​Din cauza întârzierii emiterii cărții electronice de identitate la nivel național, Guvernul vrea să modifice legislația astfel încât românii să poată utiliza și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre UE, precum și în statele terțe care le recunosc ca atare.

Cartea electronica de identitateFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE (19:52) Guvernul a adoptat joi această Ordonanță de urgență.

  • „Pentru a nu fi îngrădit dreptul la libera circulație până la punerea în circulație la nivel național a cărții electronice de identitate, este necesară permiterea utilizării cărților de identitate emise și după data de 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca atare.”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență aflat joi pe agenda Guvernului.

VEZI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Urgența adoptării acestei ordonanțe este motivată de faptul că Imprimeria Națională nu a finalizat achizițiile pentru emiterea cărților electronice de identitate, iar legislația actuală prevede că pot fi utilizate ca document de călătorie în UE doar cărțile de indentitate emise până la data de 31 decembrie 2023.

Extinderea la nivel național a emiterii cărții electronice de identitate se va face în cursul anului 2024, menționează Guvernul.

11.170 de cărți electronice de identitate au fost emise în proiectul pilot din Cluj

Cele mai recente date ale MAI arată că în proiectul pilot, demarat în luna august 2021, în județul Cluj, au fost emise 11.170 de cărți electronice de identitate până la data de 1 noiembrie 2023.

Informațiile apar într-un răspuns al MAI din 4 decembrie către solicitarea unui deputat USR interesat de stadiul emiterii cărților electronice de identitate la nivel național.

Pe scurt, MAI îi răspunde că nu poate estima când va demara emiterea cărților electronice de identitate din cauza problemelor cu licitațiile demarate de Imprimeria națională.

HotNews.ro a scris deja că toate aceste necunoscute au legătură cu procedurile de achiziţie publică derulate de Imprimeria Națională, în care sunt diverse întârzieri, atât în livrarea de cipuri, cât și cu un proces pierdut în instanță.