Comparatorul de oferte de telefonie si internet: Arbitrul telecom se contreaza cu ministerul si operatorii telecom
Un proiect de decizie al autoritatii de reglementare in telecomunicatii, ale carui masuri ar putea intra in vigoare la inceputul lui 2009, prevede dezvoltarea unei aplicatii care sa contina date cu ofertele de telefonie mobila, telefonie fixa si acces la internet in banda larga prin care utilizatorii sa poata vedea care sunt cele mai avantajoase oferte in functie de nevoile lor. Datele privind ofertele furnizorilor vor fi introduse de catre acestia in sistem, vor fi verificate si validate de ANC si vor fi actualizate permanent.
Presedintele ANC: Aplicatia este o cerinta europeana si va fi o prioritate
Prezent la lansarea oficiala a asociatiei care sa reprezinte drepturile operatorilor mobili (AOMR), Liviu Nistoran a tinut sa puncteze ca dezvoltarea acestei aplicatii este o prioritate, aducand in sprijinul sau normele europene.
"Crearea acestei aplicatii va fi o prioritate. Masura este impusa de cerinte la nivel european, atat prin Directiva europeana cat si prin decizii ale Parlamentului si Consiliului European si nu voi accepta ca Romania sa se situeze, ca si in cazul portabilitatii, pintre ultimele tari din UE in adoptarea acestei prevederi. In plus, comparatorul de tarife este functional deja in 10 tari UE", a spus Liviu Nistoran.
Orange: Greu de pus in practica. Vodafone: Normele europene nu cer crearea acestei aplicatii
"Ideea nu este noua. Ea a mai fost pusa pe tapet de vreo doua ori in ultimii ani si nu s-a concretizat. Se pare ca la fiecare schimbare la nivelul conducerii autoritatii de reglementare reapare aceasta propunere. Intentia o intelegem, nu e un lucru rau, doar ca este complexa si greu de pus in practica, pentru ca este greu sa gasesti un numitor comun intre ofertele din piata. In plus avem programe de informare ale clientilor, noi insine", a declarat pentru HotNews.ro, Dorin Odiatiu, directorul pentru afaceri internationale si interconectare al Orange Romania.
In replica, Liviu Nistoran a recunoscut ca propunerea a mai fost discutata, dar ca "acum este prima oara cand se ajunge la nivel de decizie, care va fi publicata si va intra in vigoare".
Fara a intra in prea multe detalii, Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs la Vodafone Rominia sustine ca "normele europene nu fac o precizare explicita in acest sens".
Teodorescu, MCTI: Masura inutila si pierzatoare de vreme si bani
Spre surprinderea presedintelui ANC, care a precizat ca "ar fi preferat ca aceste lucruri sa fie discutate in cadru oficial si nu in presa", Constantin Teodorescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor (MCTI) s-a declarat impotriva acestei decizii.
"Nu sunt de acord cu ANC si dau dreptate operatorilor mobili. Solicitarea ANC vine in contextul unui trend european, a unei simulari excesive de interes pentru utilizatorul final. Maine poimaine ne pomenim ca se vrea alinierea preturilor la telefoanele mobile. Eu gasesc aceasta masura inutila, pierzatoare de vreme si bani", a precizat Constantin Teodorescu.
Pambuccian, Camera Deputatilor: Daca omori vaca nu mai ai de unde sa dai lapte la tot cartierul
In discutie a intervenit si Varujan Pambuccian, presedintele comisiei pentru IT din Camera Deputatilor, care a facut apel la gasirea unui echilibru in astfel de situatii.
"Retelele telecom trebuie sa functioneze si sa stea intr-un echilibru, pentru ca sunt tari din UE care au avut de suferit. Trebuie gasit un echilibru intre dezvoltarea urmarita de operatori si utilizatorii finali. Daca omori vaca nu mai ai de unde sa dai lapte la tot cartierul", a precizat Pambuccian.
Nu in cele din urma acesta a atentionat ca "un dezechilibru in telecom se repara cu costuri foarte mari si pana la urma nu sufera operatorii, nu sufera ANC, ci utilizatorii finali".

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Dar, pe de alta parte, ministerul, si in speta domnul Constantin Teodorescu, de unde sa-si mai ia spagile,
Acest guvenr mai bine mergea in Congo sa guverneze; poate acolo se acceptau plati de 70 KEuro pentru un Logan tunat sau 150 RON ca pret de achizitie al unei prize / intrerupatar de curent obisnuit, cum avem toti prin casele noastre (si cumparat de noi la 5~10 RON)
Atatia corupti si atatea interese marsave in tara asta nici ca nu mai pomenesc in lume. Mi-e sila de asemenea conducatori.
