Cartea electronică de identitate va permite identificarea cetățenilor într-un cloud guvernamental, un sistem IT care va reuni baze de date - ministrul Digitalizării

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 7 aprilie 2021, 23:57 Economie | Telecom


Evidenta populatiei
Foto: dgepmb.ro
​Cartea de identitate electronică poate avea și semnătura electronică, are spațiu pentru a stoca o semnătură electronică, facilitate care va fi disponibilă încă de la început, din luna august a acestui an, a declarat miercuri seara la Digi24 Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării.

"Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, adică va fi un act de identitate electronică în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului.", a spus acesta.


Întrebat dacă nu se poate face asta și acum numai pe baza CNP-ului, ministrul Teleman a declarat că:

 • "Ba da, pe baza CNP-ului, care trebuie introdus undeva și lucrul ăsta trebuie făcut de la instituție la instituție și la unele instituții încă mai este nevoie de copie după buletin. Ori noi ne îndreptăm sau proiectul, șantierul acesta mare de digitalizare ne va duce în situația în care odată ce ești autentificat și datele tale sunt introduse în cloud-ul guvernamental, nu mai ești nevoit să-ți dovedești identitatea.", a spus acesta.

Ministrul Teleman, despre cloud-ul guvernamental: Este un sistem mare. Ați văzut norișorii ăia cu niște cercuri?

 • "Foarte multă lume folosește sintagma asta de cloud guvernamental. Unii înțeleg prin asta un centru de date, alții înțeleg mai multe centre de date. Foarte pe scurt cloud-ul guvernamental este un sistem mare. Structura lui grafică seamăna cu un cloud. Ați văzut norișorii ăia cu niște cercuri? Ceva mare jos, ceva mediu la mijloc și ceva mic sus.
 • De fapt sunt 3 niveluri structurale. Înseamnă, de exemplu, un nucleu de date de bună calitate pe care le pot folosi alte instituții prin intermediul unor centre de date care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Ele sunt datele statului. Integritate înseamnă că nu pot fi contestate, calitatea lor este foarte bună. Acum în spațiul guvernamental digital sunt date care pot fi contestate și cred că mulți am pățit-o să vedem că primim fișe cu informații care nu sunt conforme.
 • Aceste instituții interconectate între ele și care pot transfera date se leagă de asemenea și folosesc date și din acest nucleu central.
 • Iar următorul cerc periferic este al unor platforme de date. Deci aici o să avem: Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externele. De aici mai departe, alte instituții cum ar fi un post de poliție, un spital, o administrație financiară pot interoga pe baza unor drepturi bine standardizate date proprietare ale instituțiilor dar și date din nucleul central.
 • Oricum ar fi, ori cu această nouă carte de identitate, ori cu cea veche, datele noastre (n.a personale) vor fi în acest cloud guvernamental. Cartea de identitate va permite identificarea rapidă în acest spațiu.", a declarat ministrul Teleman.

Revenind la subiectul cății electronice de identitate
, ministrul Ciprian Teleman a spus că aceasta va putea stoca și semnătura electronică.

 • "Cartea de identitate electronică poate avea și semnătura electronică, are spațiu pentru a stoca o semnătură electronică.", a spus acesta.

Întrebat dacă va funcționa această facilitate de la început, din luna august, ministrul Teleman a spus că da.

"Discuția cu colegii de la MAI este în sensul că da. Scalarea produsului va dura pentru că este vorba de milioane de .. și există o capacitate de producție la Imprimeria Națională care este limitată, deci va fi o tranziție ca la vechile buletine și probabil și procesul acesta va dura câțiva ani până când vor fi înlocuite complet. Aici cred că MAI vă poate da mai multe informații cum își planifică tranziția asta, dar ceea ce știu este că în iulie vor fi teste pilot să vedem cum funcționează, iar din 2 august, pentru că este un Regulament UE din 2019 căruia trebuie să i ne conformăm și care de fapt întărește măsurile de siguranță ale actelor de identitate pe întreg teritoriul UE.

Noi trebuie să ne conformăm până pe 2 august să avem aceste elemente de siguranță. Oportunitatea este că putem face un card de identitate mai drăguț, mai ușor de purtat și cu aceste facilități digitale.", a spus acesta.

 • Transformarea digitală a României prin fondurile din PNRR: Cu o expertiză foarte bună, din 2026 nu vom mai fi nevoiți să cărăm hârtii

"Aici avem marea oportunitate a acestui plan național de redresare și reziliență. Oportunitatea e dată pe de o parte de niște termene foarte stricte în care trebuie să ne încadrăm, pe de altă parte este oportunitatea deschiderii unui mare șantier digital.

