​Orange Romania Communications (fostul Romtelecom) și Nemo Expres Logistic au primit anul trecut cele mai mari amenzi pentru nereguli depistate la furnizarea serviciilor de telefonie, internet și servicii poștale, arată datele furnizate la solicitarea HotNews.ro de către autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).

Amenzi internet si telefonieFoto: Gaudilab / Dreamstime.com

Ce operatori telecom au primit cele mai mari amenzi în 2022

Autoritatea de reglementare în comunicații a anunțat miercuri că a aplicat amenzi de peste 2,8 milioane de lei anul trecut în urma a peste 3.500 de controale, iar la solicitarea HotNews.ro a comunicat ce operatori au primit cele mai mari amenzi:

  • „Pe segmentul de telefonie, cea mai mare amendă, în cuantum de 60.000 lei, a fost aplicată societății Orange Romania Communications S.A., în timp ce pe piața serviciilor de acces la internet, cea mai mare amendă, în cuantum de 40.000 lei a fost aplicată tot societății Orange Romania Communications S.A.
  • Pe piața serviciilor de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), cea mai mare amendă, în cuantum de 10.000 lei, a fost aplicată companiilor A.G. RADIO HOLDING S.R.L., BALADA STUDIO MUSIC S.R.L. și CANET RADIO S.R.L.
  • Pe piața rețelelor și serviciilor de tip CATV, cea mai mare amendă, în cuantum de 40.000 lei, a fost aplicată societăților Orange Romania Communications S.A. și Vodafone Romania S.A.
  • Pe piaţa echipamentelor radio și compatibilitate electromagnetică, cea mai mare amendă, în cuantum de 20.000 lei a fost aplicată societății Intertoy Zone S.R.L.
  • Pe piața serviciilor poștale, cea mai mare amendă, în valoare de 100.000 lei a fost aplicată societății Nemo Expres Logistic S.A.”, au precizat miercuri seara pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Peste 3450 de controale și amenzi de peste 2,8 milioane lei în 2022

Autoritatea a anunțat în cursul zilei rezultatele controalelor efectuate anul trecut.

  • „În urma controalelor efectuate anul trecut, neregulile descoperite au fost sancționate cu amenzi în cuantum de peste 2,8 milioane de lei. Deși cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piața de comunicații electronice, se poate observa o ușoară creștere a sancțiunilor aplicate pe piața echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

Ca urmare a celor 3.451 de controale, ANCOM a transmis 195 de notificări și a aplicat 636 de avertismente şi 347 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.809.400 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

Piața comunicațiilor electronice

În anul 2022, ANCOM a efectuat 1.988 de acțiuni de control pe piaţa de comunicaţii electronice, contravenienții primind 195 de notificări, 287 de avertismente și 122 de amenzi contravenționale, în valoare de 2.004.200 de lei.

72 de amenzi contravenționale în cuantum total de 1.336.500 de lei au fost aplicate de Autoritate furnizorilor de servicii de telefonie pentru încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, desfășurarea procesului de portare sau încălcarea altor obligații.

5 amenzi contravenționale în cuantum total de 195.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, de 40.000 de lei, fiind aplicată pentru furnizarea fără a avea un contract încheiat valabil cu abonații.

6 amenzi contravenționale în valoare totală de 40.000 de lei au fost aplicate și furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 32 de amenzi contravenționale în valoare totală de 400.500 de lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în regimul de autorizare generală, în timp ce operatorii de radiocomunicații au fost sancționați cu 7 amenzi în cuantum de 32.200 de lei pentru utilizarea unor frecvențe fără a deține licență sau nerespectarea parametrilor tehnici și operaționali ai stațiilor radio.

Piața echipamentelor radio și compatibilitate electromagnetică

Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 980 de controale, în urma cărora au fost aplicate 288 de avertismente și 178 de amenzi contravenționale în valoare totală de 597.000 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 20.000 de lei pentru aplicarea unui marcaj CE necorespunzător.

În ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă, în valoare de 10.000 de lei, a sancționat introducerea pe piață a unor aparate ce nu aveau inscripționate adresa producătorului.

Piața serviciilor poştale

Pe piața serviciilor poștale, ANCOM a efectuat în anul 2022 un număr de 483 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 61 de avertismente și 47 de amenzi contravenționale, în cuantum de 208.200 de lei, cea mai frecventă constatare fiind nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor, 6 au vizat verificarea Companiei Naționale Poșta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestora fiind aplicate 4 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poștale, nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari, nerespectarea conținutului confirmărilor de primire sau avizelor poștale și neinscripționarea/marcarea trimiterilor poștale.

Sursa foto: Gaudilab | Dreamstime.com