Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat miercuri lansarea licitației pentru componenta de cloud dedicat din cloudul privat guvernamental. „Cloudul dedicat va funcționa ca temelie a arhitecturii tehnice pentru infrastructura informatică a statului român, iar valoarea achiziției este de aproape 80 milioane de euro”, a declarat ministrul.

Servicii publice in cloudFoto: Nmedia / Dreamstime.com

Cloudul dedicat este rezultatul renegocierii PNRR cu Comisia Europeană, pe care am obținut-o la finalul anului trecut, a spus ministrul Digitalizării pe Facebook.

Contractul licitat are o valoare estimată de peste 418,7 milioane de lei (fără TVA)

Potrivit licitației lansate în SEAP, achiziția va contribui la realizarea infrastructurii cloud-ului guvernamental, folosind tehnologii de ultimă generație, cu un înalt grad de securitate cibernetică, eficiente din punct de vedere energetic, necesare asigurării găzduirii de sisteme informatice publice centrale și interoperabilității acestora, într-un mod unitar și standardizat.

În plus, achiziția ar trebui să asigure și „modernizarea aplicațiilor/sistemelor informatice utilizate în instituțiile publice astfel încât acestea să fie dezvoltate pentru cloud (cloud ready), dezvoltând, în același timp, noi aplicații native de cloud computing pentru migrarea în cloud”.

Ministerul Digitalizării a anunțat miercuri că dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiții din PNRR – Componenta 7 Transformare Digitală.

Finanțarea este de peste 500 de milioane de euro: 374,73 milioane euro pentru implementarea efectivă a infrastructurii de cloud guvernamental și 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul guvernamental.

Cloudul guvernamental operațional ar trebui să aducă beneficii precum reducerea costurilor și creșterea calității activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.