Reforma telecom din UE se loveste de Parlamentul European
Votul oferit de Comisia de Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) si de Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor (IMCO) este considerat un pas inainte pentru formarea textului final legislativ, care va fi adoptat de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri, mentioneaza comunicatul Comisiei Europene. Votul plenar din Parlamentul European este asteptat pe 3 septembrie.
Mai multa birocratie la reglementare. Bruxelles-ul nu va avea putere deplina asupra deciziilor luate de autoritatile nationale
Propunerea crearii unei autoritati de reglementare pan-europene cu puteri largite a fost respinsa, votandu-se in schimb crearea unui nou organism, Asociatia Reglementatorilor Europeni pentru Telecomunicatii (BERT). Noul organism, este o imbunatatire a actualului Grup al Reglementatorilor Europeni (ERG) dar are mai putine puteri decat in propunerea initiala a Comisiei Europene, scrie Euractiv.com.
Bruxelles-ul nu va avea puterea de a bloca o decizie luata de o autoritate nationala de reglementare, insa orice astfel de hotarare trebuie sa fie aprobata de toti membrii BERT.
Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding si-a exprimat scepticismul fata de infiintarea acestui nou organism, spunand ca va genera "proceduri mai lungi ca durata".
Separarea functionala, doar exceptionala si cu aprobarea Comisiei Europene si BERT
Propunerea de a da puteri mai mari autoritatilor nationale de reglementare pentru imbunatatirea concurentei, prin intermediul unui nou instrument numit “separare functionala”, a fost insa aprobata. O companie de telecomunicatii cu o pozitie dominanta pe piata, ar putea fi fortata, in eventualitatea in care alte masuri ar da gres, sa-si separe, diviziile de infrastructura si de servicii pentru a garanta concurentei accesul la infrastructura companiei.
Masura va trebui insa sa fie "exceptionala" si sa primeasca aprobarea atat din partea Comisiei Europene cat si a BERT.
Parlamentul European se va pronunta in plen pe 3 septembrie asupra propunerilor legislative ale comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, acordul politic urmand a fi obtinut in Consiliul de Ministri pe 27 noiembrie. Reglementarile sunt asteptate sa intre in vigoare abia in 2009.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid