Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, până în 2 august 2031, înlocuiește termenul "sex" cu cel de "gen", o măsură considerată de unii deputați PNL și AUR drept "o gravă eroare" sau "încă un pas în reeducarea populației". Ministerul de Interne a transmis ca va aduce clarificări pe această temă joi, într-o conferință de presă. Noul buletin electronic, lansat în teste la Cluj-Napoca, transpune un Regulament UE, care vizează armonizarea cărților electronice de identitate în Uniunea Europeană. Vezi în articol ce spune Regulamentul UE pe acest subiect și polemica 'gen versus sex' pe noile cărți de identitate în alte țări UE.

Noua carte electronica de identitateFoto: MAI

Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, este în teste la Cluj-Napoca în următoarele șase luni, apoi, până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste carduri, conform autorităților. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Cum arată cartea electronică de identitate

Click pentru a deschide

Click pentru a deschide

Potrivit MAI, în ziua lansării proiectului pilot la Cluj-Napoca, în data de 2 august 2021, au fost epuizate toate programările pentru următoarele 30 de zile - aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii cărți electronice de identitate.

Primele critici: De ce pe buletin va apărea termenul "Gen", și nu "Sex"?

La scurt timp, au apărut însă și primele critici față de modelul/specimenul noii cărți electronice de identitate, prezentat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Postare Pavel Popescu

Postare Pavel Popescu

Foto: Hotnews

Deputatul PNL, Pavel Popescu, care face parte din echipa premierului Florin Cîțu, a catalogat măsura drept "o gravă eroare":

"Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o grava eroare din partea autoritatilor. Eroare pe care desigur, o vor repara.", a declarat marți deputatul PNL pe pagina sa de Facebook.

UPDATE (miercuri, 19:10) Contactat de HotNews.ro pentru a-și argumenta poziția, deputatul Pavel Popescu, a venit cu următoarele precizări:

  • "Resping asocierea poziției mele raționale cu pozițiile AUR pe aceeași temă.
  • Vă dau următorul element tehnic simplu: definiția conceptului de gen în legislația din România este legea 202/2004, modificata prin legea 229/2015, unde genul este definit astfel:
  • - “prin gen desemnăm ansamblul format din rolurile, comportamentele, trăsăturile și activitățile pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și, respectiv, pentru bărbați;”
  • - “prin sex desemnăm ansamblul trăsăturilor biologice și fiziologice prin care se definesc femeile și bărbații;”
  • Mai devreme sau mai tarziu va trebui să avem o discuție clarificatoare în PNL referitoare la doctrină. Frumusețea acestui partid este că avem cu toții loc și ne putem exprima liber, așa cum ne garantează Constituția."

Tot marți a reacționat pe Facebook, în aceeași notă, și partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR):

"Întrebări legitime cu privire la noile buletine:

- De ce nu apare tricolorul?

- De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?

- De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?

- Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?"

Sex sau Gen? Ce scrie în Regulamentul UE privind noua carte electronică de identitate

Regulamentul UE 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021, prevede că statele membre au de ales cu privire la menționarea sexului pe cartea electronică de identitate:

Astfel, la alineatul (24) din preambulul Regulamentului UE se precizează:

  • "Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv."

De menționat că în versiunea în limba engleză a Regulamentului UE apare un alt termen în loc de 'sex' și anume 'gender' (gen).

  • "Member States should be able to decide whether to include a person's gender on a document covered by this Regulation. Where a Member State includes a person's gender on such a document, the specifications of ICAO Document 9303 ‘F’, ‘M’ or ‘X’ or the corresponding single initial used in the language or languages of that Member State should be used, as appropriate."

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere de la MAI atât cu privire la motivele înlocuirii termenului 'Sex' cu cel de 'Gen' în noile cărți electronice de identitate, dar și cu privire la modul în care au transpus alte țări UE aceste schimbări menționate în Regulamentul UE. Vom reveni cu aceste precizări imediat ce le vom primi. Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că "statele membre nu au emis încă acte de identitate valabile care să respecte rigorile Regulamentului UE. MAI vrea să organizeze o conferință de presă pe acest subiect în cursul zilei de joi, 5 august."

Sex versus Gen: Care e diferența dintre cei doi termeni conform Organizației Mondiale a Sănătății

Termenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

"Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale. ", scrie site-ul de specialitate Romedic.ro.

Polemica "Sex" versus "Gen" în UE: De la țări care vor să fie 'gender free' la țări care refuză să introducă genul X pe noile cărți de identitate

Introducerea termenului de "Gen" în loc de "Sex" pe noile cărți electronice de identitate, conform Regulamentului UE 1157/2019 nu are consens în rândul țărilor UE.

Olanda, spre exemplu, vrea să elimine "genul" de pe cărțile de identitate în următorii 5 ani, potrivit unei scrisori adresată anul trecut Parlamentului de către ministrul educației, Ingrid van Engelshoven, citată de Forbes.

Oficialul olandez a precizat că această mișcare vizează eliminarea obstacolelor care împiedică persoanele transgender și intersexuale să „participe pe deplin la societate”.

Articolul Forbes menționa că pașapoartele olandeze vor continua să poarte genul titularului din cauza reglementărilor aeronautice globale, dar că Olanda este una dintre puținele țări care le permite oamenilor să aibă un „X” pe pașaport. „X” este o opțiune neutră de gen, în loc de „M” pentru bărbați sau „F” pentru femeie.

În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen, mai scria Forbes, iar datele oficiale ale Comisiei Europene confirmă acest aspect.

Pe de altă parte, sunt țări care se opun total. În Polonia, Guvernul a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen - separat de bărbați și femei - atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene.

„Există [doar] femei și bărbați în sistemul juridic polonez. Prin urmare, cărțile vor include aceste două sexe. UE nu ne poate ordona să introducem ceva care încalcă ordinea juridică poloneză. ”, a declarat vicepremierul Paweł Szefernaker, citat de de media locală.

Szefernaker susține că secțiunea referitoare la un al treilea gen este expunerea de motive a regulamentului, care este o parte „non-normativă” a acestuia și, prin urmare, nu ar fi obligatorie.

Guvernul conservator al Poloniei a condus în ultimii ani o campanie împotriva a ceea ce a numit „ideologie LGBT” sau „ideologie de gen”.

O altă țară care se opune este Ungaria, unde Guvernul condus de Viktor Orban a emis recent controversata lege care interzice promovarea ”propagandei LGBT” în rândul minorilor. Legea interzice discutarea în școli a subiectelor care țin de persoanele gay sau transgender, pe motiv că informarea elevilor cu privire la aceste subiecte ar fi echivalentă cu ”propaganda pro-LGBT”.

Legea a intrat în vigoare luna trecută, însă, în urma tensiunilor de la ultimul Consiliu European și a procedurii de infringement, premierul Viktor Orban a anunțat că dorește organizarea unui referendum care să valideze actul normativ.

Unele state UE au reacționat față de legea controversata, iar procedura de infringement ar putea afecta accesul Ungariei la fonduri europene.

Comisia Europeană a demarat procedura juridicăîmpotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori și împotriva Poloniei pentru instituirea așa ziselor ”zone libere de persoane aparținând minorităților sexuale”.