Memorandumul 5G semnat între România și SUA a fost desecretizat după două luni jumătate de la semnare și după eșecul licitației 5G din acest an

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Duminică, 3 noiembrie 2019, 1:27 Economie | Telecom


Memorandum desecretizat
Foto: MCSI
​Memorandumul privind securitatea rețelelor 5G, semnat în data de 20 august între Guvernele României și SUA, a fost desecretizat și publicat în data de 1 noiembrie pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, după eșecul organizării în acest an a licitației 5G. Publicarea documentului a fost anunțată de ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, într-un răspuns către un text publicat pe blogul său de analistul telecom Nicolae Oacă și după ce, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a spus recent către media că documentul are un regim strict secret.


Media a insistat încă de la momentul semnării ca acest Memorandum să fie publicat, și deși președintele Iohannis a dat asigurări atunci că acest lucru se va face, documentul a întârziat să apară. În repetatele solicitări ale media, diverși oficiali au precizat că Memorandumul nu conține referire la China, țară aflată în plin război comercial cu SUA, sau la interzicerea gigantului chinez Huawei, principalul producător de tehnologie 5G la nivel mondial.

Memorandumul nu spune nimic despre "evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G" așa cum se arăta în declarația comună semnată în 20 august de președintele României, Klaus Iohannis și cel al SUA, Donald Trump, formulările din Memorandum lăsând cumva ca acest mesaj să se citească printre rânduri.

În Memorndum se vorbește despre nevoia de securitate a rețelelor 5G (a cincea generație de comunicații wireless) ca punct vital pentru prosperitatea și securitatea națională a celor două state, în condițiile în care această tehnologie va fi la baza a numeroase noi aplicații, inclusiv servicii critice către populație.

În mod concret, Guvernul României și al SUA susțin însă nevoia respectării unor criterii criterii de evaluare riguroasă care ar trebui făcută furnizorilor de tehnologie 5G.

Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente:
- Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul Guvernului unui alt stat
- Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă
- Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.


Este important de văzut cum va fi implementat în perioada următoare acest Memorandum 5G, al cărui scop, în opinia exprimată în 5 septembrie de Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, este ca România să devină 'liberă de Huawei'".

Declarația oficialului american a stârnit reacția gigantului chinez care a catalogat afirmațiile ca pe "o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României."

"Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.

 • Cum a ajuns ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, să desecretizeze Memorandumul 5G cu SUA

Deși media a cerut în repetate rânduri publicarea acestui Memorandum, acest lucru s-a întâmplat abia după eșecul licitației 5G din acest an, licitație la care statul spera să atragă la buget minim 580 de milioane de euro. Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că Memorandumul a circulat interinstituțional prin adrese cu regim 'strict secret'.

Joi, 31 octombrie, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat ceea ce era de așteptat de către industria telecom - imposibilitatea organizării în acest an a licitației 5G.

Procedura de vânzare a frecvențelor radio pentru implementarea noii tehnologii a fost amânată pentru prima jumătate a anului 2020.


Click pentru a deschide


Sorin Grindeanu a enumerat trei aspecte majore care nu au depins de ANCOM în organizarea acestei licitații, printre care și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului cu SUA:

 • 1. Așa cum știți, în urmă cu mai bine de două luni, Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Acel Memorandum nu ține loc de lege. Pentru a putea fi aplicat, trebuiau pași de modificare a legislației primare în România. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic. În momentul în care acest Memorandum nu a fost transpus, ne aflăm în situația de nu putea sa comunicăm operatorilor anumite restricții.
 • 2. Al doilea punct este că până la sfârșitul anului Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerințe de securitate a rețelelor. Este un lucru de care trebuie să ținem cont.
 • 3. Al treilea punct important este legat și de situația cu care ne confruntăm și anume ca viitorul Guvern care întocmește bugetul pe anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestor taxe. Vorbim de acea Hotărâre de Guvern absolut necesară și care a fost dată mereu la orice licitație.", a declarat joi, 31 octombrie, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Asaltat cu întrebări de către jurnaliști în privința conținutului Memorandumului 5G, acesta a spus:

 • "Știu că e supus unui regim strict secret. Normal că l-am vazut. Nu am voie să spun lucruri din acel Memorandum, dar nu sunt enunțate nume de firme. Nu eu am secretizat Memorandumul. Odată cu semnarea acestui Memorandum, noi am transmis atât catre Administrația Prezidențială, Guvern cât și către Ministerul Comunicațiilor adrese prin care am cerut transpunerea acelui Memorandum în legislația primară. Din păcate și această perioadă de agitație politică a dus la situatia de a nu fi transpus în legislație. E un lucru bun ca transpunerea acestui Memorandum e cuprins în noul Program de Guvernare al PNL", a precizat Grindeanu.