La Ministerul Digitalizării am făcut, hai să-i spunem, o revizie a tuturor intențiilor instituțiilor publice de a se digitaliza. Am inventariat practic, cred că toate proiectele pe care le-au propus. Am creat o imagine, o hartă foarte organică a ceea ce înseamnă spațiul digital românesc. Cu asta vom merge către Comisia Europeană ca să arătăm propunerile noastre de transformare digitală a României, vor fi negociate țintele, bugetele pentru așa ceva și după asta va trebui să avem un super project management la nivel de expertiză pentru a ne încadra în aceste termene.

Eu sunt încrezător că printr-un project management bun, în 2026 România va arăta din punct de vedere digital cu totul și cu totul altfel. Mai spun o dată. Cu un project management foarte bun și cu expertiză foarte bună în 2026 nu vom mai fi nevoiți să cărăm hârtii."

 • Crearea unui cloud guvernamental, unul dintre principalele proiecte propuse spre implementare cu fonduri PNRR

Interconectarea tururor sistemele relevante din administrația publică într-un cloud guvernamental care să permită o interacțiune mai facilă cu cetățenii și cu mediul de afaceri este unul dintre principalele proiecte de investiții propuse de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

La capitolul Transformare digitală, Guvernul propune alocarea a peste 4,02 miliarde de euro
, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru proiecte care să digitalizeze serviciile publice, sistemul de educație și acoperirea cu internet broadband.


Executivul a vrut și în toamna anului trecut să adopte o Ordonanță de urgență prin care autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate ca, în următorii 2 ani, să-și migreze și să-și integreze sistemele informatice într-un Cloud guvernamental, un sistem IT integrat menit să reducă risipa de bani din sectorul public pe sisteme informatice care nu comunică între ele.

Despre acest cloud guvernamental, evaluat la 45 milioane de euro, se vorbește de mulți ani, principala temere fiind să nu se repete greșeala eRomânia,
prin crearea unui sistem pe care ulterior să nu-l folosească nimeni. Guvernul PNL vrea astfel să legifereze apariția cloud-ului, dar omite ceva esențial: sancțiunile.
Guvernul a adoptat miercuri, 10 martie 2021, o Hotărâre care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie ce vor fi emise în sistem informatizat de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat în aceeași zi că "noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document".

În HG-ul cu datele pe care ar urma să le conțină cartea electronică de identitate nu era precizat faptul că acest document ar conține un spațiu aferent semnăturii digitale.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18706 vizualizari

 • +12 (38 voturi)    
  Era bun daca Romania avea vreo treaba cu digitalu (Joi, 8 aprilie 2021, 0:01)

  Gryphus [utilizator]

  ok sa zicem ca ai cartea asta de identitate si esti in cloudu digital (care in acest moment NU EXISTA)

  si te legitimezi unde ca sa ce??? NU EXISTA in clipa de fata si nici nu se stie cand va exista posibilitatea ca tu ca cetatean sa poti folosi acest document ...ca sa iei credit la banca statului CEC, ca sa platesti impozite

  de fapt scopul e sa ti se ia amprentele si sa fii identificat usor de statul politienesc si de secu.

  pt ca de fapt tu in momentul asta NU ai nici o facilitate cu acest card si nici in viitorul apropiat nu vei avea
  • -7 (19 voturi)    
   Atenție! Doar politia are acces la baza cu CNPuri. (Joi, 8 aprilie 2021, 0:27)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Identificarea cetățenilor se face pe baza de CNP. Asa se va realiza și în viitor. Diversele instituții ale statului și particulare nu pot face altceva decât sa își creeze bazele proprii, mai mici decât cea totala la care are acces doar politia.

   Ar fi o eroare grava dacă orice funcționar al statului din cine știe ce minister apărut peste noapte ar avea acces la baza cu CNP-rile tuturor romanilor și ar face pe acolo căutări cum vrea sa vadă cu cine te înrudești, dacă ai cazier, pe unde ai lucrat, ce salarii ai avut, etc.

   Citat:
   "Cartea electronică de identitate va permite identificarea cetățenilor într-un cloud guvernamental, un sistem IT care va reuni baze de date - ministrul Digitalizării"
   • +5 (11 voturi)    
    Scrie clar (Joi, 8 aprilie 2021, 8:27)

    asx [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    Ce ministere: Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externele.
    Nu scrie in CI despre rude sau salarii... lol
    • -3 (7 voturi)    
     De rude scrie. De salarii va scrie. (Joi, 8 aprilie 2021, 11:16)

     Rower [utilizator] i-a raspuns lui asx

     Daca se face acel cloud atunci toate datele despre o persoana existente la diverse instituții ale statului vor putea fi accesate de o mulțime de funcționari de pe te miri unde, inclusiv ce salarii are fiecare, unde lucrează, ce impozite plătește, etc.

