Operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil au in proiect crearea unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora, a declarat, marti, Liviu Popescu, directorul executiv al asociatiei care reprezinta interesele operatorilor mobili in Romania (AOMR). Procesul de blocare a telefonului ar functiona asemanator cu cel prin care sunt blocate cartelele, dar va dura mult timp pentru concretizarea acestei intentii.

Cum va functiona procesul de blocare a telefonului

"Un telefon este pierdut sau furat. Posesorul de drept reclama asta la operatorul la care avea contract si solicita in baza unei probe, care sa ateste proprietatea sa asupra telefonului respectiv ca terminalul sa nu mai poata fi folosit in retelele care sunt membre in aceasta baza de date. Va fi un sistem aproape similar cu situatia in care este furata sau pierduta cartela", a explicat pentru HotNews.ro, Liviu Popescu, directorul executiv al AOMR.

Reprezentantul celor patru operatori de telefonie mobila nu a dorit sa faca insa un anunt privind data la care s-ar putea materializa un astfel de proiect.

Nu se stie cand va fi creata aceasta baza de date

"Intentia este importanta, insa anticipez ca va fi un lung proces. Este nevoie de un acord intre toti operatorii de telefonie mobila, nu numai cei membri AOMR. Eficienta bazei de date creste proportional cu numarul de membri. Ca durata de timp este greu de zis. Pentru a va face o idee ganditi-va numai cat a durat pana s-a concretizat portabilitatea, care implica tot o baza de date comuna, dar fara aceeasi frecventa de interogare. In cazul acestui proiect ar fi probabil mii sau zeci de mii de intrari zilnic", a precizat Popescu.

Directorul asociatiei a mai spus ca ar fi nevoie de acorduri intre operatori la nivel operational, apoi tehnic si in cele din urma in privinta costurilor acestui proiect.

"Din punct de vedere operational este important de lamurit, spre exemplu, cum dovedesti proprietatea asupra unui terminal. Vestea buna este ca majoritatea telefoanelor de pe piata sunt cumparate pe cai licite si in general vin cu documentatia aferenta de la certificat de garantie pana la contract de achizitie unde este specificat si IMEI-ul, care este un indicator important al oricarui echipament de comunicatii mobile", a concluzionat Popescu.

Chiar si cu acest proiect implementat, sansele de a primi telefonul inapoi ar fi insa foarte mici. Potrivit reprezentantului operatorilor mobili, "ar fi mai mult o masura de descurajare a furtului de telefoane, dar si a celor care sunt amatori de a cumpara astfel de dispozitive".