​"Gen" versus "Sex" pe cartea electronică de identitate: Deputați PNL și AUR critică măsura/ Ce spune Regulamentul UE

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 4 august 2021, 15:53 Economie | Telecom


Noua carte electronica de identitate
Foto: MAI
Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, până în 2 august 2031, înlocuiește termenul "sex" cu cel de "gen", o măsură considerată de unii deputați PNL și AUR drept "o gravă eroare" sau "încă un pas în reeducarea populației". Ministerul de Interne a transmis ca va aduce clarificări pe această temă joi, într-o conferință de presă. Noul buletin electronic, lansat în teste la Cluj-Napoca, transpune un Regulament UE, care vizează armonizarea cărților electronice de identitate în Uniunea Europeană. Vezi în articol ce spune Regulamentul UE pe acest subiect și polemica 'gen versus sex' pe noile cărți de identitate în alte țări UE.

Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, este în teste la Cluj-Napoca în următoarele șase luni, apoi, până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste carduri, conform autorităților. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Cum arată cartea electronică de identitate
Click pentru a deschide
Click pentru a deschide


Potrivit MAI, în ziua lansării proiectului pilot la Cluj-Napoca, în data de 2 august 2021, au fost epuizate toate programările pentru următoarele 30 de zile - aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii cărți electronice de identitate.

Primele critici: De ce pe buletin va apărea termenul "Gen", și nu "Sex"?


La scurt timp, au apărut însă și primele critici față de modelul/specimenul noii cărți electronice de identitate, prezentat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Postare Pavel Popescu
Foto: Hotnews
Deputatul PNL, Pavel Popescu, care face parte din echipa premierului Florin Cîțu, a catalogat măsura drept "o gravă eroare":

"Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o grava eroare din partea autoritatilor. Eroare pe care desigur, o vor repara.", a declarat marți deputatul PNL pe pagina sa de Facebook.

UPDATE (miercuri, 19:10) Contactat de HotNews.ro pentru a-și argumenta poziția, deputatul Pavel Popescu, a venit cu următoarele precizări:

 • "Resping asocierea poziției mele raționale cu pozițiile AUR pe aceeași temă.
 • Vă dau următorul element tehnic simplu: definiția conceptului de gen în legislația din România este legea 202/2004, modificata prin legea 229/2015, unde genul este definit astfel:
 • - “prin gen desemnăm ansamblul format din rolurile, comportamentele, trăsăturile și activitățile pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și, respectiv, pentru bărbați;”
 • - “prin sex desemnăm ansamblul trăsăturilor biologice și fiziologice prin care se definesc femeile și bărbații;”
 • Mai devreme sau mai tarziu va trebui să avem o discuție clarificatoare în PNL referitoare la doctrină. Frumusețea acestui partid este că avem cu toții loc și ne putem exprima liber, așa cum ne garantează Constituția."

Tot marți a reacționat pe Facebook, în aceeași notă, și partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR):

"Întrebări legitime cu privire la noile buletine:
- De ce nu apare tricolorul?
- De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?
- De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?
- Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?"

Sex sau Gen? Ce scrie în Regulamentul UE privind noua carte electronică de identitate


Regulamentul UE 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021, prevede că statele membre au de ales cu privire la menționarea sexului pe cartea electronică de identitate:

Astfel, la alineatul (24) din preambulul Regulamentului UE se precizează:

 • "Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv."

De menționat că în versiunea în limba engleză a Regulamentului UE apare un alt termen în loc de 'sex' și anume 'gender' (gen).

 • "Member States should be able to decide whether to include a person's gender on a document covered by this Regulation. Where a Member State includes a person's gender on such a document, the specifications of ICAO Document 9303 ‘F’, ‘M’ or ‘X’ or the corresponding single initial used in the language or languages of that Member State should be used, as appropriate."

 • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere de la MAI atât cu privire la motivele înlocuirii termenului 'Sex' cu cel de 'Gen' în noile cărți electronice de identitate, dar și cu privire la modul în care au transpus alte țări UE aceste schimbări menționate în Regulamentul UE. Vom reveni cu aceste precizări imediat ce le vom primi. Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că "statele membre nu au emis încă acte de identitate valabile care să respecte rigorile Regulamentului UE. MAI vrea să organizeze o conferință de presă pe acest subiect în cursul zilei de joi, 5 august."

Sex versus Gen: Care e diferența dintre cei doi termeni conform Organizației Mondiale a Sănătății


Termenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

"Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale. ", scrie site-ul de specialitate Romedic.ro.


Polemica "Sex" versus "Gen" în UE: De la țări care vor să fie 'gender free' la țări care refuză să introducă genul X pe noile cărți de identitate


Introducerea termenului de "Gen" în loc de "Sex" pe noile cărți electronice de identitate, conform Regulamentului UE 1157/2019 nu are consens în rândul țărilor UE.

Olanda, spre exemplu, vrea să elimine "genul" de pe cărțile de identitate în următorii 5 ani, potrivit unei scrisori adresată anul trecut Parlamentului de către ministrul educației, Ingrid van Engelshoven, citată de Forbes.

Oficialul olandez a precizat că această mișcare vizează eliminarea obstacolelor care împiedică persoanele transgender și intersexuale să „participe pe deplin la societate”.

