Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut luni un apel la utilizatorii de internet să fie atenți la sursele de informare, precizând că a identificat 'conexiuni între incidente de securitate cibernetică și propagarea știrilor false sau a dezinformării în spațiul public românesc.'

Fake NewsFoto: Digi 24
  • "Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) monitorizează cu atenție evoluțiile în spațiul cibernetic național civil, în conformitate cu prevederile legale, context în care identificăm și corelăm în mod curent conexiuni între incidente de securitate cibernetică și propagarea știrilor false sau a dezinformării în spațiul public românesc.
  • Deși problematica „fake news” nu se află în atribuțiile Directoratului, observăm constant prezența unor astfel de site-uri în investigațiile derulate cu privire la propagarea diferitelor tentative de fraudă din online sau a incidentelor de securitate cibernetică.", se arată într-un comunicat transmis luni de DNSC.

Directoratul susține că de multe ori criminalitatea și atacurile cibernetice sunt asociate cu fake news, implicând conținut online sau infrastructuri cibernetice care susțin următoarele tipuri de activități:

  • sprijină sau instigă public la comiterea de infracțiuni;
  • conțin sau promovează informații false;
  • găzduiesc sau utilizează conținut software malițios (de tip malware, ransomware, spyware etc.) ce poate fi utilizat la comiterea unor infracțiuni;
  • furnizează suportul tehnic, logistic, financiar sau de orice altă natură pentru pregătirea și sau derularea infracțiunilor
  • sunt îndreptate împotriva securității, confidențialității, integrității, disponibilității, rezilienței spațiului cibernetic național al României și al aliaților săi.

DNSC spune că nu are atribuții legale pentru blocarea accesului la conținutul online

Directoratul a ținut să informeze că 'nu are atribuții legale pentru eliminarea la sursă, blocarea sau neutralizarea conținutului online sau a infrastructurilor cibernetice implicate în astfel de activități', dar că oferă expertiză și asistență în aceste cazuri, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

  • 'Pe această cale, facem un apel la utilizatori să fie vigilenți cu privire la sursele de informații pe care le accesează în mediul online, la tentativele de phishing, fraudă, dezinformare care pot exploata subiecte curente, inclusiv tematica războiului din Ucraina.', arată DNSC.

Comunicatul DNSC are loc în contextul în care Guvernul a anunțat luni că va bloca mai multe site-uri de propagandă rusă, precum Sputnik, iar postul TV Russia Today ar urma să nu mai fie transmis, din această seară. Executivul nu a precizat baza legală.

Tentativă de fraudă online: Un site a copiat vechea identitate vizuală a HotNews.ro pentru a extrage date personale sau financiare / Măsurile luate de DNSC

Directoratul a mai precizat că a observat în ultima perioadă cazuri în care identitatea vizuală a unor instituții de presă, bănci și firme de curierat din România a fost clonată și folosită de site-uri care propagau scheme de fraudare a potențialelor victime. Aceste site-uri sunt foarte similare cu cele originale, dar domeniile web pe care le folosesc nu au nici o legătură cu cele legitime.

Directoratul analizează astfel de cazuri și se coordonează cu celelalte instituții competente la nivel național, în funcție de situație.

De altfel, DNSC a avertizat sâmbătă asupra unui site care copiază fosta identitate vizuală a HotNews.ro și promovează false oportunități de investiții online, cu scopul de a frauda utilizatorii și de a le extrage date personale sau date financiare.

Contactat de HotNews.ro pentru a afla dacă s-au luat măsuri, Mihai Rotariu, purtătorul de cuvînt al DNSC a declarat că s-au aplicat procedurile de suspendare a site-ului.