Toti furnizorii de comunicatii electronice din Romania vor putea in curand sa solicite arbitrului telecom (ANRCTI) modificarea formatului resurselor de numerotatie alocate initial, potrivit unui proiect de decizie supus dezbaterii publice de catre autoritatea de reglementare. Actiunea, imposibila anterior, ar putea fi considerata justificata de catre autoritate atunci cand furnizorii se confrunta cu situatii care nu au putut fi prevazute la solicitarea initiala a numerelor si care le pot afecta afacerea din considerente comerciale, tehnice sau de marketing.

Autoritatea de reglementare in comunicatii a anuntat miercuri supunerea spre dezbatere publica a unui proiect de decizie pentru completarea unei decizii anterioare a presedintelui ANRCTI (decizia nr. 2.896/2007) privind procedura de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie.

Completarea este necesara pentru o mai mare flexibilitate in alocarea resurselor de numerotatie, in sensul ca, in cazuri justificate, din motive tehnice sau comerciale temeinice, furnizorii vor avea posibilitatea sa solicite modificarea formatului resurselor de numerotatie alocate de ANRCTI.

Ce se poate modifica

Potrivit informatiilor autoritatii, modificarea formatului resurselor de numerotatie deja alocate se va face prin inlocuirea blocurilor de numere alocate cu alte blocuri, libere la data solicitarii, si va fi disponibila doar pentru resurse de numerotatie avand aceeasi destinatie, conform Planului national de numerotatie.

"Astfel, un bloc de numere din domeniul 0Z = 07 pentru servicii de comunicatii electronice furnizate la puncte mobile nu va putea fi inlocuit decat tot cu un bloc de numere din domeniul 0Z = 07, iar un bloc de numere din subdomeniul 0ZAB = 0800 pentru servicii cu acces gratuit pentru apelant cu un bloc de numere tot din subdomeniul 0ZAB = 0800, si numai in masura in care blocurile solicitate nu sunt alocate unui alt furnizor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului" se arata in comunicatul ANRCTI.

Autoritatea mai precizeaza ca, un bloc de numere geografice din domeniul 0Z = 02 pentru servicii de comunicatii electronice furnizate la puncte fixe va putea fi modificat intr-un bloc de numere geografice fie din domeniul 0Z = 02, fie din domeniul 0Z = 03, pentru servicii de comunicatii electronice la puncte fixe (dar nu intr-un bloc de numere independente de locatie din subdomeniile 0ZA = 037, 038, 039). Acelasi principiu se aplica si in cazul blocurilor de numere geografice din domeniul 0Z = 03.

Dupa modificarea formatului unor resurse de numerotatie, dreptul de utilizare a resurselor de numerotatie pentru care s-a solicitat inlocuirea va inceta.

Posibila cerere: O companie ar putea cere numere asemanatoare cu cele utilizate de aceasta pe plan international

Contactati de HotNews.ro, oficialii ANRCTI au oferit un exemplu al unei posibile cereri de schimbare a numerotatiei.

"De exemplu, un anumit client, companie multinationala, poate solicita unui furnizor numere asemanatoare cu cele utilizate de companie in alte tari. Daca aceasta resursa de numerotatie este disponibila, ea poate fi alocata furnizorului respectiv, el renuntand, in schimb la unul din blocurile de numere pe care le-a obtinut initial", a declarat Raluca Moraru, director Relatii Publice in cadrul ANRCTI.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANRCTI, cei interesati putand sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 13 iunie 2008.