Operatorii de telefonie mobila din Europa au depasit la sfarsitul lunii mai a acestui an pragul de 100 milioane abonati la serviciile de generatia a treia (3G), arata datele companiei de cercetare Informa Telecoms and Media, citate de Reuters. Suedia, Norvegia si Italia sunt tarile cu ponderea cea mai mare de abonati 3G, de peste 25%, in totalul abonatilor la serviciile de comunicatii mobile.

La sfarsitul lunii mai a acestui an, in Europa erau peste 101,5 milioane de abonati 3G din totalul de 910,8 milioane de abonati la serviciile de telefonie mobila.

"Usoara incetinire a vanzarilor de telefoane mobile care folosesc tehnologia WCDMA in Vestul Europei, in primul trimestru din acest an, a fost contrabalansata de cresterea vanzarilor de modemuri sau carduri de date bazate pe tehnologia WCDMA/HSPA, care au dus la cresterea pietei 3G, mai ales in Suedia si Austria", sustine compania de cercetare.

Operatorii de telefonie mobila isi concentreaza tot mai mult atentia asupra serviciilor de date furnizate prin retelele 3G, pentru a sustine cresterea pe pietele mature, unde veniturile din voce au inceput sa stagneze sau sa scada.

In topul primelor 10 piete europene, Suedia, Norvegia si Italia detin primele trei pozitii dupa ponderea numarului de abonati 3G in numarul total de abonati la serviciile de telefonie mobila (peste 25%), fiind urmate de Portugalia, Austria, Spania si Finlanda.