Orange are undă verde de la Bruxelles pentru achiziția a 54% din Telekom România Fix, în condițiile în care grupul elen OTE a anunțat că va cumpăra cei 30% din fostul Cosmote, singura barieră în calea tranzacției. Ce va urma? "Migrarea clienților, integrarea operațională și comercială și fuziunea juridică dintre cele două companii, fuziune ce va fi guvernată de acordul strategic semnat anul trecut între statul român și Orange, statul român urmând să dețină 20% din noul Orange", au precizat vineri pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Intalnire intre seful Orange pe Europa si premierul OrbanFoto: Guvernul Romaniei

Ciprian teleman

Ciprian teleman

Foto: Posta Romana

"Aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană a reprezentat o condiție absolut necesară pentru finalizarea ei. Prin angajamentele luate de către Orange, piața românească de telecomunicații va continua să ofere servicii de cea mai bună calitate, la prețuri competitive. Am încredere în viitorul companiei care vine odată cu această tranzacție. Eforturile noastre se vor concentra asupra parteneriatului strategic cu Orange Romania pentru maximizarea si protejarea intereselor statului roman", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman.

Ministrul Digitalizării nu a detaliat însă în ce va consta parteneriatul strategic cu Orange pentru protejarea intereselor statului român, care deține încă 46% din Telekom România Communications (fostul Romtelecom).

Surse guvernamentale apropiate tranzacției au explicat însă vineri pentru HotNews.ro ce va urma după finalizarea achiziției telekom Fix de către Orange.

  • "Dupa finalizarea tranzacției, care va avea loc cel mai probabil în septembrie-octombrie 2021, Orange va demara procesul de migrare a clienților în reteaua Orange și integrarea operațională și comercială dintre (deja fostul) Telekom Fix si actuala Orange Romania. Ulterior, va avea loc fuziunea juridică a celor doua companii, fuziune ce va fi guvernată de acordul strategic semnat între statul roman și Orange în 2020. Statul roman va deține 20% din entitatea fuzionata, respectiv noul Orange România care va însemna Telekom fix+actuala Orange', au declarat vineri pentru HotNews.ro surse guvernamentale apropiate tranzacției.

Care sunt interesele statului român în Telekom România: Ce acord strategic a fost semnat între statul român și Orange în 2020

Comisia Europeană a aprobat miercuri achiziția de către Orange a 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) cu o condiție: Orange să cedeze controlul asupra participației de 30% în fostul Cosmote, pe care ar ajunge să o dețină în urma tranzacției și care ar afecta concurența. Pentru a îndepărta această îngrijorare, Orange s-a angajat să vândă către OTE această participație. Grupul elen a anunțat că vrea să cumpere și acest pachet de acțiuni.

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este deținută în prezent de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

La rândul ei, Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) deține acum 30% din acțiunile Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), restul de 70% fiind deținut de OTE.

Cu alte cuvinte, Comisia Europeană a atras atenția că în tranzacția propusă inițial, după preluarea pachetului de 54,01% din acțiunile fostului Romtelecom, Orange ar ajunge să controleze și pachetul de 30% din fostul Cosmote, fapt care ar afecta concurența din piață.

  • "Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC (n.a fostul Cosmote), ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.", a precizat miercuri Comisia Europeană.

În condițiile în care OTE a anunțat că vrea să cumpere pachetul de 30% din fostul Cosmote, Orange ar avea undă verde pentru achiziția celor 54.01% din acțiunile Telekom România Communications.

OTE spune că după finalizarea achiziției celor 30% din fostul Cosmote, tranzacția prin care Orange va obține pachetul de 54,01% din Telekom România (fix) s-ar încheia în următoarele luni.

  • Este greu de crezut ca după finalizarea tranzacției, Orange va rămâne prezentă în două companii separate pe piața din România.

Liderul pieței de comunicații mobile și-a exprimat de mai multe ori intenția de a fi prima opțiune pe piața serviciilor convergente fix-mobil și că își dorește o integrare completă a operațiunilor, așa cum și Vodafone a integrat complet fostul operator de comunicații prin cablu UPC după achiziție.

  • Aici ajungem însă în zona de informații confidențiale, despre care nici Orange și nici statul român nu doresc să ofere detalii oficiale.

HotNews.ro a scris în premieră anul trecut, citând surse guvernamentale, că în luna august a anului trecut, Orange a semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, condus la acea vreme de Lucian Bode, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România și crearea unei noi entități în care statul român va deține 20% din acțiuni.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu ar fi fost prezentat în ședința de Guvern de la acea dată, potrivit surselor HotNews.ro.

Cu alte cuvinte, actuala tranzacție ar fi urmată de o nouă operațiune în care Orange ar integra complet Telekom România Fix, iar statul român care are acum 46% din Telekom Fix, ar urma să dețină 20% din Orange România.

  • Termenii acestui acord strategic între statul român și Orange sunt confidențiali, iar Memorandumul nu a fost făcut public.

După finalizarea fuziunii dintre Telekom Fix și Orange, pe piața de comunicații ar urma să fie prezenți trei mari operatori de comunicații capabili să furnizeze servicii integrate fix-mobil - Orange, Vodafone și DIGI/RCS&RDS - și unul mai mic - Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) care va fi deținut integral de grupul elen OTE și care va furniza exclusiv servicii de comunicații mobile.