​Orange România, cel mai mare operator local de comunicații, a anunțat luni numirea lui Carl Al Khawand în funcția de director financiar (Chief Financial Officer - CFO) al grupului, începând cu 1 iulie 2024. Carl Al Khawand va avea ca obiectiv principal să asigure o performanță financiară stabilă în contextul fuziunii dintre Orange Romania și Orange Romania Communications, entitate în care statul va deține 20% din acțiuni.

Clădire Orange din RomâniaFoto: LCVA | Dreamstime.com

Carl Al Khawand va prelua responsabilitățile Adelei Guédon, care-și va continua cariera în cadrul grupului Orange din poziția de CFO al diviziei de securitate cibernetică, Orange Cyberdefence.

Cu o experiență de peste 10 ani în cadrul Grupului Orange, Carl Al Khawand este în prezent Director Financiar pentru regiunea Nord-Est a Orange Franța, supervizând planificarea și analiza financiară pentru mai multe unități operaționale, printre care magazinele Orange, departamentele call center, real estate și pentru implementarea fibrei optice.

De asemenea, a coordonat proiecte semnificative de transformare financiară care au îmbunătățit acuratețea și eficiența echipei sale. Anterior, Carl a ocupat funcția de Director de Proiecte Strategice în cadrul Orange Franța, unde a fost responabil de analize strategice, procese de segregare și modele de restructurare financiară, dând dovadă de excelente abilități de leadership și management de proiect.

Carl a absolvit două programe de Master, unul în Inginerie Mecanică de la ESTACA și un al doilea în Strategie și Management de la ESSEC Business School.

De-a lungul carierei sale, a studiat și a lucrat în medii culturale diverse, în mai multe țări, inclusiv în Arabia Saudită, Liban, Franța, SUA, Italia și România. Aceste experiențe l-au ajutat să dezvolte o apreciere profundă pentru diferite culturi și i-au îmbunătățit adaptabilitatea.

„În noul său rol în România, Carl Al Khawand va avea ca obiectiv principal să asigure o performanță financiară stabilă în contextul fuziunii dintre Orange Romania și Orange Romania Communications”, se arată în comunicatul companiei.

Noul Orange România, în care statul va deține 20%, în prima jumătate din acest an

Orange s-a înțeles cu Guvernul României în privința fostului Telekom Fix și va opera o fuziune în urma căruia va rezulta o entitate din care statul român va avea 20%, a anunțat compania în luna decembrie a anului trecut.

La acest moment, statul român, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) este acționar la Orange Romania Communications (OROC - fostă Telekom Romania Communications, fostă Romtelecom), iar după fuziunea anunțată va fi acționar la entitatea rezultată.

„Acest acord vine ca urmare a achiziționării de către Orange a unei participații de 54% în OROC (fost Telekom Romania Communications) în septembrie 2021. Conform acestui nou acord, ambele părți au convenit asupra unei structuri în care Orange va deține 80% din capitalul social și 80% din drepturile de vot în entitatea rezultată, în timp ce MCID va deține 20% din capitalul social și 20% din drepturile de vot”, potrivit unui comunicat transmis în 30 decembrie 2023 de Orange Romania.

Orange Romania Communications, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații fixe din România, a raportat venituri de 513 milioane de euro în 2022.

Această operațiune prin care Orange „înghite” fostul Telekom Fix este una majoră, iar statul român a căutat consultanță pentru a-și apăra interesele de acționar minoritar.

Scurt istoric al achiziției Telekom Fix de către Orange

În toamna anului trecut, Orange, cel mai mare operator de comunicații electronice din România, a finalizat achiziția cu 295,6 milioane de euro de la grupul elen OTE a pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), în timp ce statul român a rămas cu 46%.

Pentru a nu afecta concurența, OTE a cumpărat și 30% din acțiunile deținute de Telekom România Communications la fostul Cosmote.

Fostul Romtelecom are de atunci o nouă conducere și funcționează ca subsidiară a Orange, cu numele schimbat din Telekom Romania Communications în Orange Romania Communications.

Grupul Orange are ca obiectiv să fie cel mai mare operator de servicii convergente fix-mobile din Europa și a anunțat că intenționeză să integreze total operațiunile fixe ale fostului Telekom Fix sub umbrela unei singure companii: Orange România.

Este un lucru firesc, așa cum și Vodafone a integrat complet fostul operator de comunicații prin cablu UPC după achiziție.

Procentul de 20% pentru statul român, vehiculat încă din 2020

HotNews.ro a scris în exclusivitate în luna august 2020, înainte ca tranzacția Orange-OTE să fie finalizată, citând surse guvernamentale apropiate tranzacției, că statul român, reprezentat atunci de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, condus la acea vreme de Lucian Bode, a încheiat un acord de principiu cu grupul Orange, conform căruia după preluarea și integrarea operațiunilor fixe, statul să dețină 20% din noua entitate Orange România.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu ar fi fost prezentat în ședința de Guvern de la acea dată, potrivit surselor HotNews.ro, însă datele acestui Memorandum sunt confidențiale.

Informațiile au fost reconfirmate de surse guvernamentale și un an mai târziu când Comisia Europeană a avizat tranzacția.

În luna martie 2022, la 6 luni de la finalizarea achiziției Telekom Romania Communications, oficialii Orange au admis că există o înțelegere cu Guvernul în privința procesului de fuziune, fără a prezenta însă detalii.

foto articol: © LCVA | Dreamstime.com