     De rude scrie și în prezent în sensul ca introducând un CNP politia poate vedea exact cu cine te înrudești.
     • +7 (9 voturi)    
      In Estonia (Joi, 8 aprilie 2021, 12:12)

      asx [utilizator] i-a raspuns lui Rower

      E totul centralizat si se poate vedea cine ce date a accesat si din ce motiv, astfel se elimina abuzurile fiindca acel functionar sau institutie poate fi tras la raspundere si nu e de joaca cu asta. Tu presupui din start fara niciun fundament, ca se vor accesa lejer ilegal date confidentiale fara sa se prinda nimeni sau sa se remedieze. In schimb cand un functionar umbla cu harti ta de la sertar nici nu stii si nici nu te deranjeaza. Foarte logic.
  • +5 (15 voturi)    
   Mda... (Joi, 8 aprilie 2021, 6:55)

   Trebonius [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Nu te va ajuta sa cumperi paine de la ABC-ul din spatele blocului si nici sa platesti taxa de femeie de serviciu. Vei putea in continuare sa calatoresti cu autobuzul fara cloud-ul ministerului.
   Totusi, mai sunt si unii care poate vor sa calatoreasca in afara granitelor fara pasaport, lucru imposibil pe viitor cu actuala bucata de plastic cu rol de "buletin" pe care o poate falsifica mai oricine. La aeroport iti vor putea verifica identitatea accesand acea baza de date. In mod sigur va avea si alt rol in viitor, cel mai important lucru este insa ca nu va mai putea fi falsificat atat de usor.
   Iar daca e asa cum spui tu ca "NU EXISTA in clipa de fata si nici nu se stie cand va exista" (cloud digital), de ce temi atat de tare ca iti fura amprentele "secu", sau Soros sau mai stiu eu cine, poate #rezist ???
   • -2 (12 voturi)    
    am dat exeplu credit bancar. Ai auzit de pasaport? (Joi, 8 aprilie 2021, 9:10)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Trebonius

    s-a inventat ceva NOU de curand se cheama PASAPORT

    si fara el NU poti calatori in alte tari din lume in afara uniunii europene. Inteleg ca tu ai impresia ca poti merge in SUA cu cartea ta de identitate cu cip...sper sa si incerci.

    acest buletin nou NU iti da nici o facilitate in acest moment, de ce si-ar pune cineva amprentele pe ea? nu e vorba de teama ci de logica.
    • +1 (1 vot)    
     ce legatura are cu pasaportul? (Joi, 8 aprilie 2021, 19:25)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Te duci sa-ti scoti pasaport biometric pentru credit?

     Realitatea este ca avem niste bucati de plastic mult prea usor de falsificat si suntem in 2021, iar serviciile digitale posibile depasesc total imaginatia unora ca tine.
     Cu semnatura electronica pe CI vei putea semna orice document, electronic, in relatia cu statul si privatii.
     Daca se doreste, putem sa le folosim si la vot. Dispare riscul de frauda la numarare, pentru ca iti poti verifica votul oricand doresti, in sistem. Cine mai are acces in afara de tine?..
 • +8 (20 voturi)    
  Ce marca e cloud-ul? (Joi, 8 aprilie 2021, 0:46)

  dm602s3 [utilizator]

  Sau, altfel formulat, cum ce companie vom impartasi datele private la nivel national, dar si date privind proiecte guvernamentale, achizitii etc.
  Este greu de crezut ca angajatii ministerului vor produce softul pentru cloud, cel mai probabil va fi cumparat.
  Acest cloud este un munte de bani pentru cei care vor avea acces la informatii. Deci prima intrebare fireasca este "cum va fi securizat?".
 • -8 (14 voturi)    
  Si noi ce vina avem? (Joi, 8 aprilie 2021, 0:52)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  Noi, oamenii muncii de la orase si sate , care trudim in fabrici si pe ogoare. Noi ce vina avem?
  • +2 (8 voturi)    
   Cash, hartii si cozi (Joi, 8 aprilie 2021, 9:19)

   asx [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   Va place sa numarati si sa lingeti cash-ul la cozile de la supermarket sau unde platiti factura offline, si sa umblati dupa copii legalizate, este?
   • +1 (7 voturi)    
    Nu intelegi ca nu exista infrastructura pt card? (Joi, 8 aprilie 2021, 10:22)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui asx

    si daca am avea maine toti romanii acest buletin el E INUTIL in acest moment si va fi inutil multi ani de acum inainte

    in Romania inca se cere dosar cu sina si NU exista retele informatice conectate LA STAT deci tu nu ai cum si nici unde sa foilosesti acest buletin nou cu cip

    nu avem la ce sa-l folosim, in afara de calatorii in UE el nu e bun de nimic in Romania, nu ai unde sa-l utilizezi
    • +3 (5 voturi)    
     obiectivul (Joi, 8 aprilie 2021, 10:51)

     asx [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Chiar in articol e un link catre articolul unde scrie cum se urmareste digitalizarea institutiilor publice, crearea unei baze de date etc. Ok, va mai dura cativa ani sa fim macar la degetul mic al Estoniei, dar trebuie inceput de undeva.
     • -2 (2 voturi)    
      'se urmarestre digitalizarea de 20 de ani (Joi, 8 aprilie 2021, 13:04)

      Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui asx

      prima data sa se digitalizeze si dupa aia sa ne facem card nu invers.

      nu ti se pare ca facem lucrurile pe dos in romanica?
      • +2 (2 voturi)    
       Irelevant tot ce zici (Joi, 8 aprilie 2021, 13:22)

       asx [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

       Se fac in paralel, oricum dureaza ani si ani pana si le schimba sau mor toti cei cu buletine vechi, chiar nu vad cu ce te deranjeaza daca iti schimbi inainte... hai sa dam din clanta inutil.
 • -2 (36 voturi)    
  Fara carti de identitate (Joi, 8 aprilie 2021, 1:51)

  Dr. Alexandru Morar PhD [utilizator]

  Voi stiati ca in alte tari 'civilizate' cartea de identitate nici nu exista? Este perceputa ca invaziva, impotirva drepturilor la intimitate.

  SUA nu are carte de identitate. Anglia nu are. Multe alte tari de genul asta n-au.

  'Pai si cum votez?' - simplu, cu numele.

  Politia daca te opreste pe strada, are nevoie de un motiv bine intemeiat ca sa-ti ceara sa te identifici - si o faci pur si simplu zicandu-ti numele. Daca minti, atunci se schimba placa - dar idea e - nu exista o 'carte de identitate'.

  Astia ai nostri se duc fix in directia opusa. Interesant. Totalitar.
  • +10 (18 voturi)    
   SUA di Anglia au cărți de identitate (Joi, 8 aprilie 2021, 3:34)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui Dr. Alexandru Morar PhD

   SUA au cărți de identitate:
   https://www.dmv.com/apply-id-card?tg1=DVA&utm_content=14538&utm_medium=dmv_&tg7=dmv_&utm_source=dmv.com&tg9=dmv.com&utm_term=organic_dmv&utm_campaign=organic_dmv

   Anglia are cărți de identitate:
   https://www.citizencard.com/what-is-a-citizencard

   Toate țările civilizate au sisteme naționale de identificare a cetățenilor. Nici nu s-ar putea altfel.
   Văd că ești Mohamed (sper că nu te-ai însurat și tu cu vreo Aisha de 6 primăveri) , așa că te rog nu mai folosi taqiyya.
   • -2 (10 voturi)    
    Anglia NU are carti de identitate. am trait acolo (Joi, 8 aprilie 2021, 10:24)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

    Eu spre deosebire de tine am trait si am muncit in Anglia cativa ani si NU exista nici un card de identitate acolo

    Acolo ai un singur lucru: un numar de asigurari sociale care ti se aloca atunci cand te inscrii la ei prima oara si in baza acelui numar esti identificat de catre oricine

    mai e un numar de asigurare medicala si atata

    nu exista card, le spui doar acel numar de identificare si e suficient pt ei. in cazurile cand e nevoie de ceva suplimentar dai permisul de conducere sau pasaportul
    • +2 (2 voturi)    
     Un exemplu trist (Joi, 8 aprilie 2021, 19:32)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Ca urmare, in UK nu se stie cati romani lucrau la negru inainte de pandemie si cati au plecat. Se stie sigur ca majoritatea nu se declara la council tax.. ;)
     Mai rau, nu se stie nici macar cati britanici s-au intors din Spania inainte de Brexit.

     Cand mi-am depus cererea de rezidenta, anul trecut (tot in UK..), a fost suficient sa-mi incarc o aplicatie de la Home Office care mi-a scanat pasaportul, apoi mi-am facut o poza, ca sa dovedesc cine sunt si sa aplic. A durat 2 minute. Daca trimiteam actele prin posta ar fi durat luni de zile.
   • -1 (3 voturi)    
    De ce simti nevoia sa ma jignesti? (Joi, 8 aprilie 2021, 13:09)

    Dr. Alexandru Morar PhD [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

    De ce toti romanii simt nevoia sa se atace unul pe celalalt, asa - parte la o discutie normala. Asta nu-i un camp de lupta si noi suntem frati.

    Nu, nu ma cheama Mohammed. E pus aiurea numele. Ma numesc Alex.

    Am locuit si in SUA si in Anglia. Exemplele date de tine nu sunt 'carti de identitate'. Sunt niste pseudo-carti de identitate facute de niste companii private impreuna cu guvernul pentru oameni care le vor (sunt voluntare, 99% din oameni nu le au).

