​Guvernul a anunțat joi crearea unui grup de lucru comun cu operatorii de telefonie mobilă și cu Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a găsi soluții de extindere a conectării școlilor la internet, pentru desfășurarea cursurilor online în comunitățile în care situația epidemiologică nu va permite prezența fizică la cursuri a elevilor. Potrivit datelor Ministerului Educației, la nivel național aproximativ 26-27% din unitățile școlare nu sunt conectate la internet. Guvernul a demarat deja o licitație de peste 126 milioane de lei pentru achiziția a 250.000 de tablete cu acces la internet, iar miercuri a anunțat că va aloca încă 100 milioane de euro pentru 500.000 de tablete.

Intalnire Guvern-operatorii de telefonieFoto: Guvernul Romaniei
  • "Premierul Ludovic Orban a afirmat că Executivul va aloca resursele necesare pentru a asigura dreptul la educație în mod nediscriminatoriu pentru toți elevii, menționând aici asigurarea conectării la internet pentru cât mai multe comunități și unități școlare, accesul la internet al elevilor, precum și atribuirea de tablete copiilor și tinerilor care nu dispun de astfel de echipamente.
  • Reprezentanții operatorilor de telefonie mobilă au subliniat că doresc să se implice, împreună cu autoritățile, pentru a găsi soluții atât pe termen scurt, respectiv până la începerea anului școlar, cât și pe termen mediu și lung, care să permită cât mai multor elevi să aibă acces la platforme online sigure de învățare.", a anunțat Guvernul pe Facebook la finalul întâlnirii cu reprezentanții ANCOM și ai companiilor de telefonie mobilă.

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanță de urgență care prevede printre altele alocarea a 100 milioane de euro din fonduri europene pentru achiziția a 500.000 de tablete.

"Vor fi achiziționate prin fonduri europene tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu online pentru 400.000 elevi."

Orange, Vodafone, Telekom și Producton se luptă să câștige contractul de 126 milioane lei pentru furnizarea a 250.000 de tablete cu acces la internet

Separat, Guvernul a demarat anterior, la începutul lunii iulie, și o licitație deschisă accelerată pentru achiziția din fonduri bugetare a 250.000 de tablete cu acces la internet. Contractul are o valoare estimată la peste 126 milioane de lei (fără TVA) și este împărțit pe loturi, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

În cadrul procedurii organizate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) au depus oferte: Orange, Vodafone, Telekom Romania Mobile Communications (n.a fosta Cosmote) și firma Producton SRL.

Procedura de licitație este încă în desfășurare.