​GRAFICE Viteza internetului fix a crescut în anul pandemic 2020: Topul vitezelor de download și upload din rețelele fixe și mobile din România

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 17 august 2021, 15:08 Economie | Telecom


Viteze internet fix 2020
Foto: ANCOM
Românii au experimentat anul trecut o viteză medie de download la nivel național de 185,8 Mbps pentru internetul fix, în creștere cu aproape 25% comparativ cu anul anterior, în timp ce viteza medie înregistrată pentru internetul mobil s-a menținut constantă, la 24,2 Mbps, performanțe remarcabile în contextul pandemiei și al volumului sporit de comunicații fixe și mobile, a precizat marți Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.


Internetul fix - viteza medie de download și upload în țarăClick pentru a deschide


Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf, aplicația oficială gestionată de Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), unde utilizatorii pot testa și evalua performanța furnizorilor de internet, arată că în anul 2020 viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu aproape 25% față de anul 2019, până la 185,8 Mbps, în timp ce viteza medie de upload s-a menținut constantă la 111,4 Mbps.

Top operatori după viteza de internet fix: De ce Orange apare că ar avea viteze mai mari decât RCS&RDSClick pentru a deschide


Pe parcursul anului 2020, vitezele de download medii pentru cei 5 furnizori ficși au înregistrat valori între 178,7 și 661 Mbps pentru conexiuni pe cablu și între 59,2 și 138,5 Mbps pentru conexiuni WiFi, iar vitezele de upload medii pentru cei 5 furnizori ficși au înregistrat valori între 24,1 și 238,1 Mbps pentru conexiuni pe cablu și între 17,2 și 80,2 Mbps pentru conexiuni WiFi.

În topul prezentat de ANCOM, Orange apare pe primul loc la viteza de internet fix, cu viteze mult mai mari decât RCS&RDS, liderul pieței de internet fix.

Situația nu este nouă și poate fi explicată de faptul că acest top este influențat mult de numărul de teste făcut de utilizatorii fiecărui operator telecom, dar și de tehnologia folosită în rețelele de internet.

  • "Orange are puține conexiuni de broadband fix și toate fibră modernă. RDS are foarte multe, milioane, inclusiv rețele mai mici cumpărate, cu cabluri inclusiv din cele vechi și le coboară media aritmetică", a explicat marți pentru HotNews.ro Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

Potrivit autorității, datele înregistrate prin intermediul platformei informatice Netograf referitoare la vitezele de transfer se coreleaza cu tendința generală rezultată din raportările de date statistice ale furnizorilor de comunicații electronice: creșterea numărului conexiunilor de foarte mare viteza (cel puțin 100 Mbps) la puncte fixe cu 16% fața de anul precedent, ponderea conexiunilor de foarte mare viteza ajungând la 80% la sfârșitul anului 2020 și creșterea traficului lunar mediu pe locuitor din anul 2020 la valori de 44 GB/locuitor/luna, de peste 50% fața de anul anterior.

Statistici la nivelul județelorClick pentru a deschide


În anul 2020 se poate constata, în general, o tendința de creștere a valorilor vitezelor medii de download și upload pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de județ, comparativ cu anul 2019.

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variaza de la un județ la altul, între 95,2 Mbps (Covasna) și 235,5 Mbps (Ialomița). În ceea ce privește conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variaza între 12,9 Mbps (Giurgiu) și 48,9 Mbps (Vrancea).

  • „În contextul creșterii cu aproximativ 30% a traficului de internet în rețelele fixe pe durata anului 2020, determinata de implementarea muncii la distanța, mutarea cursurilor școlare și universitare în mediul online și de creșterea semnificativa a componentei de entertainment online, creșterea vitezelor de transfer de care au beneficiat utilizatorii reprezinta un indicator important al rezilienței rețelelor și al performanței serviciului de acces la internet din România.”, a adaugat vicepreședintele Lovin.

Internetul mobil - viteza medie de download și upload în țară
Click pentru a deschide


Rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf indica o viteza medie de download la nivel național pentru internetul mobil de 24,2 Mbps, pastrându-se constanta comparativ cu anul 2019, respectiv o viteza medie de upload de 10,2 Mbps pentru internetul mobil la nivel național pe parcursul anului 2020, în scadere cu 19%.

Top operatori după viteza de internet mobil: Orange este urmat de Vodafone și Telekom
Click pentru a deschide


Pe parcursul anului 2020, vitezele de download medii înregistrate pentru conexiuni mobile se încadrează în intervalul 16,1 – 37,6 Mbps, iar cele de upload în intervalul 5,4 – 13,2 Mbps.

Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2020 a fost realizat pe baza unui numar de 322.777 de teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicații Netograf: web, aplicații pentru terminale fixe și aplicații pentru terminale mobile.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3865 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Pffff (Marţi, 17 august 2021, 15:47)

    Zero_Kelvin [utilizator]

    Pentru ANCOM: daca Orange are doar 10 clienti cu conexiune gigabit, RCS-RDS are zeci de mii de clienti cu gigabit, dar si alte zeci sau sute de mii de clienti cu conexiuni de 100 Mbps, voi faceti medie aritmetica si scoateti Orange pe primul loc ??? De medie ponderata au auzit specialistii ANCOM ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by