​VIDEO Controversa Gen versus Sex în cartea electronică de identitate: MAI dă înapoi și spune că s-ar putea reveni la termenul Sex / Cum arată aceste documente în singurele două țări UE care au implementat cerințele europene

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 4 august 2021, 23:31 Economie | Telecom


Noua carte electronica de identitate
Foto: MAI
​România ar putea reveni la termenul SEX în locul celui de GEN inscripționat acum pe noile cărți electronice de identitate, la finalul celor 6 luni de teste începute la Cluj-Napoca, a precizat miercuri seara Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI. Mai mult, acesta a spus că actul care reglementează forma și conținutul cărții electronice de identitate conține doar două forme pentru Gen: F pentru feminin sau M pentru masculin. Acest lucru este însă contrar Regulamentului UE care spune că ar trebui să fie utilizat și termenul X, o opțiune neutră de gen.

Șeful Direcției pentru Evidența Populației din Ministerul de Interne (MAI), Cătălin Giulescu, a susținut miercuri seara o conferință de presă pe tema noii cărți electronice de identitate și a controverselor legate de absența steagului României și a înlocuirii termenului de Sex cu cel de Gen, aspecte criticate de unii deputați PNL și AUR.

Acesta a precizat că implementarea cărții electronice de identitate, care acum este în stadiul de proiect pilot la Cluj-Napoca, a urmărit dispozițiile Hotărârii Guvernului 295/2021 care a avut și Anexe în care a fost stabilită forma și conținutul atât pentru cartea electronică de identitate (CEI), cât și pentru cartea simplă de identitate. • "Această Hotărâre de Guvern a fost supusă în transparenta decizională în 17 noiembrie pe site-ul MAI. Cu acea ocazie au fost publicate și 2 anexe, una cu forma și conținutul CEI si o anexa cu forma și conținutul cărții de identitate simple (fără suport electronic).
 • În ceea ce privește CEI, de la momentul respectiv în transparență decizională s-a precizat în Anexă că acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea Gen, dar Hotărârea de Guvern precizeaza că sunt doar 2 opțiuni - feminin și masculin. Nu exista niciun fel de alta intervenție.
 • Pentru că CEI este și document de călătorie, suntem obligați să respectăm Regulamentul UE. Acest Regulament stabilește niște conditii esențiale. În primul rând niște elemente de identificare vizuală, respectiv steagul UE pentru acest document prin care cetățenii își pot exercita dreptul la libera circulație.
 • Acest Regulament stabilește că suntem obligați să respectăm un standard ICAO, care ne obligă să structurăm formatul documentului având în vedere niște zone obligatorii, tocmai pentru ca acest document să poata fi citit electronic și să poată fi vizual ușor de identificat anumite câmpuri.
 • Întrucât prin Regulament suntem obligați să introducem steagul UE, pentru identificarea națională am păstrat stema națională. Pe cartea simplă de identitate observați steagul României și stema națională.
 • În ceea ce privește cartea electronică de identitate, tehnic este aproape imposibil să introducem steagul României cu actualele tehnologii. Putem lua în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esența proiectului pilot.
 • Unele state au optat pentru a păstra steagul național (spre exemplu Franța), dar nu există stema, tocmai pentru că este spațiu limitat.
 • Din informațiile existente până acum, doar 2 state membre - Franta și Cipru - au notificat noul document de identitate care corespunde Regulamentului UE. Celelalte state membre probabil vor notifica in perioada urmatoare, așa cum și Romania o va face.", a declarat miercuri Cătălin Giulescu, directorul general al DEPABD din MAI.

Într-adevăr, Anexa la HG-ul care a reglementat forma și conținutul cărții electronice de identitate din România, act publicat în Monitorul Oficial în data de 14 mai 2020, prevede că pe fața documentului vor fi prezentate, alături de alte date personale, și "Genul titularului (F pentru feminin și M pentru masculin)".

Acest aspect este contrar însă celor menționate în Regulamentul UE 1157/2019 care vizează armonizarea cărților electronice de identitate în Uniunea Europeană, care la alineatul (24) din preambulul prevede că:

 • "Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul (n.a în versiunea în limba engleză este folosit termenul gender-gen în locul celui de 'sex') unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv."

Există posibilitatea să se revină la termenul Sex în loc de Gen? Orice opțiune este posibilă, spune oficialul MAI


Întrebat de jurnaliști dacă s-ar putea reveni la termenul Sex în loc de Gen pe cărțile electronice de identitate, Cătălin Giulescu, șeful DEPABD, a răspuns că este posibil.

 • "Orice opțiune este posibilă. Vom analiza cu foarte mare atenție și în urma unei analize atente este foarte posibil ca mențiunea respectivă să fie Sex.
 • Pe de altă parte trebuie precizat că Regulamentul UE precizează în preambul la punctul 24 de Sex și la punctul 27 de Gen. Totodată, în partea dispozitivă, în art. 3 alineatul 2 în paragraful 2 veți vedea că utilizează 'expressis verbis' expresia Gen, adică avem o dispoziție expresă. (..)
 • După cele 5-6 luni de teste de utilizare vor fi 3-4 luni de forță în care vom încerca să ajungem la capacitatea necesară pentru a nu avea programări mai mari de 5-10 zile, dupa care vom începe extinderea la nivel național și cu siguranță la momentul respectiv vom vorbi de o noua versiune de carte.
 • Până atunci orice propunere este binevenita și va fi luată în considerare.", a mai declarat miercuri directorul general al Direcției de Evidența Populației din MAI.

Cum arată acum cărțile electronice de identitate în Franța și Cipru, singurele două țări UE care au implementat cerințele europene


Cum arată cărțile electronice de identitate din Franța și Cipru, singurele state membre care potrivit oficialului MAI au implementat noul document de identitate conform Regulamentului UE 1157/2019?

 • Detalii privind forma și conținutul actualelor cărți de identitate din toate țările UE pot fi găsite pe site-ul Consiliului UE.

La Franța, cel mai recent specimen de carte de identitate afișat apare ca fiind emis în data de 15 martie 2021 și are termen de expirare 11 februarie 2030.


Click pentru a deschide


La Cipru, cel mai recent specimen de carte de identitate afișat apare ca fiind emis în data de 12 august 2020 și are termen de expirare 15 iunie 2030.


Click pentru a deschide


În ambele cazuri este folosit în prezent termenul de Sex în loc de Gen.
Nu este clar însă dacă lucrurile se vor schimba în aceste două țări până în data de 2 august 2031, când toate țările UE ar trebui să folosească exclusiv noua carte electronică de identitate sau pașapoarte electronice pentru călătoriile în spațiul UE.

Sex versus Gen: Care e diferența dintre cei doi termeni conform Organizației Mondiale a Sănătății


Termenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

"Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale. ", scrie site-ul de specialitate Romedic.ro.


Polemica "Sex" versus "Gen" în UE: De la țări care vor să fie 'gender free' la țări care refuză să introducă genul X pe noile cărți de identitate


Introducerea termenului de "Gen" în loc de "Sex" pe noile cărți electronice de identitate, conform Regulamentului UE 1157/2019 nu are consens în rândul țărilor UE.

Olanda, spre exemplu, vrea să elimine "genul" de pe cărțile de identitate în următorii 5 ani, potrivit unei scrisori adresată anul trecut Parlamentului de către ministrul educației, Ingrid van Engelshoven, citată de Forbes.

Oficialul olandez a precizat că această mișcare vizează eliminarea obstacolelor care împiedică persoanele transgender și intersexuale să „participe pe deplin la societate”.

Articolul Forbes menționa că pașapoartele olandeze vor continua să poarte genul titularului din cauza reglementărilor aeronautice globale, dar că Olanda este una dintre puținele țări care le permite oamenilor să aibă un „X” pe pașaport. „X” este o opțiune neutră de gen, în loc de „M” pentru bărbați sau „F” pentru femeie.

În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen, mai scria Forbes, iar datele oficiale ale Comisiei Europene confirmă acest aspect.

Pe de altă parte, sunt țări care se opun total. În Polonia, Guvernul a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen - separat de bărbați și femei - atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene.

„Există [doar] femei și bărbați în sistemul juridic polonez. Prin urmare, cărțile vor include aceste două sexe. UE nu ne poate ordona să introducem ceva care încalcă ordinea juridică poloneză. ”, a declarat vicepremierul Paweł Szefernaker, citat de de media locală.

Szefernaker susține că secțiunea referitoare la un al treilea gen este expunerea de motive a regulamentului, care este o parte „non-normativă” a acestuia și, prin urmare, nu ar fi obligatorie.

Guvernul conservator al Poloniei a condus în ultimii ani o campanie împotriva a ceea ce a numit „ideologie LGBT” sau „ideologie de gen”.

O altă țară care se opune este Ungaria, unde Guvernul condus de Viktor Orban a emis recent controversata lege care interzice promovarea ”propagandei LGBT” în rândul minorilor. Legea interzice discutarea în școli a subiectelor care țin de persoanele gay sau transgender, pe motiv că informarea elevilor cu privire la aceste subiecte ar fi echivalentă cu ”propaganda pro-LGBT”.

Legea a intrat în vigoare luna trecută, însă, în urma tensiunilor de la ultimul Consiliu European și a procedurii de infringement, premierul Viktor Orban a anunțat că dorește organizarea unui referendum care să valideze actul normativ.

Unele state UE au reacționat față de legea controversata, iar procedura de infringement ar putea afecta accesul Ungariei la fonduri europene.

Comisia Europeană a demarat procedura juridică
împotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori și împotriva Poloniei pentru instituirea așa ziselor ”zone libere de persoane aparținând minorităților sexuale”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14614 vizualizari

 • +3 (85 voturi)    
  Popor nebun (Miercuri, 4 august 2021, 23:49)

  Dogul [utilizator]

  Pe de o parte, habotnicii ne zic că nu vor ore sexuale în școli, se oripilează doar când aud cuvântul “sex”. Pe de altă parte, nu îi deranjează să apară “sex” în buletin, deși e un termen cu mai multe înțelesuri, față de “gen”, care-i mult mai si plu și de înțeles. Vai de capul nostru de nație de ciobani. Avem mii de școli cu wc în curte, dar ne temem că termenul “gen” ne face să ne pierdem identitatea… Păi, care identitate? Aia de care ne mândrim că încă avem buda-n ogradă?
  • +17 (65 voturi)    
   Nu exista " gen" in bilogie (Joi, 5 august 2021, 0:54)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Genul este o filozofie sau o fantezie, nu realitate. Ce-ar fi ca un cetatean de 50 de ani sa sustina ca el se simte de 30 de ani si vrea cs acest lucru sa se reflecte in buletin. Stangistii sunt mult mai habotnici decat crestinii, iti pot arata 10 000 de proteste violente de stanga in ultimii zeci de ani, iar de crestini spargand vitirine mai putin. Toata cenzura din media si internet nu a dictato habotnicii crestini, ci noii marxisti.
   • -7 (47 voturi)    
    Ce treaba are biologia (Joi, 5 august 2021, 2:02)

    noxx [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    Nu are legatura biologia. E un act de identitate, nu e o fisa medicala.

