​Ministrul Digitalizării (PSD), Bogdan Ivan, respinge ideea închiderii TikTok, lansată de colegul său de partid Lucian Romașcanu. „Haideți să nu trecem într-o extremă, cea de a închide o anumită platformă. Trebuie să avem reguli clare pentru toate platformele, pentru conținutul urcat pe platforme indiferent de partidul sau de liderul politic care promoveaza un astfel de conținut”, a spus Ivan.

TikTok, Facebook, GoogleFoto: Mikhail Primakov / Dreamstime.com

Reglementarea marilor platforme online în România: 7 instituții își vor împărți atribuțiile

Reglementarea marilor platforme online și motoare de căutare este făcută de Comisia Europeană, care a emis cu o zi în urmă mai multe recomandări pentru acest an electoral.

Ministrul Digitalizării a spus miercuri că la nivelul UE există două mari reglementări, care trebuie implementate în fiecare stat membru:

  • 1. Digital Service Act, care este în vigoare în UE și în România din 17 februarie anul curent. Este un demers pentru protejarea drepturilor fiecărui cetățean în mediul online
  • 2. Artificial Intelligence (AI) Act - adoptat de Parlamentul European, care urmează să fie publicat în Jurnalul oficial al UE și să intre in vigoare.

Pentru implementarea celor două reglementări UE, ministrul Ivan spune că în România a fost creat un grup de lucru format din 7 entități pentru a fi clarificate atribuțiile și a se crea instrumente practice prin care conținutul creat cu Inteligența Artificială (IA) generativă (n.a. precum deepfake) să nu poată fi încărcat decât prin semnalizarea clară că nu reflectă realitatea.

Cele 7 instituții sunt: Ministerul Digitalizării, ANCOM, ANPC, CC, ANSPDCP, CNA și DNSC.

  • „Din acest motiv am stabilit deja cele 7 entități, avem Memorandum transmis către toate instituțiile și urmează să fie adoptat în Guvern săptămâna viitoare sau peste două săptămâni cel mult, tocmai pentru a ne asigura că avem pârghii și filtre pentru tot ceea ce înseamnă conținut care nu reflectă realitatea.
  • În același timp, în momentul de față, Ministerul Digitalizării a emis o recomandare fermă pentru toate autoritățile publice ca pe dispozitivele de serviciu ale funcționarilor să nu fie instalată aplicația TikTok. Discuția despre marketingul politic și electoral, că unele partide sunt mai prezente sau nu este o discuție strict politică care ține de marketingul politic al fiecărui partid”, a spus ministrul Ivan.

Statul vrea să raporteze direct către Meta, Google și TikTok conținutul denigrator care să fie dat jos

Separat de aceste doua reglementări UE, ministrul Digitalizării a spus că negociază cu marile platforme online un mecanism tehnic care să permită eliminarea mai rapidă a conținutului care încalcă regulile comunității, mecanism care să funcționeze până la alegeri.

  • „Ceea ce facem în România, în urma discuțiilor personale pe care le-am avut cu reprezentanții marilor platforme online, și aici mă refer la TikTok, Meta (Facebook, Instagram și WhatsApp) și Google a fost de a crea un canal direct de comunicare, pentru perioada electorală, ca acel conținut denigrator și care nu respectă standardele comunității să poată fi dat jos de ordinul a zeci de minute”, a declarat miercuri ministrul Bogdan Ivan.

Cum va funcționa mecanismul de eliminare a conținutului denigrator?

  • „În momentul de față lucrăm la acordul tehnic pentru a ne pune de acord cu marile platforme. Vrem să creăm un canal direct de comunicare cu marile platforme prin intermediul instituțiilor din România, pot să-i spun un Hub electoral, în acest an, ca atunci când există un conținut care nu respectă deloc standardele comunității și poate a reușit să treacă de filtrele tehnice să poată fi raportat instant și automat să fie dat jos de pe platforme”, a precizat acesta.

Cine va raporta conținutul care să fie dat jos?

