatiei electromagnetice.
    • +4 (4 voturi)    
     Acum inteleg... (Miercuri, 25 septembrie 2019, 23:50)

     Ord [utilizator] i-a raspuns lui aresul

     Vor fi miliarde de pentabiti cu sms-uri "hai la bere" sau adrese de siteuri porno accesate de studenti prin camine si stocate de guverne. Sunteti ridicoli cu aberatiile astea.
   • +2 (2 voturi)    
    Reteta perfecta (Joi, 26 septembrie 2019, 8:22)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    Un comentariu care ia la misto conduce la trivializarea subiectului: caz inchis - tacere asigurata.
    Felicitari pentru modul perfect (desi, deloc original) de manipulare. Dar tu stii deja toate astea...
  • 0 (8 voturi)    
   suntem oripilati si consternati (Miercuri, 25 septembrie 2019, 21:54)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui palatin

   Dar poate il intrebati pe domnul Mc Neilly cate termometre existau in emisfera sudica pe la 1800. Dar in emisfera nordica?
   si cum se faceau predictiile meteo inainte de sateliti?
   Si cum se poate oare prelucra totusi un semnal daca se stie exact sursa si natura distorsiunii?
   Ce dreaq, nici-o diferenta fata de luditii din sec 17-18, valeu vine potopul! Dar de data asta luditii nu mai sunt necalificatii ci niste pseudocalificati.
 • +14 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 20:37)

  [anonim]

 • -2 (8 voturi)    
  Foame de bani... ;) (Miercuri, 25 septembrie 2019, 21:34)

  Klaus_ [utilizator]

  Guvernul Dancila are asa o foame de bani ca incepe sa faca ... si lucruri bune:). Nu-i nimic rau in a permite montarea de infrastructura de telecomunicatii chiar si in arii protejate. Pe langa faptul ca e normal in ziua de azi sa poti avea acces la Internet oriunde mergi, chiar se pot dezvolta business-uri daca exista internet de mare viteza in zone turistice (vezi Trip Advisor, Airbnb, plati online, rezervari, inchirieri). Mai mult, in caz de calamitati sau accidente, localizarea telefonului printr-o simpla aplicatie gratuita pe smartphone, poate salva vieti. Sa nu uitam ca la 112 degeaba suni ca nu te va localiza nimeni decat daca le spui strada, numar si cod postal ... si ajung la tine a doua zi. Iar daca nu ai semnal pe nicio retea, 112 nu functioneaza. Deci e un lucru bun ce vrea Veorica bezmetica.
  • +6 (6 voturi)    
   se poate si acum (Joi, 26 septembrie 2019, 0:16)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   Ordonanta stabileste un drept general de amplasare, in arii protejate, ceea ce contravine regimului de protectie.

   Amplasarea pe terenuri agricole se poate face si acum, dar tot de la caz la caz,
 • +4 (6 voturi)    
  deci nimeni nu vorbeste (Miercuri, 25 septembrie 2019, 22:37)

  Duncan_Idaho [utilizator]

  de problema din articol - pe ce baze "stiintifice" se da OUG asta? ce studii s-au facut si ce nevoie este. normal, oricum noi oamenii platim si ei umfla buzunarul cu spaga
  • +4 (4 voturi)    
   a fost intentionat (Joi, 26 septembrie 2019, 7:39)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Duncan_Idaho

   Ordonanta inlatura studiile necesare autorizatiilor.

   Studiile astea, bune sau rele, mai tineau pe loc avantul distructiv al comunistilor guvernarii actuale.

   Atacul a avut loc in doua etape:

   a) inlaturarea de la administrarea ariilor protejate a ONG-urilor, sub pretexte mincinoase.

   Acestea se mai opuneau investiilor distructive, Sigur ca au fost si abuzuri, dar cele mai multe cazuri de diistrugere a naturii au avut loc exact in cazul ariilor protejate aflate in administrarea statului.

   b) Acordarea drepturilorgenereale de utilizare si exploatare - etapa de acum,
 • +9 (9 voturi)    
  macarale rad in Soare (Miercuri, 25 septembrie 2019, 23:23)

  Dedalus [utilizator]

  Nu ar fi mai simplu sa desfiintam de tot ariile protejate?