    Ce treaba are biologia, serios.. nu vrei sa scrie si dimensiunea de la pantofi si problemele la prostata?
    • +8 (18 voturi)    
     in cazul acesta, ce rost mai are poza? (Joi, 5 august 2021, 9:28)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui noxx

     Niste cercei, tatuaje, eventual un pumn in ochi, si devine irelevanta.
    • +6 (16 voturi)    
     Exact asta e motivul! (Joi, 5 august 2021, 9:29)

     CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui noxx

     Nu poti identifica rapid o persoana dupa "gen". Folosind drept criteriu "sexul" deja ai eliminat 50% din grupul unde o cauti

     In plus indiferent de ce "gen" se doreste o persoana atunci cind face un test ADN se pot obtine doua raspunsuri XX sau XY, Femeie sau Barbat.
     Exista si accidente genetice in care cromozomii sexuali pot avea forma XXXX, XXXY, XXXXXY, cu modificari somatice si de comportament induse de aceasta - sindrom Klinefelter (pe vremea cind asta era o deficienta genetica si nu o "optiune").
     De altfel majoritatea persoanelor ce simt nevoia de "gen" sufera fara sa stie de acest sindrom iar presiunea politica si de moda/moft pun pe ele o presiune suplimentara de care nu au nevoie - ar trebui sa fie ajutate sa inteleaga si sa aiba un confort de viata mai bun.
     Inca odata niste oportunisti se folosesc de necazul unora pt a iesi in fata si a se erija drept luptatori pt drepturi - pun pariu ca la o analiza ADN ei nu ar prezenta disfunctia si totusi vorbesc in numele acelora care o au.
    • +5 (13 voturi)    
     Ba are treaba (Joi, 5 august 2021, 9:33)

     Imperialistu [utilizator] i-a raspuns lui noxx

     E un act oficial.
    • +4 (4 voturi)    
     Are legatura si cu toate datele medicale... (Joi, 5 august 2021, 11:17)

     MTG [utilizator] i-a raspuns lui noxx

     Are legatura si cu toate datele medicale... citeste mai atent descrierea. Chipul...
    • +4 (4 voturi)    
     cand mergi la spital (Joi, 5 august 2021, 13:41)

     Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui noxx

     cand ai sa te internezi e important sexul pentru ca si tratamentul e diferit.

     Doar daca ai impresia ca e vre-o controversa legata de ce e tratamentul diferit...
   • +1 (23 voturi)    
    crestini spargand vitirine (Joi, 5 august 2021, 9:07)

    niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    @Vlad-I
    Printre stângiști sunt destui creștini "convinși" - vezi îngrămădeala de pisdei în biserici la sărbători, la "sfintele" moaște.
    Iar creștinii declarați nu au spart vitrine, dar au ucis oameni în cruciade, au distrus popoare întregi în America de nord, centrală și de sud, cu sabia în dreapta și cu biblia în stânga. Să nu uităm de inchiziție care ars pe rug atâția oameni pentru că nu împărtășeau exact credința oficială...
    P.S. "a dictato" se scrie "a dictat-o".
    • +9 (17 voturi)    
     Cultura victimizarii (Joi, 5 august 2021, 10:15)

     Pepi [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

     Chiar asa, pe bune? Te legi de chestii care s-au intamplat acum 500 de ani? Te simti responsabil pentru ele? Vrei sa le judeci dupa standardele actuale? Judeca atunci si sacrificiile umane din americi, canibalismul, sclavagismul din antichitate, invaziile mongole, etc. Dar e usor sa zici ca daca stra-stra-bunicul a fost victima atunci si eu sunt numai pentru vreau sa fiu despagubit. peste 100 de ani cand e posibil sa fie alta dogma s-ar putea ca si tu sa fii catalogat ca si criminal. Ar fi corect?
     • +1 (1 vot)    
      chestii care s-au intamplat acum 500 de ani (Duminică, 8 august 2021, 1:35)

      niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Pepi

      @Pepi
      Era vorba de acte ale creștinilor, care nu sparg vitrine, dar decimează popoare întregi.
      Vrei mai recent? Ai uitat de gropile comune din războiul care a dus la destrămarea Iugoslaviei.
      Gropile erau separate, cu musulmani SAU ortodocși SAU catolici...
      Și acum, în numele unui zeu suprem, în cazul ăsta Alah, au loc măceluri, distrugeri, execuții, războaie...
   • +1 (15 voturi)    
    mestere (Joi, 5 august 2021, 10:24)

    varavara [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    explica-mi si mie ce inseamna "noii marxisti" sa nu mor prost..
    Si apropo, "dictato" se scrie dictat-o, dar probabil este o expresie neo marxista.
   • 0 (6 voturi)    
    fantezie (Joi, 5 august 2021, 10:56)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    Pentru cei mai multi comentatori cu privire la problematica genului :
    sexul pentru ei e de cele mai multe ori o fantezie.
   • +1 (1 vot)    
    gen (Joi, 5 august 2021, 14:39)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    este o notiune lincvistitca. in engleza, neutru este numai pt. lucruri sau animale, nu pt. oamenti, humans.
    se foloseste numai in gramatica. la oameni, neutru ar fi, poate, pt. hermafroditi.
    in biologie, la fiintele superioare, cu sange cald, e vorba de gen. msscul, sau femela. normal, si la animale exista anomalii, cum ar fi hermafroditii. si natura face greseli. puiul cu patru pidioare, oaia cu sase picioare, ciupacapra :-) numai ca trebuie tratate ca abateri, greseli ale naturii.
    in clasele primare, la gramara, la genul neutru is se mai spuea ambigen. era inceputul schimbarilor comuniste in scoala romaneasca.
    asta o fi o ..revenire ?
   • 0 (0 voturi)    
    Biologic vorbind. (Vineri, 6 august 2021, 8:36)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    Vrei sexul ca identitate. Atunci, la vamă, scoți sexul și-l prezinți la control? Dacă ar fi să o luăm corect, nu trebuie menționat nimic despre sex ori gen, mai degrabă despre niște semne distinctive, de identificare a persoanei, ca; culoarea ochilor, a părului, înălțime, culoarea pielii, dar ar complica cartea de identitate inutil.
  • +8 (24 voturi)    
   hai mai terminati-o cu dezinformarea (Joi, 5 august 2021, 9:02)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   hai mai terminati-o cu dezinformarea legata de orele de educatie sexuala.

