Ministrul Digitalizării Bogdan Ivan a anunțat marți seara o soluție de compromis care să închidă greva generală din Poșta Română: un nou contract colectiv de muncă semnat care prevede o creștere medie cuprinsă între 350 lei și 370 de lei în două etape, de la 1 iulie și 1 septembrie. Anunțul a fost făcut de Ministerul Digitalizării printr-o filmare cu telefonul, postată pe Facebook și retrasă la scurt timp.

Anunt sfarsit greva postaFoto: Captura foto MCID / Facebook

Ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus că noul contract colectiv de muncă este o soluție de compromis la care s-a ajuns după zeci de ore de negocieri.

  • „Pentru a ne închide pe acest subiect am stabilit clar care sunt drepturile fiecărui angajat și mai mult s-a stabilit de comun acord o creștere salarială care se apropie oarecum de ceea ce a solicitat sindicatul într-o medie cuprinsă intre 350 de lei și 370 de lei net în două tranșe de la 1 iulie și la 1 septembrie.
  • Mai departe pe această temă urmează ca mâine dimineață la prima oră să fie înregistrat la ITM acest contract colectiv de muncă și automat se consideră închis conflictul de muncă și se va relua activitatea companiei”, a declarat ministrul Digitalizării.

Acesta a spus că o comisie formată din reprezentanți ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali și ai conducerii Poștei vor stabili algoritmul de creștere salarială pentru cei 21.500 de angajați.

Ciolacu: Dacă pensiile nu ajung la timp, directorul Poștei va pleca

Premierul Marcel Ciolacu a precizat marți că a discutat cu o seară în urmă atât cu ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, cât și cu directorul general al Poștei, Valentin Ștefan (PNL) cărora le-a transmis să rezolve problema cât se poate de repede.

  • „În cazul în care, Doamne ferește, nu ajung pensiile la destinație din cauza unei greve la Poșta Română, cred ca domnul director va pleca”, a declarat marți Ciolacu.

Greva generală de două zile la Poștă: Sindicatul a cerut creşterea cu 400 lei net a salariilor şi a sporului de loialitate

Angajați ai Poștei au declanșat greva generală, luni, în București și în mai multe județe, sindicatul acestora susținând că din luna iulie 18.000 dintre cei peste 21.000 de angajaţi vor avea salariul minim pe economie și cerând creşterea cu 400 lei net a salariilor şi a sporului de loialitate.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali, care a declanşat greva generală, acuză compania că face presiuni asupra salariaților, trimiţând angajaţi de la Bucureşti la hub-ul logistic de la Cluj pentru a-i înlocui pe cei care au oprit lucrul.

Luni seara, în urma negocierilor de la Ministerul Digitalizării, conducerea Poștei a propus ca lucrătorii poștali plătiți cu salariul minim ar putea beneficia de o creștere salarială în două tranșe: la 1 iulie și 1 septembrie.

  • „Potrivit propunerii, cumulat, după cele două tranșe, un angajat al Poștei Române ar primi o creștere salarială netă de 369 lei în medie. Mâine-dimineață, în jurul orei 10.00, după ce vor fi consultați toți membri SLPR, va fi comunicată decizia de a continua sau opri greva. Până atunci greva generală continuă!”, a anunțat BNS.

Peste 7000 de lucrători poștali din 32 de județe din țară au fost luni în grevă generală, iar situația a rămas neschimbată și în cursul zilei de astăzi.