Articolul Forbes menționa că pașapoartele olandeze vor continua să poarte genul titularului din cauza reglementărilor aeronautice globale, dar că Olanda este una dintre puținele țări care le permite oamenilor să aibă un „X” pe pașaport. „X” este o opțiune neutră de gen, în loc de „M” pentru bărbați sau „F” pentru femeie.

În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen, mai scria Forbes, iar datele oficiale ale Comisiei Europene confirmă acest aspect.

Pe de altă parte, sunt țări care se opun total. În Polonia, Guvernul a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen - separat de bărbați și femei - atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene.

„Există [doar] femei și bărbați în sistemul juridic polonez. Prin urmare, cărțile vor include aceste două sexe. UE nu ne poate ordona să introducem ceva care încalcă ordinea juridică poloneză. ”, a declarat vicepremierul Paweł Szefernaker, citat de de media locală.

Szefernaker susține că secțiunea referitoare la un al treilea gen este expunerea de motive a regulamentului, care este o parte „non-normativă” a acestuia și, prin urmare, nu ar fi obligatorie.

Guvernul conservator al Poloniei a condus în ultimii ani o campanie împotriva a ceea ce a numit „ideologie LGBT” sau „ideologie de gen”.

O altă țară care se opune este Ungaria, unde Guvernul condus de Viktor Orban a emis recent controversata lege care interzice promovarea ”propagandei LGBT” în rândul minorilor. Legea interzice discutarea în școli a subiectelor care țin de persoanele gay sau transgender, pe motiv că informarea elevilor cu privire la aceste subiecte ar fi echivalentă cu ”propaganda pro-LGBT”.

Legea a intrat în vigoare luna trecută, însă, în urma tensiunilor de la ultimul Consiliu European și a procedurii de infringement, premierul Viktor Orban a anunțat că dorește organizarea unui referendum care să valideze actul normativ.

Unele state UE au reacționat față de legea controversata, iar procedura de infringement ar putea afecta accesul Ungariei la fonduri europene.

Comisia Europeană a demarat procedura juridică
împotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori și împotriva Poloniei pentru instituirea așa ziselor ”zone libere de persoane aparținând minorităților sexuale”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17497 vizualizari

 • +7 (47 voturi)    
  sex (Miercuri, 4 august 2021, 16:06)

  Elshazzar [utilizator]

  gen nici ei nu stiu ce fac
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 august 2021, 17:14)

   [anonim] i-a raspuns lui Elshazzar

  • +2 (32 voturi)    
   Dacă vor sex, să-l facă, (Miercuri, 4 august 2021, 17:21)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   Dar nu cu cartea de identitate. Gen mi se pare corect gramatical. Eu, la școală am învățat că oamenii sunt de genul masculin și feminin, iar sexul masculin și feminin reprezintă altceva. Parlamentarii AUR sunt un fel de Gică contra. Întotdeauna vor altfel. Până se hotărăsc, poate reușim să-i scoatem din Parlament.
   • -4 (14 voturi)    
    ?! (Joi, 5 august 2021, 8:56)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    " Eu, la școală am învățat că oamenii sunt de genul masculin și feminin,..."
    Esti sigur c-ai fost la scoala? Caci acolo se invata- la gramatica lb. romane- ca SUBSTANTIVELE pot fi de 3 genuri: masculin, feminin sau neutru; iar despre sexul fiintelor se invata la stiintele naturii.
   • -4 (16 voturi)    
    Vai de scoala ta. Cu ce se ocupa gramatica? (Joi, 5 august 2021, 9:47)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Ai invatat la gramatica ce sunt oamenii? Ii conjugam , ii derivam, ii declinam, ii acordam in gen si numar unii cu altii?
  • -4 (22 voturi)    
   sex (Miercuri, 4 august 2021, 17:22)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   yes please
   btw am vazut niste desene animate unde abunda
   propaganda asta de gen care le baga copiilor fel de fel de genuri si idei ciudate in cap de mici.
   https://www.youtube.com/watch?v=oGkbAhStZDg&ab_channel=TheQuartering
   • -2 (2 voturi)    
    pai daca te uiti la canale rusesti... (Joi, 5 august 2021, 15:58)

    florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Point

    asta patesti...singura cale de a scapa de propaganda rusa ...e sa nu te mai uiti
  • +6 (20 voturi)    
   Nasol (Miercuri, 4 august 2021, 18:41)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   De ce vor sa schimbe sex cu gen daca asa a fost din totdeauna (sex)
   • +1 (9 voturi)    
    Sa puna si sex si gen. Sa stim nebunii (Joi, 5 august 2021, 10:04)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    Poate n-ar fi rau sa-i cunoastem pe cei cu gen X.
    Ar conta la angajare, de exemplu.
    • -2 (2 voturi)    
     stii tu ce e aia angajare :))) (Joi, 5 august 2021, 15:58)

     florin4u [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     si oare ce scrie pe cartea ta de munca...postac rusnac?
 • -3 (33 voturi)    
  pentru teoria genului (Miercuri, 4 august 2021, 16:07)

  LNS [utilizator]

  Cum bine scria Dani Rockhoff mai de mult un pic:

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-15454973-non-sex-sau-nonsens-unde-facem-cruce-acte-masculin-feminin-sau-neutru.htm
 • +8 (106 voturi)    
  Doamne feri (Miercuri, 4 august 2021, 16:07)

