​Sistemul IT de interoperabilitate al UE care permite schimbul transfrontalier de date între aplicațiile naționale de depistare a contacților și de avertizare cu privire la răspândirea COVID-19 a intrat marți în funcțiune, după ce primele trei aplicații naționale s-au legat la acest sistem, a anunțat Comisia Europeană. Este vorba de aplicația Corona-Warn-App a Germaniei, aplicația COVID Tracker a Irlandei și aplicația immuni a Italiei, care au fost descărcate de aproximativ 30 de milioane de persoane. Cetățenii din cele trei țări care și-au instalat aplicațiile le pot folosi și în alte țări UE participante la acest sistem.

Situatia aplicatiilor COVID-19 in UEFoto: Comisia Europeana

„În întreaga Europă, numărul infectărilor este din nou în creștere. În momentul de față, aplicațiile de avertizare naționale aduc o schimbare reală. Prin întreruperea mai rapidă a unui lanț de infectare, datorită unei aplicații de avertizare, se contribuie la menținerea sub control a pandemiei. Noul serviciu de gateway (n.a sistemul IT de interoperabilitate) permite conectarea aplicațiilor din întreaga Europă. Astfel, contacții pot primi atenționări și în timpul unei călătorii sau după încheierea unei călătorii în străinătate.”, a declarat Jens Spahn, ministrul federal al sănătății din Germania.

În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicații de depistare a contacților și de avertizare. În total, 20 aplicații care au la bază sisteme descentralizate pot fi interoperabile prin serviciul de gateway. Aplicațiile pot fi legate la gateway în baza unui protocol care prevede mai multe teste și verificări și pentru fiecare aplicație trebuie emisă o actualizare.

Potrivit Comisiei Europene, săptămâna viitoare va fi legată a doua serie de aplicații. Se estimează că atunci vor fi legate aplicația eRouška a Cehiei, aplicația smitte stop a Danemarcei, aplicația Apturi COVID a Letoniei și aplicația Radar Covid a Spaniei, urmând ca în luna noiembrie să fie legate la sistem și alte aplicații.

Gateway-ul asigură faptul că aplicațiile funcționează fără probleme la nivel transfrontalier. Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicație și, atunci când călătoresc într-o altă țară europeană participantă, vor putea, în continuare, să fie informați cu privire la contacți și să primească avertizări, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în străinătate. Serverul gateway păstrează nivelul datelor comunicate la minimul necesar. Acesta va primi și va transmite în mod eficient identificatorii arbitrari între aplicațiile naționale. Gateway-ul nu va trata nicio altă informație în afară de cheile arbitrare, generate de aplicații: informațiile sunt pseudonimizate, criptate, menținute la minimumul necesar și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor. Nu este posibilă identificarea unei persoane anume și nici localizarea dispozitivelor sau urmărirea deplasării dispozitivelor.

Gateway-ul a fost instituit în urma acordului statelor membre cu privire la specificațiile tehnice ale acestuia care să asigure schimbul sigur de informații între serverele back-end ale aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare în baza unei arhitecturi descentralizate. Sistemul a fost dezvoltat și instituit în mai puțin de două luni de T-Systems și SAP și va fi exploatat de centrul de date al Comisiei din Luxemburg.

Dacă respectă pe deplin normele UE și sunt bine coordonate, aplicațiile de depistare a contacților pot juca un rol esențial în toate etapele procesului de gestionare a crizei. Aceste aplicații pot veni în completarea activității existente de depistare manuală a contacților și pot ajuta la întreruperea lanțului de transmitere a virusului. Astfel, acestea pot contribui la salvarea de vieți.