Operatorii de telefonie mobila vor sa blocheze pe viitor telefoanele furate
Cum va functiona procesul de blocare a telefonului
"Un telefon este pierdut sau furat. Posesorul de drept reclama asta la operatorul la care avea contract si solicita in baza unei probe, care sa ateste proprietatea sa asupra telefonului respectiv ca terminalul sa nu mai poata fi folosit in retelele care sunt membre in aceasta baza de date. Va fi un sistem aproape similar cu situatia in care este furata sau pierduta cartela", a explicat pentru HotNews.ro, Liviu Popescu, directorul executiv al AOMR.
Reprezentantul celor patru operatori de telefonie mobila nu a dorit sa faca insa un anunt privind data la care s-ar putea materializa un astfel de proiect.
Nu se stie cand va fi creata aceasta baza de date
"Intentia este importanta, insa anticipez ca va fi un lung proces. Este nevoie de un acord intre toti operatorii de telefonie mobila, nu numai cei membri AOMR. Eficienta bazei de date creste proportional cu numarul de membri. Ca durata de timp este greu de zis. Pentru a va face o idee ganditi-va numai cat a durat pana s-a concretizat portabilitatea, care implica tot o baza de date comuna, dar fara aceeasi frecventa de interogare. In cazul acestui proiect ar fi probabil mii sau zeci de mii de intrari zilnic", a precizat Popescu.
Directorul asociatiei a mai spus ca ar fi nevoie de acorduri intre operatori la nivel operational, apoi tehnic si in cele din urma in privinta costurilor acestui proiect.
"Din punct de vedere operational este important de lamurit, spre exemplu, cum dovedesti proprietatea asupra unui terminal. Vestea buna este ca majoritatea telefoanelor de pe piata sunt cumparate pe cai licite si in general vin cu documentatia aferenta de la certificat de garantie pana la contract de achizitie unde este specificat si IMEI-ul, care este un indicator important al oricarui echipament de comunicatii mobile", a concluzionat Popescu.
Chiar si cu acest proiect implementat, sansele de a primi telefonul inapoi ar fi insa foarte mici. Potrivit reprezentantului operatorilor mobili, "ar fi mai mult o masura de descurajare a furtului de telefoane, dar si a celor care sunt amatori de a cumpara astfel de dispozitive".

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
stirea asta chiar mi a facut ziua. poate asa scapam de culoarea de la gurile de metrou, ca lumea vad ca nu se educa sa nu cumpere.
bravo, dar grabiti va :)
Orange&Vodafone puteau sa faca asta demuuult, dar sa nu fim naivi: daca hotii nu ne-ar fura telefoanele peste tot, am mai cumpara noi de la Orange si Vodafone altele noi? Ar mai face ei bani ajutati de hoti?
Operatorii de telefonie mobila sunt chiar bucurosi ca se mai fura cate-un telefon. Daca ar fi blocat telefoanele furate, hotii ar fi picat de fraieri fara cumparatori si s-ar fi reprofilat. Iar noi am fi ramas cu telefoanele vechi(adica macar de un an)&bune.
De fapt tehnologia permite chiar si detectarea fizica a locatiei telefonului furat, ceea ce ar permite politiei sa-i salte pe infractori, dar probabil ca iar ar fi atinse niste interese.
Asa sa le ajute Dumnezeu!
Iti da o raza de cateva zeci/sute de metri dar in nici un caz nu o sa-ti zica ca telefonul e la etajul 7 la neica gigi.
Si acum exista posibilitatea sa te duci la politie, sa faci plangere ca ti s-a furat si apoi sa se ceara la juridic urmariea imei-ului in reteaua respectiva...poti vedea cine il foloseste dar asta nu inseamna ca l-ai prins pe hot.
oricum ce zic ei e aplicabil doar daca telefonul este folosit. nea gigi probabil il va stinge, arunca cartela, mere in piata si il vinde. Cumparatorul va fi cel "prins"
1. celula in care se afla
2. informatii venite de la celulele invecinate (de exemplu puterea semnalului receptionata de mai multe antene ale operatorului)
Pe baza acestor date se poate calcula cu oarecare precizie pozitia telefonului (cam in acelasi mod in care functioneaza si GPS-ul, numai ca in loc de sateliti sunt antenele operatorilor).
Receptorul vede unde sunt satelitii, vede distanta relativa la fiecare satelit (facand diferenta intre momentul in care a emis satelitul si cand a primit el mesajul) si dupa asta metoda clasica.
GPS-ul e invariabil mai precis decat triangularea dupa puterea semnalului telefonului.
o sa ii blocheze doar pe aia care sunt hoti incepatori (gen colegul de la serviciu care iti ia telefonul si i-l da nevestei), adica 0,00000001% din furturi.