   Parintii nu sunt impotriva orelor de educatie sexuala, is impotriva faptului ca programa e facuta nu de minister/cadre medice, ci de de ONG-uri LGBTQ+. Despre asta e vorba. Ce va mai place sa aruncati discutiile in derizoriu.

   PS. si pentru ca iti arde mana sa dai un reply conspirationist... nu sunt spion rus.
  • +11 (17 voturi)    
   Ridicol (Joi, 5 august 2021, 9:30)

   Imperialistu [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Una dintre problemele legate de prezenta orelor de educatie sexuala era fix manipularea lor in promovarea studiilor de gen. Printre ideile promovate in cadrul studiile de gen se numara inlocuirea sexului ca realitatea obiectiva cu genul ca realitea subiectiva. Doua sexe, zeci de genuri. Mai citeste.
  • 0 (6 voturi)    
   tara arde (Joi, 5 august 2021, 10:39)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   si baba se piaptana. Am terminat de rezolvat problemele cu adevarat importante si a ramas asta: daca punem sex sau gen in buletin.
   Se numeste abureala.
   • +3 (3 voturi)    
    dupa logica asta (Joi, 5 august 2021, 14:37)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    dupa logica asta nu fai facem nimic, sau nu mai discutam nimic pana nu se rezolva global hunger, sau se fac autstrazi in Romania. Tot timpul o sa gasesti ceva mai important, si scuz asta nu face decat sa nu rezolvi nimic.
  • +7 (9 voturi)    
   SEX apare pe toate cartile de identitate in Franta (Joi, 5 august 2021, 12:10)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   daca in SUA, Franta, Italia si altele apre SEX de ce vor GlOBALISTII din Romania sa puna GEN in loc de sex?
  • 0 (0 voturi)    
   bolo (Joi, 5 august 2021, 14:28)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   in documente internationale, in egleza, este gender, nu sex. in limba romana, sex este exact traducerea pt. gender. pt. sex dn engleza, se zice altfel pe romaneste. inteleg ca te treci la xx.;_)
 • +15 (41 voturi)    
  O problema intr-adevar "arzatoare" (Miercuri, 4 august 2021, 23:50)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Pandemia, criza economica... mai putin importante.
  • +2 (10 voturi)    
   exact (Joi, 5 august 2021, 8:48)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

   cele doua milioane someri din Ro... pff... da-i naibii, se descurca ei...
  • +2 (4 voturi)    
   dar si CI electronica (Joi, 5 august 2021, 10:06)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

   facuta fara cap si coada - pe repede inainte ca numa asa stie sa lucreze RO.

   de aiai si PNRR sta in stand by la Bruxelles si as spune ca este un subiect arzator dar tratat cu curul.
 • -3 (39 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 4 august 2021, 23:59)

  Mazeta [utilizator]

  De la un buletin la altul se pot schimba: poza, adresa, seria, numele, culoarea, formatul, naționalitatea, mai curând sexul și steagul.

  Singurul lucru pe care nu îl poți modifica este CNP-ul. Și data nașterii, deocamdată.
  • +30 (36 voturi)    
   hei (Joi, 5 august 2021, 1:04)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Eu ma identific ca avand 70 de ani. De ce nu primesc pensie?!?!?!
  • +6 (20 voturi)    
   Nici macar aici n-ai nimerit-o (Joi, 5 august 2021, 7:45)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   La CNP prima cifra este 1 pt barbati si 2 pt femei, deci CNP-ul ar trebui si el modificat cel putin la prima cifra care ii discrimineaza pe cei X. Sa li se aloce si lor o cifra (ca doar nu costa nimic) si posibilitatea ca in timp sa o mai schimbe, dupa cum dicteaza moda la ei.
   • +4 (12 voturi)    
    bravo (Joi, 5 august 2021, 9:06)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    te rog nu mai posta daca nu stii cum se genereaza codul CNP.
    Pentru informarea ta la barbati prima cifra e impara iar la femei e para, nu e tot timpul 1 si 2, nu e nici o discriminare, nu mai vorbi prostii:
    - pentru cei nascuti in secolul 20 e 1 si 2
    - pentru cei nascuti in secolul 19 e 3 si 4 (nu mai e nimeni, dar asa au avut CNP-urile)
    - pentru cei nascuti in secolul 21 e 5 si 6.

