Furnizorii de telefonie fixă sunt obligați ca, de la 1 noiembrie, să-și reducă cu 30% tariful maxim perceput pentru terminarea apelurilor fixe în propriile rețele, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenți/minut, a anunțat vineri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Reducerea acestui tarif se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă, urmând să fie reflectată în prețul plătit de utilizatorii finali în funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator, spune autoritatea.

Telefon fixFoto: ANCOM

Românii folosesc din ce în ce mai puțin serviciile de telefonie fixă

Datele oficiale arată că atât numărul abonaților cât și numărul liniilor de telefonie fixă au scăzut continuu în ultimii ani.

Click pentru a deschide

Cele mai recente date ale ANCOM arată că, la sfârșitul anului trecut erau 2,87 milioane de abonați la serviciile de telefonie fixă, în scădere cu 8,4% față de sfârșitul anului 2018. În aceeași perioadă de referință în casele românilor erau instalate un număr total de 3,38 milioane de linii de telefonie fixă, în scădere cu 7,7%.

Din 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixă desemnați de ANCOM ca având putere semnificativă de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Reducerea ar trebui să se reflecte și în facturile plătite de abonații de telefonie fixă. Lista operatorilor de telefonie fixă cărora li se vor aplica măsurile de reglementare poate fi consultată aici.

  • Anterior, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost de 0,14 eurocenți/minut, fiind în vigoare din 1 aprilie 2014.

Scăderea tarifului până la 0,098 eurocenți/minut adoptată de ANCOM a fost determinată în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.

Reducerea tarifului a fost comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene, OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene, până cel târziu la 31 decembrie 2020. În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.