După anunțul și declarațiile oficialului ANCOM, analistul telecom Nicolae Oacă a scris pe blogul său un text critic la adresa Guvernului, intitulat "Amânarea licitației 5G, eșec al guvernanților".

În replică, ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a scris pe pagina sa de Facebook, un comentariu ca răspuns la această analiză, cu rugămintea ca precizările să fie preluate și pe blogul analistului mai sus amintit.

În cadrul acestor precizări, Ministrul Petrescu spune la un moment dat că: "Memorandumul îl puteți consulta pe site-ul MCSI, la secțiunea cooperare internațională, nefiind un document clasificat, dupa cum s-a menționat în diferite luări de poziții publice chiar recent."

Ce nu spune Ministrul Petrescu este că acest Memorandum aflat acum pe site-ul Ministerului Comunicațiilor (MCSI) a fost încărcat în luna noiembrie 2019, iar metadatele acestuia arată că documentul a fost creat în data de 1 noiembrie 2019.


Click pentru a deschide


Spre deosebire de Guvernul de la București, Guvernul Poloniei, singura altă țară care a semnat un Memorandum 5G cu SUA, a publicat acest document chiar în ziua semnării acestuia - 2 septembrie 2019, după cum HotNews.ro a scris anterior.


Amintim faptul că în noul Guvern PNL, sectorul Comunicațiilor care generează aproape 6% din PIB, nu va mai avea un Minister separat. Ministerul Comunicațiilor este comasat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, ministrul desemnat fiind liberalul Lucian Bode.

În programul PNL de guvernare unul dintre principalele aspecte este ca licitația 5G să se aibă loc cu respectarea condițiilor Memorandumului 5G semnat între România și SUA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17935 vizualizari

 • +2 (30 voturi)    
  hai repede cu el la CCR (Duminică, 3 noiembrie 2019, 1:32)

  torna_fratre [utilizator]

  sa-l declare neconstitutional.
  ca la cat sunt de idioti aia de la CCR mai au un pic si declara neconstitutionala si Romania in ansamblul ei...
  • -2 (6 voturi)    
   hahaha (Duminică, 3 noiembrie 2019, 15:35)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   Ce-ar fi daca CCR ar declara apartenenta Romaniei la UE ca fiind neconstitutionala?
   • 0 (0 voturi)    
    Sunt (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 23:05)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui john70

    in stare !
 • -12 (42 voturi)    
  am inteles (Duminică, 3 noiembrie 2019, 1:33)

  cucuveauamov [utilizator]

  sapca lui Klaus a fost cam scumpa
  • +8 (18 voturi)    
   Acelasi prest cu documentele 10 08 2018 (Duminică, 3 noiembrie 2019, 8:01)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Insa desecretizarea de acolo se face dupa ce Carmencita ajunge la Fortalezza
 • -1 (17 voturi)    
  XG (Duminică, 3 noiembrie 2019, 2:16)

  reddry [utilizator]

  nicu oaca scrie o pagina de istorie! descretizeaza documente cu un blog tool! hua ii vor trimite un 6G terminal! hua este providerul principal al echipamentelor Deutsche Telekon AG dar Grindeanu neprimind paranindaratu' estimat amana ...doar atata poate!
 • -1 (33 voturi)    
  Microsoft ? (Duminică, 3 noiembrie 2019, 7:30)

  nedumeritul [utilizator]