    Inteleg din postarea ta ca esti nascut inainte de 2000 si nu ai copii...
    • +4 (4 voturi)    
     N-ai nimerit-o nici tu (Joi, 5 august 2021, 11:49)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     Sunt intr-adevar nascut inainte de 2000 si fiul meu la fel, iar nepotului meu nu i-am verificat certificatul de nastere.
     Ideea expusa de mine era ca nu exista cifra alocata decat daca esti barbat sau femeie si lipseste daca esti cumva X.
     Nu prea pare o tragedie, pt ca mai exista si cifra 0 neutilizata inca (dupa cate inteleg) in acest scop.
     • 0 (4 voturi)    
      nu exista (Joi, 5 august 2021, 14:40)

      Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      cum adica "sa fii X"? esti ori barbat, ori femeie... sau ai lipsit de la orele de biologie in liceu?
      • +1 (1 vot)    
       hehehe (Vineri, 6 august 2021, 0:32)

       john70 [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

       Citeste articolul in intregime si vei vedea ca una din multele binefaceri ale apartentei la UE este ca aceasta recomanda sa existe si optiunea X pentru cei nehotarati sau, mai pe sleau zis, dusi cu pluta.
    • 0 (0 voturi)    
     femeia sa fie 1 (Joi, 5 august 2021, 17:27)

     Jeta [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     Pai nu e descremenare? De ce sa fim noi dupa dansii?
   • +2 (2 voturi)    
    CNP prima cifra (Joi, 5 august 2021, 9:13)

    niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    @Leo55
    S-au cam ocupat valorile pentru prima cifră
    :
    1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900 - 1999
    2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900 - 1999
    3 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1800 - 1899
    4 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1800 - 1899
    5 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 2000 - 2099
    6 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 2000 - 2099
    7 pentru persoanele rezidente, de sex masculin[6]
    8 pentru persoanele rezidente, de sex feminin[6]
    • -3 (3 voturi)    
     Fiul meu are 3 prima cifra a CNP (Joi, 5 august 2021, 10:15)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

     si e nascut dupa 2000
     • -2 (4 voturi)    
      asa e la rusnaci... (Joi, 5 august 2021, 10:51)

      florin4u [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      vodka proasta...face minuni...
     • +2 (2 voturi)    
      in cazut asta e generat resit CNP-ul (Joi, 5 august 2021, 11:02)

      Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      se mai intampa, poti vedea articolul de pe wikipedia unde e explicat exact care e gerula de generare, inclusinv codul de control
   • +1 (1 vot)    
    a fost cindva... (Joi, 5 august 2021, 9:15)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    acum s-a modificat tocmai pt a nu discrimina... De vre-o 15 ani
    • +2 (2 voturi)    
     LOL (Joi, 5 august 2021, 10:58)

     Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     nu s-a modificat "de vre-o 15ani", "pt a nu discrimina" LOL.

     Asa a fost din totdeauna regula de generare a primei cifre, din 1978 de cand s-a introdus CNP-ul: e in functie de SEX+secolul in care te-ai nascut, impar pt barbati, par pentru femei. Vezi ca este documentat exact pe internet (wiki) cum se genereaza CNP-ul.
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Joi, 5 august 2021, 10:57)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    eu am CNP cu 6
 • +9 (45 voturi)    
  e simplu: sex M sau F (Joi, 5 august 2021, 0:02)

  srpc [utilizator]

  iar gen la liber, dar n-are ce cauta pe documentele oficiale
 • -17 (59 voturi)    
  Ce rau e sa fii userist (Joi, 5 august 2021, 0:04)

  salvatore [utilizator]

  Sa fii prostul clasei si sa incerci tot timpul sa vii cu lucruri noi, "progresiste", doar ca sa incerci sa fii si tu bagat in seama de cineva. Cine dracu' ii pune pe sexomarxistii astia (in frunte cu Citu, acest userist infiltrat la pedelisti) sa elimine steagul de pe CI si sa se balacareasca in prosteala asta legebetista cu sex vs. gen? Penibili e putin spus.
 • +9 (25 voturi)    
  Problem solved (Joi, 5 august 2021, 0:13)

  t4v1 [utilizator]

  Tehnic nu vor exista decat F,M deci sexul.
  Franta si Cipru au mers pe sex,
  • +9 (13 voturi)    
   Nu e așa deloc! (Joi, 5 august 2021, 7:14)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   La gen e: M sau F
   La sex e: Da sau Nu
   • +10 (14 voturi)    
    Sexul si genul (Joi, 5 august 2021, 9:06)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Actul de identitate serveste la identificarea persoanei. In consecinta, nu intereseaza pe nimeni GENUL (care este o caracteristica psihologica temporara ce se poate schimba in orice moment) ci SEXUL (care este mult mai greu de schimbat). Caracteristica SEX indeplineste toate conditiile necesare pentru a fi inclusa in procedura de identificare. Genul - nu.
   • +11 (11 voturi)    
    La sex la mine in buletin (Joi, 5 august 2021, 9:08)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    ...ar trebui sa scrie "rar".
    • +3 (3 voturi)    
     Adica trebuie dus la "rar" ? (Joi, 5 august 2021, 12:22)

     Emma12 [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

     LOL :)))
   • +1 (3 voturi)    
    Si cateodata camila (Joi, 5 august 2021, 10:09)

    feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Ca sa fim corecti.
 • +8 (36 voturi)    
  Puțină rațiune nu strică (Joi, 5 august 2021, 0:27)

  Appollodor [utilizator]

  Ce societate plictisită trebuie să fim dacă ne animă atât de tare dezbaterea asta insipidă. Parcă ar sta toți cu ochii fixați în buletine pe cuvântul "Sex", ferească sfântul să nu-l fure cineva de acolo. Sau, mai rău, să nu cumva să-și pună vreunul "X" la gen.

