Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, confirmă că vrea 300 de iPhone-uri de ultimă generație, asigurate gratuit, în cadrul licitației pentru achiziția de servicii de telefonie (voce, SMS și date mobile) pe 4 ani pentru instituțiile din subordine. Un posibil ofertant reclamă că doar terminalele costă peste 60% din prețul total al abonamentelor și întreabă Primăria dacă nu ar putea cere un model de iPhone 15 „mai ieftin” decât iPhone 15 Pro Max.

iPhone Pro MaxFoto: Ifeelstock / Dreamstime.com

Primăria condusă de Robert Negoiță vrea să încheie un acord-cadru cu 3 operatori pentru o perioadă de 48 de luni, cu o valoare estimată la peste 5,6 milioane de lei fără TVA.

Pe durata acordului-cadru se vor încheia 2 contracte subsecvente, fiecare cu o durată de 24 luni, și pentru fiecare abonament operatorii interesați trebuie să asigure gratuit anumite terminale. Mai mult, după 24 de luni, competitia se va relua și se vor schimba telefoanele solicitate cu unele noi superioare celor livrate inițial, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

În cadrul procedurii se solicită mai multe tipuri de abonamente, iar pentru fiecare tip de abonament în parte se solicită un alt fel de terminal.

Primăria lui Negoiță vrea 300 de iPhone-uri de ultimă generație în 4 ani

Pe baza specificațiilor tehnice menționate în caietul de sarcini, HotNews.ro a semnalat că pentru Tipul 1 de abonament, Primăria lui Negoiță cere să fie asigurate gratuit 300 de iPhone-uri de ultimă generație în 4 ani.

După ce un posibil ofertant a atenționat că în caietul de sarcini s-ar fi putut strecura o serie de erori în privința numărului maxim de terminale solicitate, Primăria Sectorului 3 a corectat cifra de 7.200 de terminale solicitate inițial pentru Tipul 1 de abonament, arâtând că este vorba de câte 150 de terminale la fiecare contract pe 2 ani.

Un ofertant avertizează că terminalele cerute sunt foarte scumpe. Este vorba de iPhone 15 Pro Max

Într-o altă întrebare adresată Primăriei Sectorului 3, un posibil ofertant face o analiză a specificațiilor tehnice ale terminalelor cerute de Primărie, atenționând că prețul acestora este foarte mare în totalul pachetului de abonament (cca 61%), chiar si atunci când același operator ar presta întregul acord cadru (4 ani).

Pe baza cerințelor minime din caietul de sarcini, posibilul ofertant susține că ar fi vorba de iPhone 15 Pro Max, cea mai scumpă variantă a terminalului Apple lansat în data de 12 septembrie 2023.

Mai mult, adăugând la prețul minim al terminalelor și celelalte costuri minime identificate, respectiv:

  • costuri de interconectare aferente abonamentelor de voce A-T1, B-T2, C-T3;
  • program de fidelizare 3% din valoarea lunara a facturii,
  • soluție scanare trafic,
  • platforma web-base de trimitere multi-sms - numar de SMS-uri nelimitat pe luna către terminalele din orice rețea,
  • costuri de depreciere curs valutar pe serviciile solicitate pe toata durata acordului cadru.

Ar rezulta un cost minim de 80.24% din valoarea maxima estimata a acordului cadru, chiar si atunci când același operator ar presta întregul acord cadru (4 ani), spune posibilul ofertant.

Acesta concluzionează că ar rezulta în final un disponibil de 1.118.457,37 lei, valoare rămasă pentru toate abonamentele solicitate în cadrul acestei proceduri pe întreaga durata de derulare a acordului-cadru, respectiv 48 luni.

  • „Având în vedere cantitățile specificate în cadrul caietului de sarcini pe 48 de luni și disponibilul rămas pentru prestarea acestor servicii, rezultă un preț mediu lunar pe abonament în sumă de circa 5,39 lei/abonament, sumă derizorie neputând fi asigurată de către operatorii de telefonie în condiții de concurență loială. (..)
  • Rezultă așadar faptul că, daca Autoritatea Contractanta nu corelează bugetul alocat cu specificațiile tehnice minime ale terminalelor, operatorii vor fi in imposibilitatea furnizării serviciului în condiții de profitabilitate pentru operator, chiar și atunci când același operator ar presta întregul acord cadru (4 ani).”, subliniază posibilul ofertant.

Nu s-ar putea cere iPhone 15 Plus în loc de iPhone 15 Pro Max? Nu, spune Primăria Sector 3

Calculul merge mai departe, iar analiza tuturor cheltuielilor minime pentru prestarea serviciilor pentru primul contract subsecvent pentru primele 24 de luni arată că acestea s-ar ridica la 99.02% din valoarea maximă estimată a primului contract subsecvent, fără a lua în calcul serviciile de telefonie solicitate.

În final, acesta propune Primăriei Sectorului 3 corelarea bugetului alocat procedurii cu specificatiile tehnice solicitate prin una din următoarele variante:

  • 1. Renunțarea la furnizarea de terminale pentru contractul subsecvent nr. 2 și mărirea garanției terminalelor de la 24 luni la 48 luni.
  • 2. Modificarea specificațiilor tehnice ale terminalelor în vederea încadrării în buget a operatorilor economici interesați în prezenta procedură.

Pentru Tipul 1 de abonament, posibilul ofertant propune un terminal ceva mai ieftin - iPhone 15 Plus, în loc de iPhone 15 Pro Max.

Drept răspuns, Primăria Sectorului 3 a transmis că „se mențin specificațiile din caietul de sarcini” și că „reluarea competiției nu este și nu poate fi considerată procedură de achiziție separată.”

Mai trebuie menționat că Primăria a prelungit termenul limită de primire a ofertelor în cadrul acestei licitații pentru data de 23 octombrie 2023, față de 16 octombrie inițial.

Sursa foto: Ifeelstock / Dreamstime.com