    De exemplu, in Anglia poti sa iei un citizen card dinala daca vrei sa te identifici la magazin ca ai peste nu stiu cati ani sa poti cumpara tigari in caz ca nu ai alta metoda sa-l convingi pe om ca tu ai defapt peste 25 de ani.

    La fel si cu cea din SUA. Este voluntara si nu este folosita sau ceruta de nicio institutie a statului.
  • -1 (9 voturi)    
   :) (Joi, 8 aprilie 2021, 7:53)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Dr. Alexandru Morar PhD

   Eu știam ca după Bătălia de la hastings Normanzii au adus o Inovație :cartea zilei de apoi. Doomsday book.
   Recensământul corect și complet al întregii populații :

   Liber de Wintonia "Book of Winchester"is a manuscript record of the "Great Survey" of much of England and parts of Wales completed in 1086 by order of King William the Conqueror.

   Motivul pentru care nu au identitate este ca nu era nevoie cetățenii erau intr-un registru de baza care datează din anul 1086. Statul “știe” cine ești fără sa aibă nevoie de id.

   In România recensământul e o gluma. Iar cei care vor zice ca se face înregistrarea la naștere se Înșeală sunt copii care nu sunt declarați și ca atare exista persoane care nu au nici buletin in anumite comunități.

   Deci nu ne comparam cu țările care au registre de 1000 de ani. Dosarul pacientului ca registru are in Suedia vreo 300 de ani.

   Tot normanzii aia care au inventat recensământul in Europa ( China e alta poveste) au dus Civilizația in Orientul mijlociu , unii aveau cartierul general in Ierusalim la templu. Circulau liber și inventarea biletul la ordin. Mai avem pana sa-i ajungem din urma.

   Pentru ca am devenit necivilizați suportam consecințe.
   The Ottoman Empire did not conduct major censuses (nüfus sayımı) in the modern sense until the issue of universal conscription rose about starting in 1831.

   This is a nüfus tezkeresi or identity card containing all the necessary information that the Ottoman state needed about its citizens. It comes from a file regarding some teaching posts at rüşdiye schools in Syria.
  • +7 (9 voturi)    
   hai hui prin state... (Joi, 8 aprilie 2021, 7:58)

   bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui Dr. Alexandru Morar PhD

   Toate statele (USA) au o forma de card de identitate fie ca este permis de conducere (CA, NY, PE, IN, ), card de identitate (da, exact cum se aude), card pasaport federal chiar si 'Green Card'. La nivel federal au si CNP-ul lor.
   Cand dezinformezi prezinta argumente. UK nu stiu dar sunt convins ca au ceva pana si ei (IR are sigur).
   Avantajele in EU la Id Card este ca poti calatori cu el (fara pasaport).
   Si surpriza vine acum: si in alte tari 'civilizate' (si totalitare :) ) exista CI: Franta, Germania, Italia, Spania, Austria, Ungaria, Grecia...lista continua
  • +4 (6 voturi)    
   Nu votezi nicaieri DOAR cu numele (Joi, 8 aprilie 2021, 8:05)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Dr. Alexandru Morar PhD

   Majoritatea statelor cer photo id:

   https://ballotpedia.org/Voter_ID_requirements,_2020

   UK cere deja voter id in Irlanda de Nord, si vor sa introduca cerinta peste tot:

   https://commonslibrary.parliament.uk/voter-id-key-facts-and-figures/

   Ca sa nu mai zic ca in SUA nu poti nici macar sa bei o bere fara ID (si cartea de identitate din Romania nu se pune). Restrictia aia nu e "invaziva, impotirva drepturilor la intimitate"?
   • -2 (8 voturi)    
    In Romania voteaza 30% (Joi, 8 aprilie 2021, 10:25)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    si sa pretinzi ca in SUA nu poti sa bei bere fara ID e o aberatie imensa. de unde veniti?

    in SUA sunt peste 15 milioane de cetateni ILEGALI care traiesc, iau credite, platesc chirii si beau bere FARA sa aiba vreun act de identitate
    • +4 (4 voturi)    
     cum ai numarat tu ilegalii? (Joi, 8 aprilie 2021, 16:49)

     Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     tare rau asta, deci sunt legali sau ilegali?
     Statisticile oficiale arata ca 15 milioane de oameni au fost depistati ca fiind ilegali si ei inca se afla pe teritoriul USA :))))))))))))))))))))))))))))))))
     Bubuie mintea!
     Da prietene iti trebuie ID ca sa cumperi bere sau sa faci cam orice!
     Auzi tu iau credite aia fara acte si mai stau si in locuinte :)))))))
  • +5 (7 voturi)    
   Exista inlocuitori (Joi, 8 aprilie 2021, 8:39)

   O_Tannenbaum [utilizator] i-a raspuns lui Dr. Alexandru Morar PhD

   Ca: permisul auto sau pasaportul. Dreptul de proprietate trebuie sa ti-l poti dovedi, cumva. Un imprumut la banca cum faci? Cum il impiedici pe altul sa faca un imprumut in numele tau? Cum dovedesti ca tu esti proprietarul casei in care stai?