  Dupa parerea mea toate acuzatiile si banuielile referitoare la Huawei sunt perfect valabile si in cazul Microsoft , Cisco si alti giganti....
  Toata tarasenia asta cu 5G este o criza de gelozie americana deoarece in acest caz China i-a depasit la tehnologie....(cu 5 minute?)
  Toti gigantii in IT au laboratorul alfa care se ocupa cu gaurile de securitate ale echipamentelor. Sunt convins ca in acest caz nu au descoperit nimic.
  • -1 (23 voturi)    
   Cauta repede pe google ca e simplu (Duminică, 3 noiembrie 2019, 9:37)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui nedumeritul

   si sa imi gasesti un furnizor american de tehnologie 5G Fuga , fuguta ca e simplu.O sa vezi ca nu exista nici un producator american de tehnologie 5G , deci asta cu depasirea tehnologiei nu se aplica daca nu exista nu??Logica de copil de 2 ani.Dar noi muncim nu gandim.
   • +2 (8 voturi)    
    Corect ce spui... (Duminică, 3 noiembrie 2019, 12:52)

    paonipao [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Utie ce spune - Robert L. Strayer
    DEPUTY ASSISTANT SECRETARY FOR CYBER AND INTERNATIONAL COMMUNICATIONS AND INFORMATION POLICY
    BUREAU OF ECONOMIC AND BUSINESS AFFAIRS - intr-o conferinta de presa la New York City in 28 august 2019:

    “We, in the United States, are only going to be using three trusted vendors, which are Ericsson, Nokia, and Samsung.  We actually were the first to start rolling out 5G in major cities.  We have over two dozen major cities with 5G.  Second place was South Korea and third is likely to be China.  So we’re seeing that the rollout with just those vendors, we think there’s no slowdown in our ability to implement 5G by going with those more trusted vendors.”

    “I should note that when we’re talking about the radio access network, which is the non-core part – that is the part where there are transmitters that’ll be closest to the user, and it’s closest to where your handset device or other sensor will communicate with – the vendors for those are not American.  So this is not us pushing U.S. technology.  In fact, Ericsson, which is Swedish, Nokia, which is Finnish, and Samsung, which is South Korean, are the three major providers outside of the Chinese providers.  Of course, there’s a much larger ecosystem of 5G that will be empowered that will include U.S. technology, but we are in no way benefiting these large integrators for any competitive purpose because they’re not American.  They’re actually headquartered in other countries around the world”.
 • 0 (20 voturi)    
  Daca vor 5G (Duminică, 3 noiembrie 2019, 8:56)

  vasile-roaita [utilizator]

  Cel mai bine ar fi sa se foloseasca tehnologie din UE. Sa se incurajeze Europa nu China sau USA. De ex. tehnologie 5G de la Ericsson din Suedia, care este destul de performanta.
  • +14 (28 voturi)    
   Americanii nu fabrica echipamente 5G (Duminică, 3 noiembrie 2019, 9:44)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   , doar europenii ( Nokia si Ericsson) si cei de la Samsumg, dar na , asta a devenit Europa, in loc sa isi protejeze locurile de munca calificata trebuie sa vina americanii sa i le protejeze.Trist cum s-au vandut europenii chinezilor.
 • 0 (26 voturi)    
  Despre prioritatile marelui licurici (Duminică, 3 noiembrie 2019, 9:20)

  ww [utilizator]

  In sfarsit, in România s-a rezolvat problema statului de drept si a coruptiei, migratia a incetat demult si nivelul de trai s-a imbunatatit spectaculos. Avem o infrastructura de invidiat, invatamant excelent, siguranta cetateanului si dreptul la viata sunt aici sfinte, iar miracolele sistemului medical din România sunt pomenite in intreaga lume.
  Mai era chichita asta, dom'le, cu viteza la internet, "punct vital pentru prosperitatea și securitatea națională" dupa cum aflam din document. Si "au venit americanii" de ne-au rezolvat-o si pe asta.

  La modul serios, oare nu ar trebui sa ne intrebam cum se face oare ca, desi stam execrabil la toate capitolele privitoare la calitatea vietii, tocmai noi vom "beneficia" de o tehnologie care provoaca atatea polemici.
  Da stiu, suntem un "popor de prosti", la fel ne-am gasit sa comentam si cu gazele de sist, cu Rosia Montana, cu armamentul cumparat de la americani, cu mafia medicamentelor, cu mancarea aducatoare de cancer si cu atatea alte situatii in care mai marii lumii vor sa ne faca doar bine, gratuit si dezinteresat. Ce obraznicie, dom'le, românii astia isi permit cam multe indoieli si intrebari!
 • +4 (18 voturi)    
  Dupa cum era de asteptat (Duminică, 3 noiembrie 2019, 9:25)

  /./ [utilizator]

  in disperarea comunistilor din Romania sunt niste reguli de bun simt.Trebuia sa avem in legislatie asa ceva si pt celelalte tehnologii pt ca, cand e vorba de securitatea nationala partea de telecomunicatii este esentiala.
  • -1 (21 voturi)    
   Exact! Este extrem de important (Duminică, 3 noiembrie 2019, 9:55)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Comunicaţiile şi tehnologia înaltă este subiect de securitate naţională !