  Si asa au ramas doar cu numele, hacuite de tot felul de ordonante.

  Si, evident au ramas si cu o structura mamut de stat de "administrare" a lor, cumplita masina de tocat milioane de euro in salarii, condusa de marxisti convinsi.
  • -3 (3 voturi)    
   daca (Joi, 26 septembrie 2019, 5:33)

   reddry [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   ai veni in canada ai vedea marxisti adevarati leaderi de sindicate prin mai toata industria! iar daca te vei duce in Franta vei da chiar si pe Lenin reload ed( socialisti> comunisti);
   • -1 (1 vot)    
    Lenin si poporul rus (Joi, 26 septembrie 2019, 7:32)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui reddry

    Tocmai.
    Franta se lupta de ani de zile cu atractia comunismului. Traditia antinazismului comunist actioneaza distructiv in acest caz, pentru ca i-a creat comunismului o nemeritata imagine idilica.
    Iat Canada - regiunea francofona :-)
   • 0 (0 voturi)    
    omul maimuta, jumata om, jumate... (Joi, 26 septembrie 2019, 7:35)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui reddry

    Tocmai din acest motiv cine are spirit intreprinzator nu alege Franta sau Canada.
    Industria de armament in primul caz si resursele naturale uriase - in cel de-al doilea au create premisele unei bunastri genereale. Bunastare insa nebazata pe efort, ci pe circumstante.
 • -1 (5 voturi)    
  k (Joi, 26 septembrie 2019, 8:17)

  cartofiprajiti [utilizator]

  cand a aparut prima locomotiva cu aburi ,toata lumea condamna faptul...reload )))
  • 0 (4 voturi)    
   Cand a aparut prima locomotiva (Joi, 26 septembrie 2019, 9:57)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   a fost vreun comentariu negativ pe retele? Nu a fost. QED.
 • +1 (3 voturi)    
  Beneficiile 5G (Joi, 26 septembrie 2019, 9:16)

  eyewitness [utilizator]

  Pai daca in zonele aglomerate antenele 4G sunt la o distanta de 500m - 1km, la 5G vor fi la o distanta de 50 - 100m pentru ca vrem o banda de 10 ori mai mare, nu-i asa?
  Banuiesc ca Dancila vrea sa impanzeasca padurile si terenurile agricole cu cate un router 5G la fiecare 100m, ceea ce este un lucru bun deoarce este cunoscut faptul ca cu cat ai mai multe antene cu atat poti triangulariza mai precis, astfel nu va mai exista problema localizarii pedofililor. Localizarea putand fi facuta cu o precizie de aprox +/- 50cm fara a fi necesara activarea serviciului GPS sau chiar mai mult fara ca individul sa aiba asupra lui un telefon mobil. Da se poate si fara. Daca ar fi reusi Rarafat sa introduca cnp-ul obligatoriu, autoritatile ar fi cunoscut si identitatea fara sa mai dea batai de cap STS-ului.
  Astfel se va rezolva odata pentru totdeauna problema incalzirii globale, autoritatile putand captura mai usor padurarii in timp ce ajuta hotii la taiatul lemnelor din padure.
  • +2 (2 voturi)    
   Deci chiar se poate localiza/intercepta fara telef (Joi, 26 septembrie 2019, 10:48)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui eyewitness

   Daca aplicatiile civile deja pot face asta, inseamna ca cele militare o pot face demult. Si altele de care nici nu avem habar.

   Exista aparate care pot citi/ interpreta/ reproduce gindurile, imaginile sau intentiile din mintea cuiva. Facebook a cumparat de curind o astfel de tehnologie.

   Am banuiala ca dispozitivele actuale sunt deja capabile sa receptioneze undele cerebrale ale utilizatorului. Iar procesul ar putea fi bidirectional.
 • +2 (2 voturi)    
  Romania e cobai fruntas. Control total. (Joi, 26 septembrie 2019, 10:53)

  D-or [utilizator]

  Sa nu ramina niciun coltisor in care s-ar putea ascunde vreun ginditor incorect politic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by