​Orange, liderul pieței de comunicații mobile, a anunțat marți că și-a extins acoperirea rețelei 5G și în Suceava, tehnologie ce permite viteze maxime de descărcare de până la 1.2 Gbps şi viteze medii de 600 Mbps, similare vitezelor de internet prin fibră optică.

Tehnologia 5GFoto: Elnur / Dreamstime.com

Odată cu extinderea în Suceava, rețeaua Orange 5G este deja prezentă în 21 de orașe precum Arad, Bacău, Craiova, Brașov, București (acoperit 100%), Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sibiu și Timișoara, dar și în localități din județul Ilfov, stațiuni montane și estivale.

Ce planuri are Orange cu drepturile de utilizare câștigate prin licitația 5G

Operatorul spune că, în urma licitației de spectru recent organizată de ANCOM, a câștigat dreptul de a utiliza 220 MHz în frecvențele 700 MHz, 1500 MHz și 3400-3800 MHz.

”Spectrul dobândit va contribui, în următorii 25 de ani, la dezvoltarea celor mai noi tehnologii precum 5G, dar și la inovații viitoare în comunicațiile mobile naționale, care vor oferi clienților servicii performante, acoperire și conectivitate la cele mai înalte standarde.

În urma licitației, Orange a devenit operatorul din România cu cel mai mare portofoliu de spectru, care își asumă cele mai multe obligații de acoperire a teritoriului national și dezvotare a rețelelor 5G, dar și operatorul cu cele mai mari investiții, taxele de licență pentru achiziționarea acestor drepturi ridicându-se la 264,6 milioane euro.”, spune compania.

Peste 400.000 de abonamente cu conexiuni 5G în România

În lipsa participării Telekom Mobile la licitația 5G, Orange, Vodafone și RCS&RDS vor plăti statului 432,6 milioane de euro pentru utilizarea de noi frecvențe de spectru radio, „un rezultat bun în actualul context macroeconomic și politic”, a precizat marți Vlad Stoica, președintele autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), la anunțarea rezultatelor licitației 5G.

Statul a scos la vânzare spectru de aproape 700 milioane de euro.

Potrivit datelor autorității cei trei operatori și-au adjudecat următoarele cantități de spectru radio:

  • Orange - 264,6 milioane de euro
  • Vodafone - 122,5 milioane de euro
  • RCS&RDS - 45,5 milioane de euro

„Istoric vorbind niciodată nu s-a vândut tot spectrul și noi la ANCOM nu am spus că vom vinde tot spectrul. În contextul crizei energetice, estimarea noastră era la 400-450 milioane de euro. Criza energetică afectează toate industriile și operatorii telecom vor fi și mai afectați. Bine că ne-a iesit asa. Estimările noastre au fost mai pesimiste decât ceea ce s-a întâmplat.”, a declarat marți Vlad Stoica, președintele ANCOM.

Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM a subliniat că în România sunt servicii comerciale 5G încă din 2019, datorită unui efort deosebit al experților din autoritate care, împreună cu industria, au făcut o rearanjare a spectrului la momentul acela, parcă intuind amânările legislative care urmau să vină.

„În baza acelor rearanjări de spectru, care au oferit contiguitate suficientă în banda de frecvențe, trei operatori din România au putut să dea servicii comerciale 5G în 2019, în mod decent conform standardelor tehnice. Am fost printre primele cinci ţări din Europa unde s-a întâmplat acest lucru şi, prin urmare, nu am rămas în urma valului tehnologic. Datele statistice ne-au confirmat acest lucru. Spre exemplu, la 1 iulie, anul acesta, aveam peste 400.000 de abonamente cu conexiuni 5G în România, mai precis 409.000”, a spus vicepreședintele ANCOM.

Sursa foto: Dreamstime.com