   Cum ii dovedesti nevesti-tii ca tu esti sotul ei?
   • 0 (0 voturi)    
    Fara carte (Joi, 8 aprilie 2021, 13:12)

    Dr. Alexandru Morar PhD [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

    N-am spus ca nu exista permis de conducere sau pasaport. Dar nu toata lumea le are nici pe alea.

    Am spus ca o carte de identitate nu exista ca cerinta legala, amenintat cu amenda daca esti oprit pe strada si nu o ai la tine. Daca nu ai pasaport sau permis, din nou - nu e nicio problema.
  • +3 (5 voturi)    
   neah, delirezi (Joi, 8 aprilie 2021, 8:43)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Dr. Alexandru Morar PhD

   Și UK și USA au cărți de identitate bine mersi, poliția te oprește când vrea ea, etc
   • -2 (4 voturi)    
    Vorbesti prostii! (Joi, 8 aprilie 2021, 10:49)

    Emiliom [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    In UK nu sunt carti de identitate si nu te opreste politia cand vrea ea.
    Asa e la tine, in URSS-ul putinist.
    • +2 (4 voturi)    
     neah (Joi, 8 aprilie 2021, 12:04)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Emiliom

     Current EU/EEA passport, photo driving licence or identity card.
     All other current signed passports, with a valid UK Visa where applicable.
     HMRC Tax Notification.
     Young Scots Card.
     Biometric Residence Permit.
     Blue disabled drivers pass.
     Benefits entitlement letter.
     UK Armed Forces ID Card.

     Și da, poliția te poate opri când vrea ea și tu ești obligat să cooperezi și să te identifici.
     Ca în State, unde fără un ID cu poză și SSN ai mari probleme și nici nu poți vota
     Ca în restul lumii, civilizate sau nu
    • 0 (2 voturi)    
     baaa romanas, doar ca ai ajuns in UK (Joi, 8 aprilie 2021, 16:52)

     Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Emiliom

     baaa romanas, doar ca ai ajuns in UK, NU inseamna ca intelegi si ce se intampla in jurul tau! Exista Foto ID, un act prin care dovedesti ca esti unul cu persoana respectiva. Vine in diferite forme, pana si pasaportul este acceptat in occident. La noi doar buletinul e act acceptat, noi suntem aia invers in europa si occident. De aia inca ne e permis sa mergem cu rahaturile astea de carti de identitate.
     Eu cu pasaportul sau cu permisul european m-am dus peste tot pe unde am avut nevoie. In romania doar cu buletinu...
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 aprilie 2021, 9:01)

   [anonim] i-a raspuns lui Dr. Alexandru Morar PhD

 • 0 (4 voturi)    
  (v)orbeste lumea ... (Joi, 8 aprilie 2021, 4:03)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  politia e inca cu multe registre terfeloage ... in ghereta inspectoratului judetean de politie dolj e un angajat caruia daca-i spui unde trebuie sa ajungi iti raspunde (fara masca) ca el nu-l cunoaste...daca insisti, afla ulterior de la o colega care intra langa el ... pe strada, indiferent de situatie si cauza, orice politist intai iti cere imperativ sa vada act de identitate, pentru ca poate. daca nu i-o arati, cica te opui si tot ca el reiese ulterior. daca i-o arati, te trezesti cu proces-verbal de amenda bagat fortat pe gat, tot pentru ca poate. cum sa respecte politistu' cetateanu', cu asa intaietati prezente ...??? te-mpinge unde-i convine si e fericit c-a facut ceva pentru tara si mai pretinde si prima de risc ...
 • +2 (4 voturi)    
  Foarte neclar (Joi, 8 aprilie 2021, 8:29)

  Dodel540 [utilizator]

  Articolul este relativ incalcit si neclar dar ma gandesc ca si cel intervievat este cauza proastei comunicari
  Pe mine personal putin ma intereseaza ca statul ma identifica digital in nu stiu ce cloud.
  In schimb as vrea sa stiu

  1. daca DOAR acest tip carte de identitate cu "chip" mai poate fi folosita pe post de document de calatorie in UE. Asa se auzea.