  Dogul [utilizator]

  Suntem vai de capul nostru, ne cad wc din fundul curții pe noi, corupții ne conving să ii votăm, suntem analfabeți de sus până jos… dar ne deranjează ca scrie gen, nu sex in noile buletine. Vom ajunge departe. Peste 300 de ani.
  • +26 (60 voturi)    
   . (Miercuri, 4 august 2021, 16:18)

   Toate nickname-urile erau luate [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Exact. Fix discuția despre sexul (genul :D) îngerilor. Noroc că se pune românul la punct cu diferențe din astea, să aibă copilul la ce se gândi când mai pică în fosă și înoată în toate cele.
  • +14 (28 voturi)    
   pai daca avem atatea probleme ( si e drept ca avem (Miercuri, 4 august 2021, 16:38)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   nu mai bine ocupam de ele si nu mai irosim timp si energie pe lucuri insignifiante ?
  • +6 (40 voturi)    
   logica frântă (Miercuri, 4 august 2021, 16:38)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Iar după logica dumitale, dacă scriem gen, sau dacă cel puțin nu ne deranjează, toate problemele enumerate se rezolvă sau cel puțin sunt pe cale să se rezolve luna viitoare.
  • +4 (12 voturi)    
   ca sa fim total corecti (Miercuri, 4 august 2021, 16:54)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Sa schimbe gen cu xex apoi sa puna optiuni M, F si H (de la hermafrodit).
   BTW, mai bine de 1 din 1000 de oameni se nasc cu alte combinatii de gene decat XX (femeie) sau XY (barbat). Mai bine de 1 din 1000 (deci milioane in lume) au XXY, sau XXXY, sau XYY sau chiar extra perechi. Pe astia ii asimilati la genurile clasice M si F, nu? Desi sunt CLAR altceva.
   • -2 (6 voturi)    
    cromo (Joi, 5 august 2021, 9:05)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    In general, cand iti faci buletinul (pe la 14 ani) nu te cauta nimeni de cromozomi, ci de altceva.
    • -2 (2 voturi)    
     hopa...si te-a cautat bine de tot.... (Joi, 5 august 2021, 16:00)

     florin4u [utilizator] i-a raspuns lui atc

     ti-a dat si bomboane....? :)))))
  • -4 (32 voturi)    
   De ce nu ar deranja? (Miercuri, 4 august 2021, 17:01)

   AdrianRO [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Genul este o constructie a societatii, un pilon al societatii (chiar daca societatea e inapoiata ca in Romania).
   Separarea genului de sex in societate va duce la multe situatii pe care nici SUA nu le-ar fi prevazut.

   Probleme gen:
   - femei trans vs femei biologice in concursuri sportive; este dovedit faptul ca femeile/fetele trans sunt superioare din punct de vedere biologic fata de femeile/fetele "native";
   - pacalirea "sexului opus"; ce faci cand te cuplezi (ca persoana heterosexuala) cu cineva care crezi ca este de sex opus dar afli ca este acelasi sex cu tine si este trans; Va fi o lege care sa pedepseasca astfel de fapte?
   - cum vor fi protejati copiii adoptati de familiile trans/gay care vor dori copiii sa devina alt gen decat cel identic cu sex-ul lui biologic?
   Intr-o reclama Pantene, un cuplu de lesbiene au adoptat un copil de sex masculin, l-au convins sa se faca trans fata si tot una dintre ele au spus ceva in genul ca dupa transformare a simtit ca copilul este al lor.
   Reclama https://www.youtube.com/watch?v=JFSVbBW5Cg4
   - perioada adolescentei este o perioada confuza pentru tineri; vor fi mult care se vor face "trans" ca sa fie in pas cu moda sau datorita mediului toxic in care traiesc; Cum vor fi protejati tinerii sa nu ia o decizie pe care o vor regreta mai tarziu? Stiti ca rata sinuciderii in randul transgenderilor este foarte mare?
   https://www.youtube.com/watch?v=O6pkBQaYDYQ
   • +1 (31 voturi)    
    Pai.. (Miercuri, 4 august 2021, 20:25)

    cicoare [utilizator] i-a raspuns lui AdrianRO

    AdrianRo, supozitiile tale sunt incorecte.

    Nu este dovedit ca sportivele trans sunt net suoperioare. Exact opusul e adevarat, de exemplu sportiva trans halterofila a ratat recent toate incercarile la Olimoiada, iar recordul ei este cu cateva zeci de kg sub recordul monduial detinut de o femeie cis.

    Situatia e comica dar lipsita de credibilitate. Nu au existat asemenea cazuri si este rodul unor frici nejustificate.

    Copiii nu au nevoie sa fie protejati pentru ca LGBT nu reprezinta un pericol Studiile arata ca copii crescuti de astfel de cupluri se dezvolta normal.

    Adolescentii nu se fac trans pentru ca sunt confuzi sau asa e moda, sunt impinsi de imperative biologice. Sunt ani de zile sub analiza psihologica inainte de schimbarea de sex.

    In plus asta contrazice ideea des mentionata de cei care se tem de LGBT, ca sunt doar 2 sexe de la natura. Daca-i asa atinci ar fi imposibil pentru ca cineva sa se transforme in altceva din cauza modei, nu-i asa?

    Rata sinuciderii e mare si in perioadele de criza economica, de ce te miri ca e mare in randul acestor persoane cand trebuie sa indure ura si discriminarea celor din jur?
    • -5 (13 voturi)    
     Lol (Miercuri, 4 august 2021, 23:39)

     Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

     La cate minciuni ai strans intr-un comment cred ca imperativa ta biologica este sa minti.

     Ca sa analizam numai partea cu halterofia, imagineaza-ti ca cineva iti spune " Nu este dovedit ca coreenii sunt mai scunzi decat olandezii, ba chiar invers. De exemplu am vazut eu un coreean de 2.2 m "
  • -2 (8 voturi)    
   Perfect de acord (Joi, 5 august 2021, 8:31)

   parola12 [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Daca chiar nu conteaza ce scrie acolo, si nu e o portita pentru indoctrinare pe sub mana facuta incet, atunci sa scrie acolo SEX si e ok. Nu ar trebui sa mai fie discutii. Cei care vor trecuta sintagma SEX vor fi multumiti , iar cei pentru care nu conteaza ar trebui sa le fie indiferent. Pe de alta parte, ipotetic vorbind, daca cineva incearca sa insele vigilenta publicului, minimalizand efectele pana la acceptarea tacita, atunci dap ....avem o problema.
 • +9 (43 voturi)    
  Fie de ce gen vrea, dar sa poata fi dovedit legal (Miercuri, 4 august 2021, 16:14)

  CezarN [utilizator]

  Cu sa dovedesti ca esti:

  Abimegender: a gender that is profound, deep, and infinite; meant to resemble when one mirror is reflecting into another mirror creating an infinite paradox
  Adamasgender: a gender which refuses to be categorized
  Aerogender: a gender that is influenced by your surroundings
  Aesthetigender: a gender that is derived from an aesthetic; also known as videgender
  Affectugender: a gender that is affected by mood swings
  Agender: the feeling of no gender/absence of gender or neutral gender
  Agenderflux: being mostly agender except having small shifts towards other genders making them demigenders (because of the constancy of being agender)
  Alexigender: a gender that is fluid between more than one gender but the individual cannot tell what those genders are
  Aliusgender: a gender which is removed from common gender descriptors and guidelines
  Amaregender: a gender that changes depending on who you’re in love with
  Ambigender: defined as having the feeling of two genders simultaneously without fluctuation; meant to reflect the concept of being ambidextrous, only with gender
  Ambonec: identifying as both man and woman, yet neither at the same time
  Amicagender: a gender that changes depending on which friend you’re with
  Androgyne: sometimes used in the case of “androgynous presentation”; describes the feeling of being a mix of both masculine and feminine (and sometimes neutral) gender qualities
  Anesigender: feeling like a certain gender yet being more comfortable identifying with another
  Angenital: a desire to be without primary sexual characteristics, without necessarily being genderless; one may be both angenital and identify as any other gender alongside
  Anogender: a gender that fades in and out but always comes back to the same feeling
  Anongender: a gender that is unknown to both yourself and others
  Antegender: a protean gender which has the potential to be anything, but is formless and motionless, and therefore, does not manifest as any particular gender
  • -2 (22 voturi)    
   Buna lista! Sanchigender nu exista? (Miercuri, 4 august 2021, 17:50)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Era o vorba despre gradina Domnului si proba olimpica de sarit gardul.

   Tocmai am descoperit un gen la care ar dori multi barbati sa adere:
   Asinogender: a gender named after the donkey, because of the abnormal size of the male genitals

   :)))
   • +3 (3 voturi)    
    Dacă ar fi opțiune (Joi, 5 august 2021, 11:01)

    Stefan01 [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Probabil că toți am vrea în CI acest gen, sincer eu mi-aș pune buletinu în piept și m-aș identifica cu acest gen peste tot!

    Glumesc dar e tare genul asta hahaha
 • +15 (37 voturi)    
  ce poate fi 'x' ? (Miercuri, 4 august 2021, 16:19)

  Mistrelutz [utilizator]

  exista femei,barbati,si...mai ce?
  daca schimbi sexul din barbat in femeie,devii femeie si invers..dar 'X'..?
  • +16 (22 voturi)    
   mixt (Miercuri, 4 august 2021, 16:41)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   operația nereușită, sau transformare în rate fără dobândă
  • +2 (14 voturi)    
   Persoane care (Miercuri, 4 august 2021, 19:20)

   andreia67 [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   nu se simt reprezentate nici de categoria M nici de categoria F sau în cazul asignării sexului la naștere prin examinare vizuală nu se încadrează în niciuna din cele 2 categorii.
 • +3 (35 voturi)    
  ...continued (Miercuri, 4 august 2021, 16:21)

  CezarN [utilizator]

  Astralgender: a gender that feels connected to space
  Autigender: a gender that can only be understood in the context of being autistic (POSSIBLE TRIGGER WARNING)
  Autogender: a gender experience that is deeply personal to oneself
  Axigender: when a person experiences two genders that sit on opposite ends of an axis; one being agender and the other being any other gender; these genders are experienced one at a time with no overlapping and with very short transition time.
  Bigender: the feeling of having two genders either at the same time or separately; usually used to describe feeling “traditionally male” and “traditionally female”, but does not have to
  Biogender: a gender that feels connected to nature in some way.
  Blurgender: the feeling of having more than one gender that are somehow blurred together to the point of not being able to distinguish or identify individual genders; synonymous with genderfuzz
  Boyflux: when one feels mostly or all male most of the time but experience fluctuating intensity of male identity
  Burstgender: and gender that comes in intense bursts of feeling and quickly fades back to the original state
  Caelgender: a gender which shares qualities with outer space or has the aesthetic of space, stars, nebulas, etc.
  ------
  Cum poti dovedi legal ca esti unul dintre aceste "genuri"? Cum poate fi verificat in aeroport? :))
  Sunt mai multe nebunii din astea, and still counting. Ele apar pe masura ce unii delireaza si nu-si iau tratamentul poate si din cauza ca statul(vezi Noua Zeelanda) ii pedepseste pe cei care vor sa li-l dea. :)) Nici Radio Erevan nu putea elabora mai bine pe tema asta. :))
  • 0 (6 voturi)    
   optiune (Joi, 5 august 2021, 9:16)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Evident ca problema se poate extinde. Daca, de ex., un cetatean din Bucurestii de Deal vrea sa fie trecut la "dulapgender", o poate face?
 • +26 (50 voturi)    
  :) (Miercuri, 4 august 2021, 16:22)

  Soljenitin [utilizator]

  Sa scrie si sexul si genul. Astfel se vede si ce este persoana aia in realitate si ce crede ca este.
  Daca cele doua nu coincid, atunci buletinul se face pe Balaceanca. Sau Socola.
  • +8 (14 voturi)    
   dar ce te faci (Miercuri, 4 august 2021, 18:15)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   cand esti fluid?! Nici buletinul nu poate tine pasul
   • +2 (2 voturi)    
    Il trece cu carioca, il sterge si repeta (Joi, 5 august 2021, 0:52)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Sa mai faca economie la plastic.
   • 0 (6 voturi)    
    hehe (Joi, 5 august 2021, 9:13)

    Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Care-i ala fluid?
    Biologic vorbind, ai cromozomi XX sau XY si esti femeie, respectiv barbat.
    Ca este cineva care la ora de bio' era la carciuma din coltul strazii si acum crede ca are cromozomi QW, este alta discutie. Numai ca, ce sa vezi, natura nu tine cont de gargaunii din capul unuia sau altuia. Tot XX sau XY iti da.
 • +19 (33 voturi)    
  Simplu (Miercuri, 4 august 2021, 16:23)

  CptPopa [utilizator]

  Depinde ce vrei sa afli despre persoana respectiva.

  Daca are cuc sau pasarica pui sex, daca e barbat sau femeie pui gen.

  Eu zic ca-i avantajeaza pe multi dintre parlamentarii nostri categoria cu gen, multi sunt trecuti cu sex masculin dar sunt niste p...
 • -13 (39 voturi)    
  Gen (Miercuri, 4 august 2021, 16:25)

  Casargoz [utilizator]

  O măsura binevenita.
  Ar trebui ca legenda recunoască un gen aparte. Adică
  M, F și regresiști.
  Ar arată frumos un buletin pe care sa scrie așa:
  Gen: AUR
 • +12 (40 voturi)    
  mda, alta problema falsa. (Miercuri, 4 august 2021, 16:26)

  Adr1@n [utilizator]

  parerea mea este ca informatia n-ar trebui sa apara deloc, ce trebuie stiut de autoritati se intelege din CNP.

  nici partea cu cu steagul n-are sens cata vreme este stema tarii bine vizibila acolo. dar ca elemente stilistice, puteau trage o linie ingrosata tricolora sub informatiile de pe fata si ar fi aratat chiar bine.

  mai important mi se pare sa intre in vigoare mai repede, este o schimbare super utila din multe puncte de vedere.
  • +4 (6 voturi)    
   Ai perfecta dreptate. (Miercuri, 4 august 2021, 17:01)

   Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   Sunt acolo nume, prenume, poza, data nasterii, adresa de domiciliu, CNP (cu tot cu prima cifra!!! 1 sau 2, 5 sau 6). Ce sens mai are indicativul de gen/sex? E doar o chestie negandita pana la capat. Tipic pentru cei care trebuie sa ia astfel de decizii.
  • -2 (4 voturi)    
   apropo de (Joi, 5 august 2021, 10:32)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   CNP, nr. respectiv este alocat automat la naștere și este fie un cifră fără soț pentru cei cu ”prelungitor” fie una cu soț pentru cei fără ”prelungitor”.
   Conform amețiților de la conducerea UE, se dă dreptul celor după 16 ani (vârstă la care oricum C.I. este emisă) să opteze după cum au visat noaptea (de parcă la vârsta aia un adolescent are suficientă putere de discernere) în ce fel sunt. Păi înseamnă că există și necesitatea schimbării CNP. Dar dacă pe la 25 ani vrea alt gen (în afara celor 3 cunoscute din limba literară română) sau să revină la orientarea sexuală dată de creație/evoluție?
   Am impresia că unii se scarpină în gaura fundului de pomană, crezând că astea sunt singurele probleme de rezolvat, restul fiind terminate.
 • -8 (60 voturi)    
  Uite cum va pacalesc PNL si AUR, (Miercuri, 4 august 2021, 16:26)

  emil bobu [utilizator]

  va distrag atentia cu asemenea aiureli, in timp ce va storc de toti banii, iar voi ii veti vota din nou, va plac PSD, PNL, AUR, va place sa va distrugeti tara si viitorul.
  • -2 (24 voturi)    
   "aiureli", lucruri fara importanta (Miercuri, 4 august 2021, 17:05)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Spun cei care au interesul ca mizeriile lor sa treaca neobservate,,,
  • -3 (39 voturi)    
   asa zic si ceilalti.. (Miercuri, 4 august 2021, 17:06)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   .. "uite cum va pacalesc USERISTII", incet-incet va baga soparle lgbtquiste. azi e gen in loc de sex, maine e tractor in loc de masculin sau feminin. :))
  • -1 (7 voturi)    
   Ei, nu! (Joi, 5 august 2021, 9:27)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   "Uite cum va pacalesc PNL si AUR,... in timp ce va storc de toti banii..."
   Esti sigur de chestie? Zic unii ca - de f'o 2 ( doi) ani - ne storc USRcruce + PNL! Si o fac cu multa seriozitate!
 • +6 (32 voturi)    
  O sa devenim substantive (Miercuri, 4 august 2021, 16:40)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  cu cartea gramaticala de identitate.

  O sa fie amuzant cand lumea va trece gen: rock sau gen: BMW :)
  • +3 (9 voturi)    
   Exact ! (Miercuri, 4 august 2021, 17:24)

   Emma12 [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

   Eu cred ca unii romani, din pudoare, au fobia sa foloseasca cuvantul "sex" pentru a identifica o persoana, preferand cuvantul "gen". Probabil pentru ca face trimitere la expresia "a face sex".
 • +14 (34 voturi)    
  Tricolorul (Miercuri, 4 august 2021, 16:54)

  middle_brick [utilizator]

  Dar pe pașaport de ce nu ai tricolorul, acolo nu va deranjează!? își pierde romanul neaos identitatea.
  • +5 (7 voturi)    
   Pierdut buletin (Miercuri, 4 august 2021, 19:24)

   andreia67 [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Nu mai știu de unde vin
   Nu mai știu cine sunt
   Și de când sunt pe pământ.
   • 0 (8 voturi)    
    extra (Joi, 5 august 2021, 9:32)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui andreia67

    Stai linistit! daca scoate Barna si adresa, e loc si pentru extraterestrii!
  • -6 (14 voturi)    
   De ce (Miercuri, 4 august 2021, 21:59)

   wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Toate tarile au culorile steagului pe documentul de identitate si ne-am gasit noi primii sa le eliminam?
   • +2 (8 voturi)    
    fals (Miercuri, 4 august 2021, 23:30)

    eyesopen [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

    majoritatea tarilor europene n-au culorile drapelului pe cardul de identitate, suntem departe de a fi primii [si in domeniul asta].

    au: italia, franta, bulgaria, estonia, spania
    n-au: germania, olanda, slovenia, belgia, croatia, cipru, cehia, danemarca, finlanda, ungaria, irlanda, letonia, lituania, luxemburg, portugalia, suedia.

    cele mai multe au stema tarii (la fel ca si ro). de altfel, austria, malta, slovacia si polonia au culorile doar pentru ca apar pe scutul stemei.

    deci mai usor cu dezinformarile hauriste, ca nu tin.
  • +2 (4 voturi)    
   LOL (Miercuri, 4 august 2021, 23:40)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Stai liniștit că nu-și uită niciodată românul identitatea: manele, grătare și semințe. Astea nu i le scoți din cap nici după zece secole.
  • -1 (5 voturi)    
   Ce tricolor!? (Joi, 5 august 2021, 9:50)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   "Dar pe pașaport de ce nu ai tricolorul?"
   Pentru ca, in scurt timp, vom fi "decat(?!)"un land din UE sub un unic drapel si ne va diferentia "decat(?!)" stema. Si, de ce sa mai cheltuim alti bani: acum, cu culorile si atunci cu preschimbatu'? Pe bune; asta inseamna sa fii preee- (a)vaaaa-zaaaa-toooor!
 • +5 (21 voturi)    
  Hai Bode (Miercuri, 4 august 2021, 17:01)

  t4v1 [utilizator]

  Iesi si-explica partidului si tarii care-i faza cu gen si sex!

  Te cam depaseste adormică :)
 • +2 (20 voturi)    
  Tom Jones (Miercuri, 4 august 2021, 17:04)

  Gigi Kent [utilizator]

  Tom Jones a sintetizat perfect situatia actuala in cantecul sau: "Why, why, why, Delilah ..."
 • +8 (24 voturi)    
  Act de identitate (Miercuri, 4 august 2021, 17:12)

  palatin [utilizator]

  Actul de identitate serveste la identificarea persoanei. In consecinta, nu intereseaza pe nimeni GENUL (care este o caracteristica psihologica temporara ce se poate schimba in orice moment) ci SEXUL (care este mult mai greu de schimbat). Caracteristica SEX indeplineste toate conditiile necesare pentru a fi inclusa in procedura de identificare. Genul - nu.
 • +4 (22 voturi)    
  CNP (Miercuri, 4 august 2021, 17:32)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Vor aparea numere suplimentare si in CNP? Ca 1 era pentru barbati si 2 pentru femei. Ce ne facem cu noile variante de persoane?
  • +1 (19 voturi)    
   Eu ma intreb (Miercuri, 4 august 2021, 19:07)

   Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Ce vor trece in cazul persoanelor non-binare. Cipul va trebui sa fie cuantic, ca sa permita comunicarea starii de nedeterminare. Vor trebui sa se inventeze si un font cuantic.

