​Peste 120 de camere de supraveghere video au fost instalate până acum în Sectorul 5, de Primăria condusă de Daniel Florea (PSD), iar până în 2021 vor fi aproape 400 de camere, parte a unui sistem modern de supraveghere video stradală care să prevină criminalitatea. Povestea acestui sistem, care trebuia să dispună și de controversata tehnologie de recunoaștere facială, a început în 2017, când proiectul a fost licitat. În mediul guvernamental proiectul a născut imediat controverse cu privire la abilitatea legală a Poliției locale de a verifica instant persoanele indiferent dacă erau suspecte sau nu.

Sistem supraveghere video in Sector 5Foto: Sectorul 5

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea (PSD), a anunțat recentcă a pus în funcțiune cel mai performant sistem de monitorizare video la nivelul administrației publice locale, funcțional din luna august a acestui an.

Click pentru a deschide

Sistemul constă în instalarea în următorii ani a 377 de camere video pe toată raza sectorului, cu rol în a proteja populația împotriva faptelor antisociale, de a preveni și combate actele de violență în spațiile publice, de a preveni și combate acțiunile împotriva protecției mediului, cu monitorizarea stării de curățenie a domeniului public.

Toate imaginile captate vor fi stocate pe serverele Poliției Locale Sector 5, conform Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția datelor, susține Primăria.

Click pentru a deschide

Puțini își amintesc însă că povestea acestui sistem a început acum 2 ani, în iarna lui 2017, tot în mandatul primarului Daniel Florea.

  • Povestea acestui sistem 'Big Brother': Cum s-a renunțat pentru moment la tehnologia de recunoaștere facială

Totul a început acum în luna decembrie 2017, când Primaria Sectorului 5, condusă de Daniel Florea, a lansat o licitație deschisă pentru crearea unui sistem de supraveghere video cu recunoaștere facială, în scopul creșterii siguranței sociale și prevenirii criminalității. Este același sistem care se implementează în prezent, cu mențiunea că s-a renunțat la componenta de recunoaștere facială. De ce?

  • "Principala problemă o reprezenta verificarea instantanee a imaginilor surprinse de camerele video instalate pe domeniul public. Acestea identificau toate persoanele, indiferent dacă erau suspecte sau nu, într-o bază de date. Indiferent dacă regăsirea lor este cu succes această prelucrare este o prelucrare de date personale biometrice ("sensibile" în termeni legali). În mediul guvernamental acest proiect a născut atunci unele controverse legate de abilitatea legală a Poliției locale de a gestiona un astfel de sistem", a precizat pentru HotNews.ro o sursă care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Pentru detalii citește: Cum vrea primarul PSD Daniel Florea sa previna criminalitatea in Sectorul 5: Licitatie de peste 2,6 milioane de euro pentru un amplu sistem de monitorizare video a 217 locatii

Într-adevăr, datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată că au existat întrebări legate de această componentă, iar Primăria a decis să renunțe la implementarea acestei componente de recunoaștere facială.

Totuși, deși caietul de sarcini inițial (vezi aici)a fost revizuit înainte de a fi avizat de către Comitetul tehnico economic (CTE) - vezi aici, în noua versiune aprobată de CTE - vezi aici -a rămas menționat că sistemul va avea și componenta de recunoaștere facială.

  • Ce s-a întâmplat până la urmă? Dispune sau nu acest sistem care se implementează acum în Sectorul 5 de componenta de recunoaștere facială?

Sergiu Anton, director general CSR

Sergiu Anton, director general CSR

Foto: Hotnews

HotNews.ro a mers pe urma procedurii de licitație, care după mai multe contestații și un proces în instanță - vezi aici istoricul licitației de la Sectorul 5 - a fost atribuită în luna ianuarie din acest an către Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii (CSR). Valoarea totală a contractului atribuit a fost de 9,86 milioane de lei fără TVA.

CSR a fost implicată în controversatul acord de parteneriat semnat între firma americana Circinus, detinuta de Elliot Broidy, cel care l-a invitat pe Liviu Dragnea in ianuarie 2017 la ceremonia de investire a presedintelui Donald Trump, și Romarm care viza Programul C4I al Fortelor militare terestre ale României.

Directorul general al CSR este, începând din 2016, Sergiu Anton, fost șef structură comunicații și tehnologia informației în SRI până în anul 2009. Ulterior, Anton a lucrat în mediul privat ca director general al Soft Business Union în perioada 2011-2014 și ca CEO al Seran Technologies - în perioada 2014-2016.

Contactat de HotNews.ro pentru a afla dacă firma pe care o conduce, și care a câștigat contractul cu Primăria Sectorului 5, implementează sau nu tehnologia de recunoaștere facială în noul sistem dezvoltat în prezent, Sergiu Anton a spus că s-ar fi renunțat la implementarea acestei funcții, dar că sistemul ofertat permite activarea de licențe pentru face-recognition.

  • "Sigur vă pot spune că s-a realizat/livrat/instalat cca 64% din proiect. Referitor la face-recognition, această componentă a fost prevăzută în caietul de sarcini, dar a făcut obiectul unei cereri de clarificare către Autoritatea Contractantă care a răspuns că această funcțiune nu se va implementa date fiind prevederile legii. Acest aspect (respectiv răspunsul Autorității Contractante) a fost adus la cunoștința pieței de specialitate interesată de proiect în termenul legal. Sistemul ofertat permite activarea de licențe pentru face-recognition, doar că legea nu permite fără protocolarea accesului (conform GDPR) între cele două Poliții.", a declarat pentru HotNews.ro Sergiu Anton, directoru general al CSR.

De cealaltă parte, oficialii Primăriei Sectorului 5, contactați de HotNews.ro, spun că sistemul nu are funcția de recunoaștere facială.

  • "Acest sistem de supraveghere video stradală nu are funcția de recunoaștere facială. Implementarea sistemului se va finaliza în luna martie 2021, în prezent fiind amplasate 125 de camere de supraveghere, cu dispecerat funcțional din luna august 2019", a declarat Zeciu Maria Magdalena, responsabil cu aplicarea legii 544/2001 în cadrul Primăriei Sectorului 5.

Poliția Română vrea să implementeze în prezent un sistem de supraveghere video cu funcția de recunoaștere facială

Amintim faptul că în prezent Poliția Română a demarat o licitație pentru implementarea unui sistem IT de recunoaștere facială. Specialiști în domeniul protecției datelor personale și reprezentanți ai societății civile, membri ai patru ONG-uri, cer ca Poliția să anuleze această procedură pe motiv că așa cum este conceput caietul de sarcini ar putea expune persoanele vizate unui risc iminent de încălcare a dreptului la viață privată.

Într-o scrisoare deschisă către autorități, semnatarii spun că, potrivit legii, Poliția ar fi trebuit să facă anterior o analiză a riscurilor cu privire la prelucrarea datelor și să includă garanţii adecvate pentru respectarea drepturilor personale.

De cealaltă parte, Poliția Română a precizat pentru HotNews.ro că sistemul IT de recunoaștere facială "nu va realiza o monitorizare în timp real (live) a spațiilor private și/sau publice și nu va capta/stoca înregistrări video întrucât nu are capabilități tehnice în acest sens, ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unei fapte penale."