  Eu nu mă consider nici "genderist", nici "progresist", nici nimic de genul(!) ăsta, dar mi se par sincer absurde aceste istericale generate, în esență, de un nimic total. Așa, își pun unii(o minoritate infimă, de fapt) "X" în buletin. Și? Pică cerul pe noi? Se oprește Pământul din rotit?

  Ok, există un anume risc ca unii să abuzeze de această nou găsită flexibilitate, cum ar fi un bărbat în toată firea care se declară de gen feminin și apoi intră în vestiare sau alte locuri destinate femeilor și face te miri ce tâmpenii pe acolo. Trebuie evitat așa ceva.

  Totuși, cred că le putem rezolva pe toate dacă avem puțin discernământ și mai renunțăm întrucâtva la isterie.
  • +8 (12 voturi)    
   Sexul si genul (Joi, 5 august 2021, 9:06)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Actul de identitate serveste la identificarea persoanei. In consecinta, nu intereseaza pe nimeni GENUL (care este o caracteristica psihologica temporara ce se poate schimba in orice moment) ci SEXUL (care este mult mai greu de schimbat). Caracteristica SEX indeplineste toate conditiile necesare pentru a fi inclusa in procedura de identificare. Genul - nu.
  • +3 (11 voturi)    
   Corect, dar sa renunte ei, genderii, nu noi (Joi, 5 august 2021, 9:25)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Nici pentru ei nu e mare lucru sa renunte la X.
   Nu inteleg de ce se inversuneaza sa se faca de ris.

   Pe de alta parte, pe linga rubrica "sex" n-ar strica si o rubrica facultativa "gen", astfel incit sa stim de la inceput cu cine avem de-a face, sa ne luam masurile de protectie necesare.
   • -4 (6 voturi)    
    eu cred ca ar trebui si o rubrica in care sa scrie (Joi, 5 august 2021, 10:54)

    florin4u [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    daca esti rusnac sau nu!!!
  • +5 (11 voturi)    
   Te contrazici (Joi, 5 august 2021, 9:34)

   Imperialistu [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Pe de o parte, nu conteaza, ce e cu istericalele astea? Pe de alta parte, "există un anume risc ca unii să abuzeze de această nou găsită flexibilitate". Vezi ca totusi intelegi?
  • +6 (8 voturi)    
   mda putina ratiune (Joi, 5 august 2021, 10:24)

   Stefan01 [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Exact așa s-a inceput in SUA acu ceva timp, cu puțina rațiune, hai sa fim inclusive daca vor sa fie it de ce nu, e doar un pronume.

   Acum daca un profesor intr-o școala folosește mai baiete în loc de mai it risca sa-și piarda slujba...pe bune.

   Armata SUA ofera operatii de schimbare sex gratuite la cine vrea că dehh..la cheltuile de mii de miliarde pe armament ce ți cateva sute de mii de dolari pt cateva operatii...intrebare pt oameni rationali ar trebui sa fie ..altceva mai bun de facut nu au? parca un Afganistan..o China o N Korea ??

   Sportul feminin e mai inclusiv si el...ehh de ce nu?? Incredibil cum it căștigă ori unde participă hahaha.

   La WC femei no problem daca nenea in fusta e pe acolo ca trebuie sa fim inclusiv și să ignorăm ori ce potential pericol iar pană la urmă femeile de ce sa aiba wc doar pt ele ...culmea.

   Parca nu de mult EU vreoia sa schimbăm niste definiții in discursurile publice sa nu se mai foloseasca el, ea?? de ce nu doar nu ne doare gura?

   Doar cateva mici exemple și totul a pornit de la un hai ma ca e o nimica toată, dar sa nu te plangi când intr-un viitor la scoala generală 1-4 se va preda ce este genul și de ce e ok sa fi de alt tip...se practică prin alte țări mai evoluate și la fel să nu comentezi când un copil începe tratament hormonal înainte de pupertate pentru pregătirea schimbării de gen...se practică, mai rar dar chiar au fost cazuri.

   Hei eu sunt perfect de acord cu totul!! Astept cu nerăbdare să nu civilizăm și noi.
 • +10 (20 voturi)    
  UE a fost construita ca o uniune a (Joi, 5 august 2021, 7:41)

  Harald2 [utilizator]

  intereselor economice si ulterior valorilor comune. Asa a reusit sa prospere.

  In conditiile in care in loc sa se ocupe de probleme cu adevarat urgente: politica de aparare comuna, provocarile climatice, incurajarea progresului tehnologic, UE vine cu bazaconii de genul propunerea unui "X" pe CI (pentru toti cei ce nu stiu ce sunt, sau se cred altceva decat sunt), lucrurile iau o turnura periculoasa pentru viitorul sau.
  • +5 (9 voturi)    
   :) (Joi, 5 august 2021, 11:00)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   UE nu impune nimic. Franta are sex pe buletin si toata lumea e fericita.
   Numai politicienii care nu au nici comeptenta nici habar de politica arunca toate bazaconiile pe uniunea europeana. Si uniunea asta nu e ceva abstract, acolo sunt trimisi prin vot reprezentantii romaniei (gen ca tot ne place cuvantul gen: Viorica Vasilica)
 • +8 (16 voturi)    
  semantica pt.noile generatii: (Joi, 5 august 2021, 8:46)

  Toni_Romania [utilizator]

  In limba romana GEN are doar substantivul, Oamenii au SEX (sexul barbatesc si sexul femeiesc).
  • 0 (4 voturi)    
   SI pentru cele mai vechi (Joi, 5 august 2021, 10:56)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Domnule Toni, eu sunt o generatie mai vechea asa.
   Am prins niste ani de scoala pe timpul impuscatului.
   SI pe atunci cuvantul SEX era tabu.
   Toti si totul avea genuri. Gen feminim, gen masculin.
   Chiar si oamenii.
   • +6 (6 voturi)    
    Nu-i chiar asa ... (Joi, 5 august 2021, 12:36)