   Am văzut cu toţii ce a făcut şi face China din fostul superb Hong Kong !

   Vrea să îngenuncheze orice rezistenţă faţă de PARTIDUL COMUNIST chinez!!!!

   Dacă pierdem lupta tehnologiilor (maşina electrică inlcusiv) China va subjuga Occidentul.
  • -1 (5 voturi)    
   Inregistrarea conferintei (Duminică, 3 noiembrie 2019, 12:58)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui /./

   de presa a lui Robert L. Strayer
   DEPUTY ASSISTANT SECRETARY FOR CYBER AND INTERNATIONAL COMMUNICATIONS AND INFORMATION POLICY
   BUREAU OF ECONOMIC AND BUSINESS AFFAIRS

   https://www.state.gov/US-Policy-On-5g-Technology
 • 0 (20 voturi)    
  Relatie stapan-sluga (Duminică, 3 noiembrie 2019, 10:41)

  holinessdani [utilizator]

  Romania nu a avut nici o contributie la acel "memorandum".
  E un document bagat pe gat de stapan la sluga lui.
  Romania trebuie sa se raporteze la europa si nu in nici un caz sa slujeasca intereselor personale si interne (trump si campania electorala) ale USA.
  In europa sunt multe tari care vor implementa tehnologia Huawei indiferent de presiunile lui trumpila.
  Care trumpila este vazut in toata lumea occidentala ca un mascarici dar mai ales ca un om periculos care a resit sa destabilizeze economia mondiala.
  Plus ca s-a certat cu toti prietenii si aliatii USA dar in schimb s-a imprietenit cu Kim bla-bla si cu Putin!
 • -8 (18 voturi)    
  STOP 5G (Duminică, 3 noiembrie 2019, 11:09)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Exposure to cell phone radiations produces biochemical changes in worker honey bees:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3052591
  ---------------------------
  Effects of radiofrequency exposure emitted from a
  GSM mobile phone on proliferation, differentiation, and apoptosis of neural stem cells:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509895
  ---------------------------
  Effects of cell phone radiofrequency signal exposure on brain glucose metabolism:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184892
 • +6 (8 voturi)    
  observatie... (Duminică, 3 noiembrie 2019, 12:25)

  surena [utilizator]

  ... a fost asa mare graba de a da impresia ca s-a desecretizat documentul , ca pe site-ul MCSI e postata doar versiunea in engleza, cu toate ca ultima fraza cu care se incheie Memorandumul este
  "Signed in Washington on August 20, 2019, in duplicate, in the English and Romanian languages".

  Probabil exemplarele in RO au ramas in State, sa nu se piarda in brambureala de la MCSI!
  • 0 (4 voturi)    
   hei (Duminică, 3 noiembrie 2019, 15:44)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui surena

   De fapt, pagina respectiva este doar o parte din memorandum. Nu dezinformati, asta nu este memorandumul integral.
   • 0 (0 voturi)    
    e greu... (Luni, 4 noiembrie 2019, 12:51)

    surena [utilizator] i-a raspuns lui john70

    ... sa citesti cu atentie articolul? daca nu, mai citeste-l o data, vezi ca o sa ajungi pe site-ul MCSI
    https://www.comunicatii.gov.ro/cooperare-internationala/

    iar aici este Memorandumul.
    eventuala dezinformare o face ministerul, nu eu.
 • +1 (7 voturi)    
  Securitate 100% (Duminică, 3 noiembrie 2019, 13:10)

  unins [utilizator]

  este o iluzie si nimeni nu este protejat complet, inclusiv SUA, Rusia, China, Germania, etc. Toti au propriile interese si se spioneaza reciproc. Ar fi buna o comparatie intre memorandumul polonezilor si cel romanesc. S-ar putea sa gasim diferente interesante.
  • 0 (0 voturi)    
   mda, da... (Luni, 4 noiembrie 2019, 12:48)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui unins

   Nici o diferenta intre Memorandumul polonez si cel romanesc - ca sa vezi....

   politica externa si securitatea USA au fost si trebuie sa ramana conduse de profesionisti - avem de invatat.

   Zau ca se poate!
 • +6 (8 voturi)    
  5G homeland security (Duminică, 3 noiembrie 2019, 14:03)

  eyewitness [utilizator]

  Multumitm domnului nostru Presedinte al Romaniei pentru faptul a desecretizat brusc un document "Classified" de 1 pagina legat de "National security" din care n-am aflat nimic nou legat de securitatea 5G.

  Sa vedem totusi care ar fi parte obscura a acestei tehnologii imbracata sub eticheta "vibrant 5G transparent and fair ecosystem".
  Desi domeniul de aplicabilitate este prezentat intr-un ambalaj de lume utopica a viitorului unde cetateanul roman evoluat isi citeste relaxat ziarul la volanul unei Tesle Model S cu AUTOPILOT MODE ON in timp ce se deplaseaza pe Magheru la corporatie, in realitate IoT (internet of things) ascunde si o latura neagra.
  Pericolul 5G nu este legat de radiatii pentru ca nu lucreaza cu frecvente ionizante (ce presupun scoaterea electronilor de pe orbita) ci neionizante ce vor provoca cel mult agitatie termica, si conform teoriei caldura se va disipa (1-5mm) la nivelul pielii.

  5G lucreaza cu lungimi de unda milimetrice, acestea nu penetreaza zidurile dar insa fiind practic niste unde electromagnetice se vor propaga percum sunetul in toate camerele si vor avea posibilitatea de a genera, pentru prima data in istorie, IN TIMP REAL o harta 3D a incaperilor si a indivizilor la o rezolutie de 1 milimetru.
  Exista deja numeroase patente de aplicatii pentru identificare biometrica mmW-RBIT (Millimeter-Wave Remote Biometric Identification and Tracking) ce pot identifica o persoana dupa ritmul cardiac si trasaturi faciale.
  IoT (Internet of Things) se refera in pricipiu la identificarea si monitorizarea obiectelor ("Things"), numai ca acele obiecte care vor avea cu adevarat valoare in sistem vom fi de fapt NOI oamenii. Practic noi vom etichetati "characters/things" si vom deveni material de studiu de analiza comportamentala intr-un "realm" de obiecte/activitati etichetate asemeni unei harti de counter-strike.
  • 0 (4 voturi)    
   hei (Duminică, 3 noiembrie 2019, 15:50)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui eyewitness

   Asta explica de ce sunt chinezii asa de avansati in technologia 5G si de ce americanii se opun crearii unui monopol chinez in aceasta technologie.
   Ca sa fie eliminate suspiciunile legate de radiatiile 5G, eu propun ca nevestele si copiii celor 2 fondatori ai Google sa fie supusi la radiatii 5G pe o perioada indelungata si daca ies OK din treaba asta, sa fie aprobata tehnologia. Daca refuza, sa fie interzisa.
   • +1 (1 vot)    
    N-avem nimic de ascuns (Luni, 4 noiembrie 2019, 8:53)

    eyewitness [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Este irelevant in cine vom avea incredere sa stocheze aceste date, la un moment dat datele vor fi detinute intr-un fel sau altul de toate partile interesate.

    Chiar saptamana trecuta a fost un articol legat de scurgeri de date din sistemul whatsapp, sistem NSA ce a costat 20.000 de milioane de dolari si se lauda cu criptarea si securitatea maxima a mesajelor/convorbirilor. Avem si precedentul Facebook Cambridge Analytica ce a dezvaluit impactul pe care il poate avea profilarea si analizei comportamentala si ca poate influenta decizia la vot a unei tari (brexit).

    Desigur, vor exista normative clare, nu degeaba google ne va cere "consimțământul" la fiecare 2 click-uri, insa daca lumea va dori sa isi faca publice datele va fi un "feature cool" o aplicatie in genul street-map unde vom putea face zoom pe o locatie si in loc sa privim imprejurimile vom putea vizualiza "timeline-ul" unei persoane (istoricul sau in timp real). Vom putea privi chiar prin ochii caracterului (first person viewport cu niste ochelari de realitate augumentata) la un frame-rate de 8 GB pe secunda (cam cata memorie ram are un calculator obisnuit astazi) iar detaliile vor fi la o rezolutie de cativa milimetrii.

    Cunoastem vechea lozinca.. "n-avem nimic de ascuns" insa romnul este curios din fire si barfitor de mama focului si de aceea va fi o decizie greu de luat insa cu tehnologia mmW vom putea vedea prin haine tot!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by