​Un nou serviciu public online, prin care notarii sau persoanele interesate pot obține instant pe e-mail extrasul de plan cadastral, achitând 15 lei, a fost lansat miercuri de Agenția de Cadastru. În lipsa unei comenzi online, cei interesați să primească pe loc un astfel de document trebuie să se deplaseze la ghișeu și să achite suplimentar și o taxă de urgență de 75 de lei. Problema este că serviciul a devenit la scurt timp inaccesibil, după cum HotNews.ro a semnalat. Oficialii ANCPI au transmis joi explicații legate de acest incident, prezentând și o situație surprinzătoare - sute de extrase de plan cadastral au fost obținute online de români după ce sistemul și-a revenit.

Extrasul de plan cadastral furnizat onlineFoto: ANCPI

Notă: În situația în care persoanele interesate să obțină un extras de plan cadastral nu au nevoie de acest document pe loc, în regim de urgență, pot face la ghișeu o cerere, urmând să poată ridica acest document în 3 zile lucrătoare, achitând doar suma de 15 lei.

  • Ce explicații a transmis joi ANCPI cu privire la problemele întâmpinate în urmă cu o zi de platforma de servicii publice online:

"Noul serviciu online de eliberare a extrasului de plan cadastral a fost dezvoltat și testat în cadrul ANCPI într-un mediu dedicat acestui scop (mediul de dezvoltare). Toate testele specifice (funcționare și performanță) au trecut cu succes. Serviciul a fost lansat în data de 8 ianuarie 2020, la ora 8.00. În jurul orei 10.00, specialiștii au constatat o serie de disfuncționalități la sistemul care deservește platforma de plăți online a ANCPI.

Sistemul a redevenit funcțional tot în cursul zilei de ieri, în jurul orei 23.00. Până în prezent, au fost solicitate și livrate 562 de extrase de plan cadastral prin intermediul serviciului online.", au precizat joi, 9 ianuarie 2020, pentru HotNews.ro reprezentanții Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

  • Important de știut! Nu toate instituțiile publice sau băncile acceptă astfel de documente online. Pe site-ul ANCPI există o listă cu 20 de instituții care acceptă în prezent extrase de carte funciară eliberate on-line.

Ce s-a întâmplat miercuri, 8 ianuarie, imediat după lansarea serviciului online

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat miercuri dimineața că extrasul de plan cadastral poate fi obținut online de către notari sau persoanele interesate, fără plata unui tarif de urgență. Documentul poate fi furnizat online, în aceleași condiții cu extrasul de carte funciară, în cazul în care imobilul pentru care se solicită documentul are geometrie în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară, preciza Agenția.

  • ”Prin acest nou serviciu online încercăm să-i ajutăm pe cei interesați să evite drumurile la ghișeu. Procedura este cea pe care am creat-o și pentru eliberarea extrasului de carte funciară pentru informare: solicitantul își face un cont, plătește extrasul și acesta este eliberat pe loc, dacă actul respectiv este disponibil în format electronic”, a declarat miercuri Radu Codruț Ștefănescu, directorul general al ANCPI.

La scurt timp după lansarea acestui nou serviciu online, cititorii HotNews.ro au semnalat că acesta nu este disponibil pe site-ul ANCPI. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Agenției de Cadastru au declarat că "a apărut o problemă tehnică ce va fi remediată în cel mai scurt timp". La 4 ore de la semnalarea incidentului tehnic, lucrurile s-au agravat. Niciun serviciu online nu mai era accesibil, iar ANCPI a afișat un ecran albastru cu mesajul că 'sistemul este oprit pentru activități de mentenanță'.