Consumatorii vor cheltui aproximativ 1,05 trilioane de euro la nivel global pe bunurile de folosință îndelungată, o creștere cu 2,5% față de anul trecut, potrivit estimărilor GFK prezentate în cadrul evenimentului CES 2020 din Las Vegas. În 2020, GFK estimează că sectorul Telecomunicații va reprezenta mai mult de 43% din cheltuielile totale ale consumatorilor din anul trecut, generând 454 miliarde de euro, principalii vectori de creștere fiind extinderea 5G și cererea de smartphone-uri din China și Asia emergentă.

Tehnologia 5GFoto: ANCOM
  • „Considerăm că, odată cu extinderea și răspândirea 5G, sectorul Telecomunicații va reveni pe un trend crecător după un turbulent an 2019. Cererea de smartphone-uri din China și Asia emergentă va fi printre cei mai importanți vectori de creștere nu numai pentru sectorul Telecomunicații, ci pentru întreaga piață de bunuri de folosință îndelungată. Inovația, performanța și migrarea spre produse pemium vor continua să fie tendințele cheie care vor infleunța cererea consumatorilor.", susține Pavlin Lazarov, expert GfK în domeniul bunurilor de folosință îndelungată.

Evoluția structurii cheltuielilor consumatorilor - conform estimărilor GFK

În 2020, GfK estimează că sectorul telecomunicații va reprezenta mai mult de 43% din cheltuielile totale ale consumatorilor din anul trecut, generând 454 miliarde de euro.

Un alt loc important va fi deținut de sectorul electrocasnice mari, cu vânzări estimate de 187 miliarde de euro. Se estimează că sectoarele IT și echipamente de birou vor atrage peste 15% din cheltuielile consumatorilor la nivel global, urmate de electronice. Acesta din urmă va genera vânzări de peste 146 miliarde euro, cu o cotă de 14%.

Sectorul cu cele mai mari creșteri în piața bunurilor de folosință îndelungata este reprezentat de electrocasnicele mici. Se preconizează că își va crește din nou cota în 2020, ajungând la peste 9% din cheltuileile consumatorilor, cu vânzări de 97 de miliarde de euro.