Operatorii telecom vor ezita sa investeasca in promitatoarea piata din Romania, daca seful autoritatii nationale de reglementare poate fi demis de doua ori in trei ani, a declarat sambata Viviane Reding, comisarul European pentru telecomunicatii. Declaratia a fost facuta de oficialul european in cadrul Summit-ului anual al Asociatiei Operatorilor de Retele de Telecomunicatii din Europa (ETNO), situatia din Romania fiind data ca “exemplu particular drastic”.

In cuvantarea sa, Viviane Reding a atentionat asupra importantei pietei unice telecom, precum si asupra problemelor generate in cazul unei activitati nationale de reglementare sarace si fragmentate.

Potrivit calculelor efectuate de profesorul economist Martin Cave si citate de Viviane Reding, ”fragmentarea activitatii de reglementare in telecomunicatii cauzeaza afacerilor din Europa costuri anuale aditionale de 20 miliarde euro”.

In acest context, Romania este data ca exemplu negativ:

”Este mai mult decat clar ca, pentru a va oferi un exemplu particular drastic, operatorii telecom vor ezita sa investeasca in promitatoarea piata din Romania, daca seful autoritatii nationale de reglementare poate fi demis de doua ori in trei ani, decizie insotita de fiecare data de restructurarea completa a acestei institutii prin Ordonanta de Urgenta”, a declarat Viviane Reding.

Pe 17 octombrie, comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, a trimis o a doua scrisoare de urgenta ministrului roman al telecomunicatiilor, Károly Borbely, ca urmare a demiterii presedintelui ANRCTI si a restructurarii acestei autoritati prin Ordonanta de Urgenta. Oficialul european a cerut si mai multe detalii precum si documente in limba romana, atentionand ca raspunsul anterior al autoritatilor romane nu a oferit informatiile necesare Comisiei pentru a elimina ingrijorarea privind eventuala afectare a independentei autoritatii de reglementare.

Termenul limita pentru un raspuns din partea autoritatilor romane la aceasta solicitare a fost vineri, 24 octombrie.