    Emma12 [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

    ... eu am pe certficatul de nastere (sub egida RSR) scrisa rubrica "sex" nu "gen". Tabu o fi fost in vorbirea curenta, dar in acte cu siguranta nu.
    • 0 (0 voturi)    
     exact (Joi, 5 august 2021, 15:48)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Emma12

     Bravo - chiar voiam sa dau link catre acte din RSR unde scrie "sex".
 • +9 (13 voturi)    
  Să pună sex (Joi, 5 august 2021, 8:58)

  oldman_boy [utilizator]

  Cu opțiuni D, P, S
  adică dimineața, prânz, seara
 • 0 (16 voturi)    
  Neseriosi cu Tricolorul. Unii ajung pe Marte, la (Joi, 5 august 2021, 9:36)

  D-or [utilizator]

  noi e o problema insurmontabila printarea culorii rosii.

  Ne iau de prosti. Macar nu au gasit un pretext mai bun, decit: "tehnic sunt probleme, culoarea rosie difuzeaza, costurile ar fi mai mari".

  Adica, tehnica permite un document cipat, dar nu a evoluat destul incit sa poata imprima Tricolorul.

  Ar trebui sa li se faca dosar penal la toti cei care au promovat si aprobat acest specimen de CI pentru nerespectarea Insemnelor Statului.
  • -1 (5 voturi)    
   cum ai vrea sa te ia.... (Joi, 5 august 2021, 11:00)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   din moment ce rusnacii sunt prosti!?
 • 0 (0 voturi)    
  transparenta decizională (Joi, 5 august 2021, 9:45)

  strutul [utilizator]

  Este la vrajeala. Ca sa fie.
  Nu stii ce propuneri s-au primit.
  Trimiti propuneri, dar nu se aproba.

  Cereti propunerile primite si motivele pentru care au fost respinse.
 • -4 (12 voturi)    
  Bla, bla, bla (Joi, 5 august 2021, 10:01)

  gibon47 [utilizator]

  La școală am învățat gen: masculin; feminin și neutru.
  Normal. Cât despre sex, oamenii nu prea pomeneau. Se spunea că au făcut dragoste, nu sex, fiind vorba de un bărbat și o femeie. Când venea vorba de sex se refereau la penis sau la păsărică. Găsesc că e ceva normal ca pe noile buletine tip UE să fie înscris GEN. În rest dezaxsații găsesc nod în papură pentru orice nu le e pe plac.
  • +2 (8 voturi)    
   ai invatat gresit amice (Joi, 5 august 2021, 10:38)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui gibon47

   daca credeai ca genul substantivului de la scoala se aplica la oameni...

   ai trait in completa eroare atatia ani , pacat de tine
   • -2 (2 voturi)    
    Woow (Joi, 5 august 2021, 14:47)

    gibon47 [utilizator] i-a raspuns lui fghr

    Prietene ai trântit mucii în fasole.
    Pune mâna pe gramatică.
    Substantive care denumesc oameni: tată, bunic, unchi, bărbat................(gen masculin)
    După tine când pe buletin scrie ALEXANDRU VIOREL, e bărbat sau femeie, ce gen crezi că e ??!!
    • +1 (1 vot)    
     Giboane, esti dus cu capul si cartea (Joi, 5 august 2021, 19:38)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gibon47

     Faptul ca tie in Romania ti se pare normal ca Alexandu Viorel sa fie de SEX masculin nu inseamna automat ca un turc sau un indian trebuie sa stie acest lucru.
     Ia zi, daca vezi un pasaport cu numele Alexandre Marie, ce sex crezi ca are posesorul?
     Dar daca vezi un nume lituanian sau finlandez? Si o poza incerta?
     PS - sex nu este egal cu gen.
 • +5 (7 voturi)    
  consideratii generale - caractere mesaj epuizate (Joi, 5 august 2021, 10:04)

  ..13 [utilizator]

  1. De ce s-a ales Cluj Napoca cand Imprimeria este in Bucuresti??? S-a mutat capitala si io nu stiu???

  1. Bis. De ce face Gogul asta care ne explica a calatorit la Cluj ca sa vadacei si cum se aplica acest program pilot cand putea ff bine sa seaza intr-un birou local, la Bucuresti sau la Cluj, si sa raspunda de proiect

  1 Tris - de ce mama lui Stefan cel Mare nu au facut acest program pilot la Timisoara daca tot devine ce vrea sa devna??? Asta ca sa arat ca imi pasa de localitatile care sunt altele decat Bucuresti dar pentru care ar trebui sa existe o explicatie cat de cat logica si alta decat faptul ca dl. Minsitru vrea sa mai calatoreasca catre casa pe banii contribuabilului roman- pana mea.

  2. daca s-a folosit aceeasi tehnologie cum mama lui Stefan cel Mare steagul RO putea sa apara pe CI si nu poate sa apara pe asta electronica??? Chestia aia cu stema -personal mie mi se pare hidoasa si nu prea o stie nici dreacu in UE

  Toate explicatiile date de acel Gogu sunt nule din acest punct de vedere.

  S-a luat decizia pentru ca era mai usor sa folosesti vechiul format care continea Stema in partea dreapta in loc sa folosesti elemente similare cu cele folosite de modelul frnacez in care steagul nationala apare in stanga ca si la CI a noastra iar steagul UE in dreapta. Chestiune legata de gustul emitentului.

