​Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat luni că vrea să bugeteze pentru anul viitor înființarea unui Institut de Inteligență Artificială (IA) și că împreună cu specialiștii din Ministerul de Finanțe / ANAF au identificat soluții pentru a crește colectarea TVA folosind instrumente de Inteligență Artificială (IA).

Inteligența artificială (AI)Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy / Alamy / Profimedia
  • „Urmează să bugetez pentru anul viitor pregătirea și studiul de fezabilitate pentru un Institut de Inteligență Artificială (IA) în România, în parteneriat cu Universitățile și mediul privat. Este un proiect estimat la aproximativ 100 milioane de euro.
  • Ținta mea este ca noi să fim competitivi și peste 10-15 ani, nu doar să încercăm să copiem pe alții care acum sunt mai dezvoltați.”, a declarat luni ministrul Bogdan Ivan, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Concurenței.

Potrivit oficialilor Ministerului Digitalizări, „finanțarea pentru acest proiect provine din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, iar termenul de implementare este finalul anului 2027.”

Ministrul Bogdan Ivan a mai spus că, în cadrul proiectului e-Factura, a participat la lucrările comune ale experților din Ministerul Digitalizării și Ministerul de Finanțe.

  • „Deja am identificat ce putem să facem pe termen foarte scurt, mă refer în materie de zile, pentru a folosi IA, ERP-uri, roboți care procesează automat datele și le corelează pentru a avea date financiare relevante, pentru a crește colectarea in special din TVA.
  • În modul cel mai simplu, estimările sunt între 0,9 și 1% creșterea colectării TVA folosind instrumente de Inteligență Artificială (IA).”, a declarat luni ministrul Digitalizării.

Ministrul a amintit că în luna septembrie din acest an a fost lansată în dezbatere publică și o strategie națională privind Inteligența Artificială, care ar urma să fie adoptată până la finalul acestui an.

„Până la finalul lunii noiembrie urmează să pregătesc draft-ul de HG și să trecem prin Guvern, iar România să fie una din țările din UE care este pregătită din punct de vedere legislativ, atât ca reglementare, pentru a te asigura de etica utilizării IA, de respectarea drepturilor omului în folosirea IA, dar și pentru beneficii economice concrete pentru mediul public și privat.”, a mai spus ministrul Bogdan Ivan.