   Grea treaba!
  • 0 (4 voturi)    
   numere suplim. (Joi, 5 august 2021, 9:53)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Stai linistit! In cazul in care "genurile" nu vor depasi infinitul, avem numere pentru fiecare ...
 • +2 (12 voturi)    
  sex stiu sa fac gen nu (Miercuri, 4 august 2021, 18:11)

  Francisc 1 [utilizator]

  .
  • 0 (4 voturi)    
   Nu stii? (Joi, 5 august 2021, 9:55)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Mai du-te pe la scoala de "progresism". Sigur te vor invata!
 • +2 (8 voturi)    
  ... (Miercuri, 4 august 2021, 18:25)

  buteflix [utilizator]

  bine, hai, fie, sa scrie Sex, si sa putem bifa X sau XX sau XXX.
 • -2 (24 voturi)    
  Grotescul curcubeului devine axioma ? (Miercuri, 4 august 2021, 19:07)

  Dartanian [utilizator]

  Asa-i mioriticu' , corect politic ... Cum trage Bruselu, un partz , Ionica-l trage cu nesat in piept ... Cum dumnezeu reusesc elgibitiii , minoritate fiind , sa impuna agenda lor sulfuroasa unui sfert de Planeta , nu inteleg si pace ! Alte asemenea bazaconii , la Brusel si prin periferii si peste Ocean , cu toptanul - asomarea porcilor , schimbarea ca pe chiloti a sexului , calibrul perelor si alte mii de asemenea cacaturi... In timpul asta , Rusia si marionetele sale devin din ce in ce mai agresive , China devine Batausul Cartierului , Erdoganii de pretutindeni isi incordeaza parul de pe piept , Orientul isi trimite hoardele in Lumea Civilizata, samd . Burghezul din UE , isi masoara circumferinta burtii , isi numara paralele si isi ascunde capu-npamant : ,, sper ca NU in timpul vietii mele sa se darame sandramaua ,, ! Cinste si respect Budapestei , Varsoviei ! Calc in picioare carpa curcubee ! Oameni buni , ne-am sonat cu totii ? Normalitatea este bunul simt al Naturii ! Sa nu lasam anormalul si grotescul sa-si impuna vrerea scabroasa si contrara insasi biologiei umane !
  • +5 (21 voturi)    
   Pai.. (Miercuri, 4 august 2021, 20:12)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui Dartanian

   trecand peste fobia evidenta fata de LGBT manifestata in comentariul tau o sa incerc sa-ti explic dilema

   "sa impuna agenda lor sulfuroasa unui sfert de Planeta , nu inteleg si pace !"

   Prin natura ei o minoritate nu poate impune nimic pentru ca-i lipseste atributele puterii si coercitiei care sunt in mana majoritatii (puterea politica, politia, justitia). Asa ca singura explicatie logica este ca majoritatea adera de buna voie la solicitarile acestei minoritati.

   De ce? Pentru ca sunt justificate si legitime. Sunt oameni normali care cer drepturi si eliminarea oricaror discriminari. Dar e destul de dificil atunci cand exista indivizi galagiosi si plini de ura care urmaresc demonizarea acestei comunitati.

   Insa vestea buna e ca societatea avanseaza si lucrurile se vor aseza si la noi in matca fireasca. Vor fi legalizate casatoriile, adoptiile, la fel cum se intampla si in Occident.

   Esecul modificarii Constitutiei si adoptarea raprtului Matic sunt semnele acestor schimbari ireversibile.
   • -1 (5 voturi)    
    drepturi (Joi, 5 august 2021, 10:32)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    " Sunt oameni normali care cer drepturi si eliminarea oricaror discriminari." Stai sa vezi cand isi vor impune si musulmanii drepturile lor in ieuropa ( ca doar sunt si ei oameni normali,ce draq.!) Ce veti mai sta in genunchi, dar nu din placera voastra, ci a lor, cu cutitul la gat, mai "progresistilor". Ca ati aflat voi "ca majoritatea adera de buna voie la solicitarile acestei minoritati." Cum ati facut de-ati aflat? Ati stat voi de vorba cu "majoritatea"? Si, aveti grija sa nu uitati, cumva, si drepturile unei minoritati nu tocmai neinsemnate: a pedofililor. Ca doar si ei au "grija" de copii.
 • +2 (30 voturi)    
  pnl s-a dat cu PSD formand USL (Miercuri, 4 august 2021, 19:33)

  4real [utilizator]

  acum are din ce in ce mai multe pozitii comune cu AUR, referitor la educatia sexuala, LGBT etc. La referendumul CpF s-a aliat cu habotnicii...

