Guvernul britanic a anunțat marți că va exclude gigantul chinez al echipamentelor telecom Huawei din rețeaua sa 5G din cauza unui risc pentru securitatea Regatului, o înăsprire a poziției care ar putea exacerba tensiunile cu Beijingul, scrie AFP.

Procesor 5G de la HuaweiFoto: Hotnews

Achiziția de noi echipamente Huawei va fi interzisă de la finalul anului 2020 iar echipamentele existente vor trebui retrase până în 2027, a declarat ministrul însărcinat cu Cultura și Digitalul, Oliver Dowden, în fața Camerei Comunelor, la capătul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Națională (NSC) prezidată de premierul conservator Boris Johnson.

"Cel mai bun mod de a securiza rețeaua noastră este ca operatorii să înceteze să folosească echipamente Huawei pentru construirea viitoarei rețele britanice 5G", a subliniat ministrul.

Huawei a calificat drept "dezamăgitoare" decizia, apreciind într-un comunicat că este vorba de un act "politizat" și datorat "politicii comerciale americane".

"Această decizie dezamăgitoare este o veste proastă pentru toți cei care au un telefon mobil în Regatul Unit, riscă să încetinească avansul digital al țării, să majoreze facturile și să sporească fractura digitală", a afirmat un purtător de cuvânt al gigantului chinez al telecomunicațiilor.

Londra se află de mai multe luni sub presiunea puternică a administrației Trump, care acuză Huawei de spionaj în beneficiul Beijingului, acuzație negată de grupul chinez.

Relațiile dintre Regatul Unit și China sunt deja tensionate, după intrarea în vigoare a unei controversate legi privind securitatea, impusă de Beijing Hong Kong-ului.