Cu venituri nete de peste 365.000 de euro în 2022, an în care și-a cumpărat și un apartament în Abu Dhabi, directorul general al Transgaz, Sterian Ion, susține că i se pare normal să aibă iPhone plătit de compania de stat, câtă vreme îl folosește la job. Și alți directori au nevoie, datorită complexității și riscurilor activității, spune el. Totuși, acesta susține că a suspendat luni comanda de noi iPhone-uri și că îi va explica premierului toate aceste lucruri.

Sterian Ion, șeful TransgazFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută că îi va chema la explicații pe șefii Transgaz, după achiziția de iPhone-uri și că îi va cere directorului general, Sterian Ion, să-și plătească telefonul din salariul propriu care nu este deloc mic.

Contactat luni de HotNews.ro, pentru a afla dacă a fost chemat de premier pentru a da explicații pe tema acestei achiziții, șeful Transgaz a declarat că momentan nu s-a semnat decât un acord cadru și că a dispus suspendarea comenzii de noi iPhone-uri.

  • „Este vorba de un acord-cadru, nu înseamnă că vom cumpăra sute de telefoane. Facem comandă numai atunci când avem nevoie. Putem să luăm un telefon sau niciun telefon sau toate telefoanele trecute acolo.
  • Sunt vreo 34 de telefoane mai performante, dar am dat dispoziție în această dimineață să nu se achiziționeze niciunul dintre acestea.
  • Premierul probabil că mă va invita și transmite oficial acest lucru și îi voi lua și pe cei de la achiziții și tehnic și îi voi explica despre ce este vorba”, a declarat luni pentru HotNews.ro Sterian Ion.

Dacă lucrez și îl folosesc pentru companie? Șeful Transgaz admite că are iPhone dat de firmă

Întrebat dacă el are iPhone plătit de compania de stat, Sterian Ion a admis că a primit acum 1-2 ani un astfel de telefon pe care-l folosește în interes de serviciu.

„Dacă lucrez la companie și îl folosesc pentru companie?!”, a spus Sterian Ion, care a explicat de ce și alți directori au nevoie de astfel de telefoane performante.

  • „Transgaz asigură transportul gazelor și echilibrarea sistemului. Din septembrie avem și tot sistemul de transport din Republica Moldova, inclusiv gazele care ajung în Transnistria. Directorii pleacă pe teren, au aplicație cu semnătura electronică, semnează de pe telefon direct acte, documente pe unde sunt”, a precizat acesta.

Sterian Ion, despre apartamentul din Abu Dhabi: Băiatul meu e medic, nora e medic și probabil că se vor duce să lucreze și acolo

Cele mai recente date publice arată că veniturile nete ale șefului Transgaz au crescut cu 10,5% la peste 365.000 de euro în 2022, an în care acesta și-a cumpărat și un apartament în Emiratele Arabe Unite.

Veniturile directorului general al Transgaz au o componentă fixă și una variabilă.

  • În 2021, remunerația fixă a acestuia a fost de 364.478 lei net, iar cea variabilă a fost de 1.286.101 lei net.
  • În 2022, remunerația fixă a fost de 392.368 de lei net, iar remunerația variabilă a fost de 1.432.643 de lei net.

Sterian Ion susține că are „al 4-lea salariu din Transgaz” și că nu ar încasa acești bani dacă nu ar îndeplini indicatorii de performanță.

  • „Avem indicatori de performanță, peste 1056 de indicatori, pe care i-am indeplinit între 100% și 550% și pentru asta ne luăm acele bonusuri. Dacă nu indeplineam indicatorii, nu aș fi luat niciun bonus”, a declarat pentru HotNews.ro Sterian Ion.

Tot în anul 2022, potrivit celei mai recente declarații de avere, Sterian Ion și-a cumpărat un apartament de aproape 100 mp în Emiratele Arabe Unite.

  • „Nu este un apartament de lux, ci e un apartament mediu în Abu Dhabi, pe care l-am luat pentru copiii mei. Băiatul meu e medic, nora e medic și probabil că se vor duce să lucreze și acolo.
  • Ăsta a fost scopul, nu pentru relaxare sau pentru turism. Mie nu-mi place acolo. Sunt temperaturi ridicate, prin hoteluri și restaurante sunt temperaturi de 16-18 grade și din cauza diferenței de temperatură, de câte ori am fost în delegații acolo, m-am întors răcit cobză”, a spus acesta.

Achiziția de iPhone-uri pentru directorii Transgaz e o tradiție. Contracte atribuite în anii anteriori

​Exceptat de la reducerea de cheltuieli bugetare a lui Ciolacu, Transgaz a finalizat licitația pentru achiziția de iPhone-uri și telefoane Android de ultimă generație, procedură față de care premierul și-a arătat nemulțumirea și a cerut explicații. Cum Ciolacu nu a mai zis nimic, Transgaz a continuat licitația, iar în această lună a atribuit acordul cadru către Dante Internațional, firma care deține eMAG.ro, cea mai mare platformă de comerț online din țară.

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată însă că Transgaz a semnat și în anii anteriori astfel de contracte de achiziție de iPhone-uri:

  • 1. În 11 noiembrie 2020, Transgaz a semnat cu Treasure Island un contract de peste 1,4 milioane de lei pentru achiziția a 960 de telefoane mobile, din care 100 de iPhone-uri apărute în 2019 dotate cu iOS 13 și procesor Apple A13 Bionic.
  • 2. În 23 octombrie 2019, Transgaz a semnat cu Rombiz Impex un contract de peste 470.000 de lei, care viza achiziția a 390 de telefoane, 10 dintre acestea fiind, potrivit datelor tehnice, iPhone-uri dotate cu iOS 12 și procesor Apple A12 Bionic.
  • 3. În 26 octombrie 2018, Transgaz a semnat cu AMS Expert Consult un contract de peste 460.000 de lei pentru achiziția a peste 300 telefoane, din care 50 erau iPhone dotate cu iOS 11 și procesor A11 Bionic.
  • 4. În 28 mai 2018, Transgaz a semnat cu AMS Expert Consult un contract de peste 87.000 de lei pentru achiziția a 20 de telefoane, din care 15 telefoane de tip iPhone cu iOS 11 și procesor A11 Bionic Hexa-Core, conform specificațiilor tehnice.

Ciolacu a convocat conducerea Transgaz după achiziția de iPhone-uri

Premierul Marcel Ciolacu a spus săptămâna trecută că va chema pentru explicații conducerea Transgaz, după achiziția de iPhone-uri de ultimă generație. „Domnul Sterian (n.a Ion Sterian, șeful Transgaz) să-și plătească telefonul din salariul propriu, fiindcă tot este unul mic. O să-i cer oficial acest lucru”, a declarat joi Marcel Ciolacu, înainte de ședința de Guvern.

Premierul a făcut aceste declarații, după ce HotNews.ro a semnalat faptul că în ciuda nemulțumirii exprimate după demararea licitației de iPhone-uri de ultimă generație, Transgaz a continuat procedura și luna aceasta a și atribuit acest contract.

Potrivit raportului companiei, la data de 30 iunie 2023, conducerea executivă a companiei era asigurată de 34 de directori. La aceeași dată, Transgaz avea un număr total de 3.961 de angajați.