​Vodafone va elimina echipamentele furnizate de Huawei din reţelele sale de bază de telefonie mobilă din Europa, după ce Marea Britanie a decis să restricţioneze rolul companiei chineze în dezvoltarea 5G, transmite Reuters, citată de Agerpres. "Am decis acum, ca rezultat al precizărilor Comisiei Europene şi a deciziei Guvernului britanic, să eliminăm Huawei din reţelele de bază de telefonie mobilă", a anunţat miercuri directorul general Nick Read.

HuaweiFoto: Hotnews

"Implementarea acestei decizii ne va lua cinci ani, iar costurile se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro", a precizat şeful operatorului de telecomunicaţii mobile din lume.

Şi grupul de telefonie Orange a anunţat luna trecută că a ales companiile europene Nokia şi Ericsson în calitate de furnizori de echipamente pentru dezvoltarea unei reţele de telefonie mobilă 5G în Franţa.

Comisia Europeană a lăsat la latitudinea statelor membre să decidă care este rolul pe care îl va juca Huawei în reţelele 5G, rezistând presiunilor venite din partea Washingtonului care ar fi dorit o interzicere totală a echipamentelor furnizate de firma chineză. Potrivit recomandărilor Executivului comunitar statele membre pot să restricţioneze sau să excludă furnizorii de echipamente 5G cu grad mare de risc din părţile centrale ale infrastructurilor lor de telecomunicaţii.