Guvernul va adopta miercuri ordonanța de urgență pentru implementarea formularului digital (PLF) care va fi obligatoriu începând cu 20 decembrie pentru persoanele care vin în țara noastră, documentul fiind utilizat deja în 18 state din UE, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă. "Prin intermediul său vom eficientiza anchetele epidemiologice și DSP-urile vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetățean infectat", a afirmat Ciucă.

In aeroportul OtopeniFoto: Hotnews

Formularul va putea fi completat digital pe platforma plf.gov.ro, dezvoltată de STS.

Principalele declarații ale premierului:

  • "Astăzi vom aproba formularul de intrare in România prin proiectul de ordonanta de urgenta pentru implementarea formularului de intrare in Romania pentru pasageri.
  • Astfel începând cu 20 decembrie persoanele care vin în țara noastră trebuie să completeze formularul digital de intrare în țară, document utilizat deja la nivelul a 18 state din UE.
  • Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru. Prin intermediul său vom eficientiza anchetele epidemiologice și măsurile de protecție a populației. DSP-urile vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetățean infectat.
  • De asemenea, formularul digital de intrare în România implementat în România este dezvoltat de STS și trebuie completat de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane rutiere sau navale.
  • Acest document poate fi completat electronic accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară personalului autorizat din punctele de trecere a frontierei. Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai DSP și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice."

Ce este Passenger Locator Form (PLF)

Formularul de localizare a pasagerului - Passenger Locator Form (PLF) - a fost implementat în mai multe state europene, fiind folosit, de exemplu, de românii care au mers în această vară în vacanță în Grecia sau în Italia.

Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) sunt folosite de autoritățile de sănătate publică pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care călătorii sunt expuși COVID în timpul călătoriei lor cu avionul, cu trenul, cu vaporul, cu autobuzul sau cu mașina personală, conform platformei euplf.eu. Informațiile pe care călătorii le completează în acest document pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a-i contacta rapid.

Țările care implementează acum PLF permit prezentarea acestui document atât pe hârtie, cât și în format digital, prin utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form – dPLF).

Cum se procedează?

  • Trebuie selectată ţara de destinaţie şi mijlocul de transport cu care veţi călători. În funcţie de răspuns, pentru ţările care au propriul sistem PLF, site-ul PLF european vă redirecţionează către site-ul naţional. Este necesară înregistrarea cu o adresă de e-mail şi cu o parolă valide, după care veţi primi un e-mail de confirmare la adresa de e-mail furnizată.

Ce date trebuie completate în PLF

  • Informații despre mijlocul de transport și călătorie
  • Informatii personale
  • Informatii de contact
  • Informații despre adresa permanentă
  • Cazare anterioară
  • Adresă temporară
  • Însoțitori de călătorie
  • Persoane de contact în caz de urgență