Bravo ANRC, ANRCTI, ANC sau cum v-oti mai numi! Si mie mi se poate foarte buna ideea de a putea sa compar in termeni reali, fara stelute, ofertele din comunicatii si internet.
Sper sa nu ramana si asta doar la nivel de proiect! Sa vedem acum si cand CHIAR va aparea acest comparator!
Dar nu domne...dupaia ne acuza ca nu suntem informati!
Privind astfel, existenta unor baze de date cu toate ofertele de pe piata nu poate fi decat salutara.
oricum trebuie facute calcule, etc.
1. vor fi dezavantajati cei care nu au acces la un calculator conectat la internet
2. va fi o batalie pe preturi iar calitate, in timp, va disparea cu totul pentru ca profitul ar fi minim sau egal cu 0 si daca nu este profit atunci nu exista bani de reparatii, nu exista bani de investitii ... companiile vor pleca de pe piata si nu o sa mai vina nici dracu aici.
De ce nu este lasat omul sa aleaga singur? sa gandeasca? sa culeaga informatii?
toti o apa si-un pamant ... se vede ca este campanie electorala ...
si intrebarea este ... cum ar arata bugetul ANC fara taxele platite de Vodafone, Cosmote, Orange, Romtelecom, etc.????
NU, nu lucrez la vreunul dintre ei ... dar cunosc fenomenul foarte bine pentru ca imi sunt client, toti.
piata telecom din .ro este una care urmeaza sa fie reglmentata de concurenta si nu de ANC (o agentie reglementata politic - vezi demiterile si punerile in functie asa cum vrea dl. prim ministru - si care nu are nici o legatura cu protejarea utilizatorilor decat aparent si pentru scurt timp ... cat tine un mandat)
ce ne mai place tuturor sa fim analisti
Daca jucatori mari de pe piata sunt capabili sa abandoneze la vederea unui astfel de site si la cererea de a fi mai deschisi in oferte, atunci intr-adevar e o mare problema cu aceste firme.
Hai sa luam ce zasei tu punct cu punct.
1: "vor fi dezavantajati cei care nu au acces la un calculator conectat la internet"
Pai scopul initiativei era sa creeze o baza de date cu oferte. Nu neaaparat un site. Baza de date poate fi accesata si cu ajutorul unui telefon la un centru de informare sau un teletext. Nu scrie nicaieri in proiect din cate am vazut eu ca vor sa faca doar un site obscur in care sa tranteasca contentul din baza aia de date.
2: "va fi o batalie pe preturi iar calitate, in timp, va disparea cu totu".
Dar vai, red herring. Concurenta asta inseamna Vali, batalie pe clienti, preturi si calitate included. Or sa castige cei ce vor avea oferta cea mai diversificata si eficienta. Acum castiga cei care arunca cel mai jos pret si platesc cel mai mult pe reclame. Cu stelute.
Sa inteleg ca tu le plagi de mila unor operatori de telefonie mobila ca, dupa ce clientii vor fi mai informati, or sa aleaga alta oferta mai ieftina. Ghinion pentru ei, daca ofertele lor nu sunt competitive, economie de piata le dicteaza sa se adapteze sau sa moara. Asta e, or sa-i cumpere altii mai buni si treaba o sa mearga inainte. Mi-e oarecum greu de crezut ca Voda sau Orange or sa lase investitii de zeci de miliarde de dolari si or sa se mute subit in Congo.
In caz ca te-a pacalit Iliescu in ultimii 18 ani, rolul statului este sa lucreze pentru cetatean, nu sa-l lase de capul lui "sa culeaga informatii". Daca o agentie este platita sa ajute populatia sa faca o alegere informata e normal zic eu sa-i sara la oo samsarii de antene, care traiesc pe seama lipsei de informare a cumparatorului. Ce nu mi se pare normal e sa vina doi papitoi din MCTI si Camera Dep. sa pat their balls si sa isi dea si ei cu parerea despre vaci. De la Pambuccian nu ma mir ca sare cu astfel de declaratii, omul e o nulitate, dar Teodorescu e de-a dreptul nesimtit.
www.callcosts.ie
MobiMe.ro, primul portal de optimizare de costuri pentru convorbirile mobile, ii ajuta pe utilizatorii de telefonie mobila sa isi gaseasca exact tipul de abonament care li se portiveste in functie de obiceiurile lor de consum. Acest lucru este posibil datorita "Masinei de calcul", un calculator care cauta printre ofertele tuturor operatorilor de telefonie mobila cele mai relevante abonamente in functie de criteriile pe care utilizatorul le introduce. Astfel, devine mai usor ca oricand sa iti cauti abonamentul potrivit sau sa gasesti o varianta mai buna pentru abonamentul existent.