  3. este clar ca SEX-ul trebe indicat pe CI electronica pentru ca cu asta te nasti si asta apare si in certificatuld e nastere in care nu te poate declara medicul cu X - gogule esti nebun la cap???

  Ca dupe o varsta poti tu sa decizi ca nu vrei sa ii afisezi acolo, ca il schimbi ca asa vrei matale si alte chestii similare este optiunea lui Gogu posesor de CI electronica dar anatomic sexul trebuie indicat si apre in codul numeric. Adica Gogu care nu declara sexul pe CI electronica are o problema - el are implicit si este cel constatat la nastere.

  deci s-a facut totul pe fuga si dupa se ofera tot felul de explicatii -orice om corect cu scaun la cap s-ar rusin
 • +2 (6 voturi)    
  Doare la citire (Joi, 5 august 2021, 10:08)

  muvis [utilizator]

  La Franța, la Cipru cartea de identitate este....
  M-am oprit aici. Limba romana îmi pune piedici în a citi mai departe.
 • -4 (18 voturi)    
  asta ne mai lipsea (Joi, 5 august 2021, 10:19)

  cetateanulmodern [utilizator]

  O lume de prosti cu false probleme! Mi se rupe ca este gen sau sex in buletin.
  • -6 (6 voturi)    
   la fel si mie dar uita-te la postacii rusnaci... (Joi, 5 august 2021, 11:04)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui cetateanulmodern

   cum agita spiritele...
  • +5 (5 voturi)    
   ti se rupe pentru ca (Joi, 5 august 2021, 11:49)

   Ion Popescu NT [utilizator] i-a raspuns lui cetateanulmodern

   nu intelegi diferenta din dex intre cele 2 cuvinte
  • +1 (1 vot)    
   avand in vedere (Joi, 5 august 2021, 14:27)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui cetateanulmodern

   Precizarile din anexa - vrei nu vrei ori e M ori e F - va dau dreptate.

   In acelasi timp daca este tot una e de ce nu apare sex ca mai inainte pe CI din RO si cum apare si pe cartea de identitate electronica din franceza - nu m-am uitat la aia din Cipru - doar ca sa avem discutii infinite???

   cica niste gogu au gandit ei ca in directiva europeana este prevazut in mod expres genul si nu sexul????si de aia apare sex in doc din Franta...

   uite cum se incinge tarata pe chestiune de nimic -

   nu se schimba nimic in realitate, tot aia e intre picioare indiferent de ce declar io sau ce va scrie pe docul ala si atunci???
 • +4 (6 voturi)    
  Puneti inapoi si tricolorul (Joi, 5 august 2021, 11:48)

  Ion Popescu NT [utilizator]

  Nu va e rusine?
 • +3 (5 voturi)    
  Franta - "CARTE NATIONALE D'IDENTITE" (Joi, 5 august 2021, 12:14)

  D-or [utilizator]

  Aha, deci e o Carte Nationala de Identitate, nu o Carte Europeana de Identitate.

  La noi de ce nu apare cuvintul "Nationala"?
  • -3 (3 voturi)    
   ! (Joi, 5 august 2021, 15:52)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Genul ăsta de comentariu trebuie ignorat la fel ca și subiectul pus în discuție aici.
  • +2 (2 voturi)    
   suedia (Vineri, 6 august 2021, 8:18)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Pana si aia superWOKE au trecut sex si nu gen. Ieri am vazut live una, varianta cu cip.
 • +8 (8 voturi)    
  Aberatii fara logica (Joi, 5 august 2021, 12:24)

  Ahha [utilizator]

  1. De ce steagil UE e pus primul (in stanga), cand CI este intai al Romaniei, apoi al UE? Franta si Cipru si-au pus primele insemele lor nationale, apoi cele UE. La noi de ce e fix invers? Care e logica?
  2. Pe vechiea CI aparea SEX, in plus Franta si Cipru au pus tot SEX, la noi de ce s-a pus GEN? Care-i logica?
  3. Daca se foloseste vechea tehnologie (cu care deja e imprimat tricolorul, deci si culoarea rosie pe actualele CI), de ce pe noua CI nu s-a putut, "ca difuzeaza"?
  4. Daca pe vechea CI, facuta cu tehnologia veche apar ata tricolorul cat si stema, de ce cu noua tehnologie, mai performanta, nu se pot pune ambele, respectiv tricolorul in stanga sus iar stema tot pe fundal, sub forma de element de securitate?
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Joi, 5 august 2021, 14:21)

  a.nonim [utilizator]

  De ce ar interesa pe cineva "genul" sau orientarea sexuala a posesorului cartii de identitate? Nu are absolut nicio importanta si nu e nevoie de mentionarea ei. Caracteristicile fiziologice, masculine sau feminine (indiferent cum se considera persoana) fac parte insa din trasaturile definitorii ale unei persoane. De exemplu cand se descrie victima neidentificata a unui accident se mentioneaza "persoana de sex masculin, 40 de ani, 1,80m inaltime, 80kg, par saten, ochi caprui". Daca se elimina cuvantul "masculin" dintr-o data textul devine mult mai putin descriptiv. Pe de alta parte mentionarea orientarii, sa zicem "femeie in trup de barbat", n-ar aduce nicio contributie utila descrierii fizice.
  Deci trebuie sa acceptam ca mentiunea "sex" se refera la caracteristicile fiziologice (la fel ca si inaltimea sau culoarea ochilor) si nu la altceva. Si ca altceva nici macar nu ne intereseaza, oricat de "proud" se simte persoana respectiva de alegerea sa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by