  2. Daca 1 este adevarat, cu ce este mai avantajoasa aceasta carte cu "chip" decat pasaportul electronic? Costuri ? Inca nu se cunosc.
  Ca valabilitate este clar un dezavantaj, pasaportul fiind valabil 10 ani,
  in timp ce despre noul C.I nu se stie mare lucru. Se zvonea ca 5 ani deci pasaportul electronic este o optiune mai buna.
  • +2 (2 voturi)    
   Deci (Joi, 8 aprilie 2021, 9:13)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   1. Sigur nu se mai poate ieși din țara cu cartonul vechi.
   2.Dimensiune. Semnătura calificata.
   Si teoretic Autentificare pentru orice serviciu public din uniunea europeană. Și intr-o țara sănătoasă înlocuirea cardului de asigurat ( care a apărut pentru ca politicienii nu au avut curaj sa scoată cardul electronic)
   Costuri ? :D
   E un pilot :)
   Adică : nu s-au hotărât :D
   Vorbim deci discuții -imprimeria naționala nu a avut achizitii notabile. Doar dacă folosesc chip-utile de la cardul de sănătate dar ma indoiesc.
   Dacă apare 1 card emis legal pe 2 August o sa fie mare sărbătoare.
 • +4 (8 voturi)    
  Bravo (Joi, 8 aprilie 2021, 9:17)

  asx [utilizator]

  Romanilor tot la coada vacii, la cozi in general si la plimbat hartii le place sa ramana, sa linga bancnote la magazin ca sa nu foloseasca carduri si sa primeasca bon de ordine la ghiseu la Taxe si Impozite sau sa ocupe trotuarul din fata la Digi ca sa apuce sa plateasca facturi (cu cash evident). Cipuri, masoni, evrei, Soros, 5G, 666, hahaha, nu ii intereseaza ca si in comunismul care zic ei ca se intoarce (asa o fi si in Estonia?) tot cu cash-ul, hartiile si cozile se ocupau toti.

  Bai dacilor, e efectiv acelasi lucru, aceleasi informatii ca pe hartie, doar ca nu mai plimbi tu copii si adeverinte, sau nu mai face institutia x solicitare pe hartie (traiasca copacii) la institutia y. Birocratizare = coruptie si umilirea cetateanului. Dar romanilor le place sa fie umiliti si sa aibe ce sa injure... Printre cele mai sugrumate si ticaloase natii pe care le-am vazut.
 • +3 (3 voturi)    
  Cloud? (Joi, 8 aprilie 2021, 9:31)

  Crinulet [utilizator]

  Uau.... super! Am inteles si eu ce e cloudu' digital:
  "...(ca) norișorii ăia cu niște cercuri: ceva mare jos, ceva mediu la mijloc și ceva mic sus."

  Clar, omu' le are cu IT-ul....
 • +10 (10 voturi)    
  mda (Joi, 8 aprilie 2021, 9:48)

  codyrocco [utilizator]

  am maxima incredere ca va fi functional - sa ne uitam, bunaoara, la sistemul cardurilor de sanatate, care merge ca uns...
  • +2 (2 voturi)    
   mda, (Joi, 8 aprilie 2021, 11:02)

   baston [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   din tot ce am citit la comentarii,cred ca esti singurul cu ceva pertinent
 • +2 (2 voturi)    
  "Noile cărți de identitate" (Joi, 8 aprilie 2021, 10:53)

  blacksheep [utilizator]

  Noile cărți de identitate nu vor permite nimic pana nu exista infrastructura necesara, adica cloud-ul guvernamental care nu exista.
  Asa ceva exista deja in multe tari europene si chiar functionaza foarte bine.
  Daca ne luam dupa experientele din trecut referitor la functionalitate, de exemplu cardul de sanatate, cloud-ul guvernamental va genera un haos de nedescris.
  Softul va fi cumparat, produs in Romania, securizare?
  Foarte nulte necunoscute, vom vedea in 2026
 • 0 (0 voturi)    
  Esential din IT (Joi, 8 aprilie 2021, 11:41)

  Ion Popa [utilizator]

  "Este un sistem mare. Ați văzut norișorii ăia cu niște cercuri?" Si omul asta care spune chestia asta se ocupa de acest proiect pentru statul roman.
  In ultimii 30 de ani am observat ca tot ce este impotriva cetateanului roman si nu neaparat necesar se implementeaza cu mare repeziuciune. Ce ii este de folos, nu se face. Vezi scoli, spitale si infrastructura.
  Daca totusi ceva se face, iese prost si este de la bun inceput invechit astfel ca trebuie schimbat imediat.
  Cam asta e.
  Dupa ce scapam de hartii si terminati sistemul asta mare, poate dezvoltati si un proiect de sanitizare a statului la stat.
  Un ditamai "nor cu cerc" plin de habarnisti, coafeze si frizeri.
  • 0 (0 voturi)    
   pai ei sunt ecsperti (Joi, 8 aprilie 2021, 23:37)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Ion Popa

   vechea CI n-avea Data Nasterii. Noua, din cate vad, nu are Locul Nasterii...
 • +2 (2 voturi)    
  cerinta UE (Joi, 8 aprilie 2021, 12:10)

  iondelaafumati [utilizator]

  cartile de identitate se modifica in toata europa pe baza unoi noi standarde ,ministru lu peste sa faca ciocu mik
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Joi, 8 aprilie 2021, 14:37)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui iondelaafumati

   gresit
   Nu cartile : ci documentele de calatorie.
   Putea sa ramana vechiul CI doar ca nu mai este de la 2 august document de calatorie in UE.
   Sudedia. nu are carti foloseste carduri bancare :)))
   • 0 (0 voturi)    
    Intrebare (Joi, 8 aprilie 2021, 16:11)