  Acest partid avea sansa unei forte progresiste in Romania inca medievala, dar se pare ca a decis calea semanatorismului regresist.
  • -2 (22 voturi)    
   progresiste? (Miercuri, 4 august 2021, 19:55)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui 4real

   fereasca-ne Domnul de "progresism", care e pe cale sa distruga civilizatia
  • -2 (14 voturi)    
   amice (Miercuri, 4 august 2021, 23:32)

   eyesopen [utilizator] i-a raspuns lui 4real

   de mai mult de 100 de ani incoace, "progresist" inseamna un singur lucru: "comunist". sau "marxist", daca preferi.
   • -2 (4 voturi)    
    de aproape 100 ani... (Joi, 5 august 2021, 10:06)

    mpocol [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

    ...asta nu poate fi decat Iliescu!
   • 0 (6 voturi)    
    "progresisti" (Joi, 5 august 2021, 10:40)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

    Si ce, ti se pare ca le e cumva rusine cu asta? Sunt chiar mandri de ce distructivi pot fi! Sa privim in jurul nostru proxim si sa constatam cu ochii nostri raportul distrugere /constructie ( daca o exista asa ceva)! Dupa "revolutia" bolsevica, un om cult precum Maiakovski, sustinea distrugerea TUTUROR cladirilor de dinaintea lor, pentru a se sterge amintirea tzarismului.
 • -1 (3 voturi)    
  :) (Miercuri, 4 august 2021, 19:41)

  rei [utilizator]

  mi se pare corect......sa nu existe discriminari

  mai bine faci o majoritate obiect de gen vs. sa-i definesti unei minoritati sexul

  propun sa fie disponibile toate literele alfabetului....ca eu vreau Z
  • -2 (6 voturi)    
   litere (Joi, 5 august 2021, 10:42)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui rei

   N-ajung la ce solicitare e! Poate doar introduse si cel grec vechi, arab, armean, hindus si, "pour la bonne bouche", cel chinez!
 • -2 (12 voturi)    
  Sex ul trebui mentinut (Miercuri, 4 august 2021, 20:01)

  TrickyWicky [utilizator]

  SI Romania sa para in steagul Romaniei.. altfel se duce de rapa UE
 • +4 (14 voturi)    
  daca genul poate fi ce-ti trece tie prin cap... (Miercuri, 4 august 2021, 20:23)

  unualibro [utilizator]

  si nu ce ai in pantaloni, nu inteleg ce relevanta mai are sa-l pui in buletin. ala e facut sa te identifice fizic nu sa faca politia puzzle.
 • -4 (20 voturi)    
  gen (Miercuri, 4 august 2021, 21:53)

  Agapis [utilizator]

  Toate tarile SERIOASE au pus SEX in loc de GEN.Cum se poate ca noi sa optam pentru cea mai PERVERSA optiune?Mi-e pur si simplu SILA de asemenea conducatori de tara.”Cati bani au luat ca sa promoveze agende sataniste?!Sau ce au astia in nadragi SEX sau GEN?
 • -4 (18 voturi)    
  Francezii si-au schimbat si ei (Miercuri, 4 august 2021, 22:11)

  Harald2 [utilizator]

  cartea de identitate.

  Si si-au pastrat tricolorul si "sexul"
  https://actu.fr/societe/nouvelle-carte-d-identite-elle-entre-en-vigueur-partout-en-france-des-ce-lundi-2-aout_43860572.html

  Care o fi fost "istetul" de la noi care a propus "gen" in loc de "sex"? Exista optiunea sa fie un "profesionist" care nu intelege diferenta dintre gen si sex.
 • -4 (18 voturi)    
  Vizitati un sanatoriu de boli nervoase (Miercuri, 4 august 2021, 23:14)

  Taras_Bulba [utilizator]

  Si veti gasi acolo multi pacienti care SE CRED Napoleon. Inseamna ca si sunt? Identitatea lor este clar definita inca de la internare si nu poate fi modificata de ceea ce cred ei insisi despre ei.

  Asa e si cu genul. Genul nu este un element de identificare ci reprezinta o ASPIRATIE umana. Mai stranie sau mai putin stranie , dar tot o aspiratie ramine.

  Sexul este un element de identificare stiintific, biologic , obiectiv si este ireversibil.
  Nu vorbim aici despre cartea de identitate? Nu e misiunea ei sa identifice fara echivoc un individ indiferent de ce varza e in capul lui?

  Pai daca e carte de identitate atunci sa identifice STIINTIFIC persoana, cu toate elementele ei specifice si inconfundabile.
 • +1 (11 voturi)    
  toate au un final si un pret- (Miercuri, 4 august 2021, 23:55)

  richter [utilizator]

  e doar o chestiune de timp; istoria este plina de exemple
 • -5 (13 voturi)    
  Iata o departajare si mai clara (Joi, 5 august 2021, 6:29)

  Taras_Bulba [utilizator]

  Sexul inseamna STIINTA.

  Genul inseamna IDEOLOGIE.
  • +4 (10 voturi)    
   LOL! (Joi, 5 august 2021, 11:18)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Taras_Bulba

   Păi dacă sexul este ”ȘTIINȚĂ”, nu-i așa că ar trebui să se predea în școală?

   Șah-mat, moaștelor!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu la scoala . La facultate (Joi, 5 august 2021, 23:30)

    Taras_Bulba [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Ce , teoria relativitatii se preda la scoala? Ecuatiile lui Maxwell se predau la scoala?

    Dar daca tot adusesi vorba de moaste, esti sigur că bunică-ta nu le pupă?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by