  • „În momentul de față stabilim între instituțiile principale - Ministerul Digitalizării, DNSC, CNA, ANCOM - fiecare instituție pe segmentul ei va avea propriile atribuții.
  • Este evident că și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va fi implicată în acest demers pentru a ne asigura că nu vom avea situații în care oamenii sunt dezinformați, în care să avem campanii în care oamenii sunt îndemnați să nu se prezinte la vot și așa mai departe”, a mai declarat miercuri ministrul Digitalizării.

Mesajele cheie ale Coaliției despre reglementarea TikTok

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, au declarat sâmbătă, pentru HotNews.ro, că se va ajunge la reglementarea TikTok sau la închiderea platformei.

Subiectul este prezent și în mesajele cheie transmise de strategii PNL către comunicatorii partidului. Liberalii sunt învățați să spună că partidul „este adeptul libertății de exprimare și informare”.

„În același timp, nu putem să nu luăm în considerare îngrijorările de la nivelul SUA și statelor UE privind utilizarea acestei rețele sociale în scopuri de colectare a datelor utilizatorilor”, este recomandarea de comunicare făcută de consultanții PNL.

Ei susțin că „vorbim despre o platformă care încurajează comportamente teribiliste în rândul tinerilor”.

HotNews.ro a publicat sâmbătă datele unui sondaj IRES care arată că tinerii între 18 și 35 de ani votează în primul rând cu AUR. Partidul lui George Simion se află pe primul loc ca intenție de vot pentru parlamentare în rândul tinerilor, conform sondajului menționat, cu 15%.

„Este un spațiu necontrolat în care este plasat mult conținut nociv: filmulețe care încurajează bullying-ul, care distorsionează informații, care distribuie diverse intoxicări. Este firesc, așadar, ca utilizarea TikTok să fie reglementată mai bine, astfel încât să fie limitate pericolele menționate. Nu dorim interzicerea accesului la un instrument de comunicare, ci crearea unui cadru să permită folosirea lui în siguranță”, este mesajul cheie elaborat de strategii PNL pentru comunicatorii partidului.

George Simion îl ironizează pe TikTok pe Nicolae Ciucă

Contul de TikTok al lui George Simion are 413.476 de urmăritori și 6,2 milioane de aprecieri.

Postările fixate, adică menținute pe poziția unde pot să fie văzute rapid, au adunat 1,4 milioane de vizionări, 1,1 milioane de vizionări sau 871.051 vizualizări.

Ultimul clip al lui George Simion este despre articolul HotNews.ro privind consultanții israelieni ai PNL și recomandarea pentru Nicolae Ciucă.

„Consilierii, strategii lui Nicolae Ciucă au găsit soluția, o să-l pună să se filmeze cu telefonul, cum se filmează Simion. A mai rămas o singură chestie să facă, să-l învețe să vorbească coerent limba română”, este video-ul postat de președintele AUR în jurul orelor 12.00, în 26 martie 2024.

Clipul a adunat într-o oră 467 de reacții și 57 de comentarii, plus 17 distribuiri. Peste 5.000 de oameni s-au uitat într-o oră pe TikTok la video-ul pus de George Simion.

Liderul AUR a criticat, într-o declarație pentru HotNews.ro, intenția PSD și PNL de a reglementa TikTok.

Marcel Ciolacu are cont din decembrie, multe discursuri din ședințele de guvern

Premierul Marcel Ciolacu și-a activat contul de TikTok în decembrie 2023. Liderul PSD are 1.650 de urmăritori și 2.695 de aprecieri. Cele mai multe video-uri sunt discursurile avute la începutul ședinței de guvern.

Ultima postare este din urmă cu patru zile și a strâns 77 de reacții și 15 distribuiri.

În video-urile postate în numele lui Marcel Ciolacu pe contul de TikTok apar declarații de presă, dar și întâlnirea cu Papa.

Sursa foto: Mikhail Primakov / Dreamstime.com