    Lukis [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    Eterna intrebare: unde gasim informatia cu 2 august? :-)
    • 0 (0 voturi)    
     :) (Joi, 8 aprilie 2021, 19:09)

     Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Lukis

     In directiva privind documentele de călătorie
   • 0 (0 voturi)    
    toti gresim (Joi, 8 aprilie 2021, 19:44)

    iondelaafumati [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    vezi ca si Franta schimba cartile de identitate ! ar trebui sa ii anunti si pe ei
    • 0 (0 voturi)    
     :) (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:31)

     Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui iondelaafumati

     Mai intai ii anunt pe italieni.
     La Francezi nu ma bag. datorita faptului ca in timpul regimului de la Vichy registrele au fost folosite pentru deportarea evreilor, in franta regimul cartii de identitate este unul special, este interzis prin lege sa ai registre centralizate.

     This new ID was compulsory for every French person over the age of 16. A central record was also instituted. From 1942, French Jews had the word "Jew" added to their card in red, which helped the Vichy authorities identify 76,000 for deportation as part of the Holocaust.

     Apoi in franta ca si in romania cartea de identitate este si document de calatorie.


     Teoretic sunt impotriva existentei unui registru al persoanelor la nivel national. registrele sunt locale. Ca dupa 2001 , lumea a mai inchis ochii e altceva.
     But for a few cases that were of brief duration, France did not have identity cards until the Second World War when, for the first time, everyone over the age of sixteen was required to have one. In Occupied France, these were issued by the German authorities. In the so-called Free Zone, they were issued by the Vichy government.

     Under the decree 55-1397 of October 22, 1955[3] a revised non-compulsory card, the carte nationale d'identité (CNI) was introduced, and the central records abandoned. With the introduction of lamination in 1988 it was renamed the carte nationale d’identité sécurisée (CNIS) (secure national identity card). In 1995 the cards were made machine-readable. It became free in 1998.
 • 0 (0 voturi)    
  Alte acte (Joi, 8 aprilie 2021, 14:06)

  Lukis [utilizator]

  Spatiu pentru permisul de conducere sau cardul de sanatate poate avea?
 • 0 (2 voturi)    
  NU cartea de identitate e problema (Joi, 8 aprilie 2021, 17:05)

  Adry@n [utilizator]

  Nu e problema cartii de identitate, ca e cu cip, ca e mare, ca e mica, ca e...
  Infrastructura informatica e si a fost problema... fiecare institutie are baze de date diferite si softuri diferite (da, stiu e hilar sa zic baze de date, cand noi mergem cu copii dupa toate actele in cate 2-3 exemplare). Daca ma duc la politie tre sa duc dovezi de plati de amenzi, daca ma duc la taxe imi cer sa dovedesc ca amenda primita acum 10 ani, a fost platita desi eu in ultimii 9 ani nu am figurat cu ea. CUM DRACU APARUT ACUM NU STIU, dar stim cu totii ca nu mai am chitanta dupa 10 ani!
  Si umbi cu acte si chitante de iti sar capacele, nu conteaza ce marime are cardu.

  In Olanda exista un BSN, adica CNP, pe baza astuia iti faci cont pe DIGI ID, functioneaza ca un token direct pe telefonul tau. Totate institutiile transmit pe contul tau tot ce ai nevoie de la factura la dentist pana la amenzi si asa mai departe. Cu acel DIGI ID te conectezi si le rezolvi, ba chiar ai fluturasi de salarii taxele, deducerile anuale orice vrei tu ... Si nimeni nu e interesat de cat de mare e buletinu sau daca are card totul e pe net!
  • -1 (1 vot)    
   da, frumoasa... (Joi, 8 aprilie 2021, 23:35)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

   ...distopie! Toate facturile, salariile sunt stocate central. Cine are acces la ele stie tot! Nu-ti recomand sa cumperi vreun medicament care indica vreo boala grava sau cronica. Te trezesti ca te da afara angajatorul. Sau iti ia permisul de conducere!
   O alta idee: am vazut ca noua CI nu contine Locul Nasterii. Alta prostie, asta dupa ce cea veche nu avea Data Nasterii. Cat de dobitoci sunt expertii astia sa omita lucruri atat de esentiale?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by