​Numărul conexiunilor de internet fix cu viteze mari de download, de cel puțin 1 Gbps, a crescut cu 10% până la 1,9 milioane de conexiuni, reprezentând aproape 30% din totalul conexiunilor de internet fix din România, în prima jumătate a acestui an, arată datele Arbitrului telecom (ANCOM). În premieră, RCS&RDS a depășit Vodafone la numărul de conexiuni de internet mobil și s-a menținut pe locul doi în piață în funcție de venituri.

Acces internet mobilFoto: Standret / Dreamstime.com

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a prezentat marți seara datele statistice privind piața de internet fix, internet mobil, telefonie mobilă și televiziune, aferente primului semestru din acest an.

Internet fix: Peste 6,9 milioane de conexiuni din care 91% permit viteze de peste 100 Mbps / RCS&RDS, lider detașat

În piața de internet fix, RCS&RDS este lider detașat cu aproape 69% din totalul de 6,5 milioane de conexiuni. Iată principalele evoluții:

 • Numărul total de conexiuni a ajuns la 6,5 milioane (+2%), peste 91% permiţând viteze care depășesc 100 Mbps
 • 29% dintre conexiuni (1,9 milioane de conexiuni, în creștere cu +10%) permit viteze de cel puțin 1 Gbps, în timp ce conexiunile sub 100 Mbps continuă să piardă din popularitate
 • Traficul mediu lunar a ajuns la 80 GB per locuitor (+11%), adică 2,7 GB/zi
 • La nivel național, rata de penetrare la 100 de gospodării a ajuns la 79% (84% în mediul urban și 71% în mediul rural), în timp ce ritmul de creștere a numărului de conexiuni din mediul rural (+3%) continuă să îl depășească pe cel din urban (+1%)
 • După numărul de conexiuni, primii 3 furnizori erau: RCS&RDS (69%), grupul Orange (18%) şi Vodafone (11%).

Internet mobil: S-a dublat numărul de conexiuni 5G / Orange este lider, RCS&RDS a depășit Vodafone

Pe piața de internet mobil se observă dublarea numărului de conexiuni 5G. În timp ce Orange și-a menținut poziția de lider de piață, RCS&RDS a depășit Vodafone.

Iată principalele evoluții:

 • Numărul total de conexiuni active (21,3 milioane) a rămas aproape constant (+1%), iar 75% dintre acestea permit 4G şi/sau 5G (15,9 milioane)
 • Numărul conexiunilor 5G s-a dublat în prima jumătate a anului, depăşind 1,5 milioane de conexiuni
 • Aproape 20 de milioane de conexiuni sunt legate de telefonia mobilă, restul fiind dedicate internetului mobil, accesul realizându-se prin modem/card/USB
 • Traficul mediu lunar a fost de 9,2 GB per locuitor (+4%), adică aproximativ 300 MB/zi
 • După numărul de conexiuni active, primii 4 furnizori erau: grupul Orange (38%), RCS&RDS (26%), Vodafone (24%) și Telekom Mobile cu 12,5%.

Telefonie mobilă: Numărul de cartele SIM preplătite, în scădere

Pe piața de telefonie mobilă se observă o creștere a cartelelor SIM cu abonament, în timp ce clasamentul a rămas același cu Orange, Vodafone și RCS&RDS pe primele trei poziții.

Principalele evoluții:

 • 23,4 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă, dintre care 66% pe bază de abonament și 34% pe bază de cartele preplătite
 • Popularitatea în scădere a cartelelor preplătite de telefonie: numărul cartelelor SIM cu abonament de telefonie mobilă a înregistrat o creștere de 3%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite active a scăzut cu 7%
 • Traficul total de voce a înregistrat o scădere de 3%, până la 30,5 miliarde de minute, în timp ce traficul mediu efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 27 minute/lună, precum şi 16 SMS-uri/lună
 • În funcție de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului, grupul Orange avea o cotă de piață de 36%, Vodafone 28%, RCS&RDS 23%, iar Telekom Mobile avea 12,7%.

Televiziune: RCS&RDS a urcat la 71% cotă de piață

Pe piața serviciilor TV, numărul abonaților a stagnat, în timp ce RCS&RDS a continuat să câștige abonați atingând o cotă de piață de 71%.

Iată principalele evoluții:

 • Numărul abonaților la servicii TV se menține la valoarea de 7,8 milioane
 • Continuă preferința utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+2%, până la 6,7 milioane abonați) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-14%, până la un total de 1 milion)
 • În funcție de numărul total de abonați, RCS&RDS avea o cotă de piață de 71%, grupul Orange 15%, Vodafone 10%.

Veniturile din sectorul telecom, în scădere la 1,7 miliarde de euro

În privința veniturilor din sectorul telecom s-a constatat o scădere în prima jumătate din acest an, iar RCS&RDS a depășit în premieră Vodafone.

Iată principalele evoluții:

 • Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 2,3% în prima jumătate a anului 2023, depăşind 8,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro). Creșterea veniturilor din internet fix și mobil nu a fost suficientă pentru compensarea scăderii veniturilor cu ridicata (wholesale) din telefonia mobilă
 • Internetul (fix și mobil) a generat 37% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 30%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 9%
 • În funcție de veniturile obținute din comunicaţii electronice, primii 4 furnizori erau: grupul Orange (39%), RCS&RDS (25%), Vodafone (24%), iar Telekom Mobile avea 5,6%.

Sursa foto: Standret / Dreamstime.com